FSD0116 ISSP 2001: sosiaaliset verkostot II: Suomen aineisto
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
ISSP 2001: sosiaaliset verkostot II: Suomen aineisto
Dataset ID Number
FSD0116
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD0116https://doi.org/10.60686/t-fsd0116
Data Type
Quantitative
Authors
- International Social Survey Programme (ISSP)
- Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
- Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
- Tanskanen, Eero (Tilastokeskus)
Other Identification/Acknowledgements
- Borg, Sami (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto)
- Ylitalo, Marko (Tilastokeskus)
Abstract
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten perhe-, sukulais-, naapuruus- ja ystävyyssuhteisiin perustuvia sosiaalisia verkostoja. Vastaajilta tiedusteltiin, pitävätkö he yhteyttä sukulaisiinsa, kuten veljiin tai sisariin, 18 vuotta täyttäneisiin lapsiin, äitiin ja isään. Lisäksi tiedusteltiin mm. miten usein ja millä tavoilla he pitävät yhteyttä ja miten usein he tapaavat aikuisia lapsiaan tai vanhempiaan. Erikseen selvitettiin, miten usein vastaajat olivat olleet viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana yhteydessä sukulaisiinsa. Vastaajilta tiedusteltiin, miten monta läheistä ystävää heillä on työpaikallaan ja naapurustossaan sekä miten monta muuta läheistä ystävää heillä on. Lisäksi haluttiin tietää, mitä sukupuolta läheisin ystävä on ja onko hän vastaajan sukulainen, sekä miten usein vastaaja tapaa läheisintä ystäväänsä tai on muulla tavoin tähän yhteydessä. Myös vastaajien jäsenyyksiä ja osallistumista erilaisten ryhmien ja yhdistysten toimintaan kysyttiin. Sosiaalisten verkostojen toimintaa selvitettiin kysymällä, keneltä vastaaja pyytäisi apua kotitöihin, ostoksiin ym., jos olisi itse sairauden vuoksi väliaikaisesti estynyt niitä tekemästä. Heitä pyydettiin myös kertomaan, keneltä pyytäisivät lainaa sekä kenen puoleen kääntyisivät puhuakseen masentuneisuudestaan tai alakuloisuudestaan. Vastaavasti selvitettiin, miten usein viimeisen 12 kuukauden aikana vastaaja itse on auttanut sukulaisiaan, ystäviään, naapureitaan tai muita tuttaviaan mainituissa tilanteissa. Lisäksi kysyttiin, mitä kautta vastaaja on saanut tietää nykyisestä työpaikastaan. Vastaajia pyydettin myös arvioimaan mm. muutamien läheisen ystävän ominaisuuksien tärkeyttä, omaa onnellisuuttaan sekä luottamustaan ihmisiin ja vaikutusmahdollisuuksiaan.
Taustamuuttujia olivat mm. vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, siviilisääty, koulutus, ammatti, ammattiasema, ammattiliiton jäsenyys, poliittinen asennoituminen, yhteiskuntaluokka, bruttotulot sekä puolison ammatti, kotitalouden tulot, henkilömäärä, ikärakenne ja vastaajan asuinpaikkakunnan tyyppi sekä asuinmaakunta.
Keywords
järjestötoiminta; jäsenyys; kontaktit; kyläily; luottamus; naapuruus; onnellisuus; perheet; sosiaalinen tuki; sosiaaliset suhteet; sosiaaliset verkostot; sukulaiset; työelämän suhteet; vuorovaikutus; ystävyys
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
Series
ISSP (International Social Survey Programme)Distributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Tilastokeskus
Data Producers
- Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos
- Tilastokeskus
- Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Time Period Covered
2001
Collection Dates
2001-10-26 – 2002-01-03
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
15 - 74-vuotiaat suomalaiset
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Data Sources
Maakuntamuuttuja ja kielimuuttuja on yhdistetty aineistoon Tilastokeskuksen rekisteristä.
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Systemaattinen satunnaisotanta väestörekisteristä. Lajittelujärjestys: kuntakoodi ja syntymäaika.
Otoskoko 2500, joista suomenkielisiä 2359 (94,4%) ja ruotsinkielisiä 141 (5,6%), näistä osoite tuntematon tai asuu ulkomailla 9. Lomake voitiin lähettää 2491:lle. Yksi muistutus- tai kiitos- ja yksi karhukierros. Lomakkeita palautettiin 1439. Kato: yhteensä 1052, kieltäytyi 8, ei vastannut muusta syystä 1044.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
57,80
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
3.0
Completeness of Data and Restrictions
Ammattimuuttujat muutettu ISCO88 -luokituksen mukaisiksi.
Weighting
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, bv2 ja bv3. Ne on luotu kalibrointimenetelmällä estimoinnin tehokkuuden lisäämiseksi ja kadon aiheuttaman vääristymän korjaamiseksi. Painot perustuvat seuraaviin väestöjakaumiin: 1) sukupuoli, 2) ikäluokat (15-19, 20-24, ..., 64-69, 70-74), 3) kunta, 4) kuntatyyppi (maaseutu - kaupunki). Toinen painoista ulottaa tulokset koko väestöön (painojen summa on väestön koko). Toisella painomuuttujalla ei ole tätä laajennusvaikutusta. Siinä painojen keskiarvo on yksi ja summa on hyväksyttyjen vastausten, eli havaintojen lukumäärä (1439). Molemmat painomuuttujat perustuvat samaan kalibrointiprosessiin, pelkästään mittakaava on erilainen.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
International Social Survey Programme (ISSP) & Blom, Raimo (Tampereen yliopisto) & Melin, Harri (Tampereen yliopisto) & Tanskanen, Eero (Tilastokeskus): ISSP 2001: sosiaaliset verkostot II: Suomen aineisto [data]. Dataversio 3.0 (2010-05-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd0116; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD0116
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Related Materials
Aineistossa käytetty kansainvälinen ammattiluokitus: ISCO-88 (COM) - EU:n versio ILOn ammattiluokitus ISCO-88:sta
Related Publications
Lillbacka, Ralf (2006). Measuring Social Capital: Assessing Construct Stability of Various Operationalizations of Social Capital in a Finnish Sample. Acta Sociologica, 49(2), 201-220.
Lehtonen, Heikki & Kääriäinen, Juha (2005). Hyvinvointivaltiot ja sosiaalisen pääoman ulottuvuudet. Teoksessa: Sosiaalisen pääoman kentät. Toim. Pertti Jokivuori. Jyväskylä: Minerva-kustannus.
Hanifi, Riitta (2010). Luottamusta mittaavat kysymykset ovat turhan monitulkintaisia. Hyvinvointikatsaus 3/2010, 40-44.
Jamie-Castillo, Antonio M., and Ildefonso Marques-Perales. 2018. Social mobility and demand for redistribution in Europe: A comparative analysis. The British Journal of Sociology online first.
Tyrowicz, Joanna, and Magdalena Smyk. 2019. Wage Inequality and Structural Change. Social Indicators Research 141(2): 503-538.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.