FSD1023 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: valitsijakunta
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: valitsijakunta
Dataset ID Number
FSD1023
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1023https://doi.org/10.60686/t-fsd1023
Data Type
Quantitative
Authors
- Borg, Sami (Tampereen yliopisto)
Abstract
Tutkimuksessa vertailtiin vaalien valitsijoita Suomen seitsemän suuurimman puolueen jäseniin, kunnallisvaalien 1996 ehdokkaisiin ja valtuutettuihin. Vastaajien äänestyskäyttäytymiseen liittyen heiltä kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät eduskuntavaaleissa ja mitä puoluetta he olivat äänestäneet kunnallisvaaleissa. Jos vastaajat olivat äänestäneet kunnallisvaaleissa, heitä pyydettiin perustelemaan äänestämistään sekä ehdokas- ja puoluevalintaansa. Äänestämättä jättäneitä pyydettiin myös perustelemaan valintaansa. Vastaajilta kysyttiin heidän mielipidettään tiedotusvälineiden roolista kunnallisvaaleissa sekä tietämystään kunnallisvaalien tuloksesta, kunnallisveroäyrin hinnasta ja maan hallituspuolueista. Aineistosta löytyy tietoja myös vastaajien kiinnostuksesta kunnallispolitiikkaan ja politiikkaan yleensä, kiinnostuksesta poliittiseen vaikuttamiseen, mm. puoluepolitiikkaan ja tietoja keinoista joita vastaajat mieluiten käyttäisivät ottaessaan yhteyttä oman kuntansa poliitikkoihin tai virkamiehiin. Lisäksi vastaajille esitettiin toisaalta kunnallispolitiikkaa toisaalta politiikkaa yleensä koskevia väitteitä. Heitä pyydettiin arvioimaan miten paljon kunnan-/kaupunginvaltuutettujen työtä arvostetaan, missä määrin he katsovat kunnallisvaaliehdokkaansa edustavan itseään ja miten tärkeää heidän mielestään on, että kunnanvaltuusto vastaa koostumukseltaan kunnan äänioikeutettua väestöä. Tutkimuksessa lueteltiin joukko kunnan tehtäviä ja palveluita, joiden nykytilaa ja kehittämistarpeita vastaajia pyydettiin arvoimaan. Vastaajilta kysyttiin, kenellä heidän mielestään kotikunnassaan on tosiasiallista vaikutusvaltaa ja mitkä keinot heidän mielestään ovat hyviä kunnallisen demokratian kehittämisessä. Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat sukupuoli, ikä, ammattiryhmä, ammatillinen koulutus ja työnantajan tyyppi, perhe, kotitalouden tulot, asumismuoto sekä kotikunta.
Keywords
eduskuntavaalit; julkiset palvelut; kunnallispolitiikka; kunnanvaltuustot; kuntavaalit; poliittinen käyttäytyminen; poliittinen osallistuminen; poliittinen toiminta; poliittiset asenteet; puolueet; puolueiden kannatus; vaikuttaminen; äänestäminen
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDA Topic Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Suomen Gallup
Time Period Covered
1996
Collection Dates
1996-10-21 – 1996-11-30
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Haastatteluhetkellä 18 v. täyttänyt Suomen väestö (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Omnibus-käyntikyselyn normaalikäytäntö sekä suostumus lomakekyselyyn. Muuttujat 1-18 on saatu Omnibus-kyselyllä, muuttujat 19-50 lomakekyselynä.
Omnibus -otannassa Näyte edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Otanta on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana. Tutkimuksen edellyttämä määrä kohdehenkilöitä on jaettu alueellisesti maakunnittain. Toisessa vaiheessa on kunkin maakunnan sisällä kohdehenkilöiden määrä jaettu kuntatyypeittäin Kunnat on ryhmitelty kuntatyyppeihin siten, että kaupungit jaettiin asukasmäärän mukaan suuriin ja pieniin kaupunkeihin ja maaseutukunnat kolmeen luokkaan väestön elinkeinojakauman mukaan. Tutkimuskunnat on valittu edustavasti. Otannan kolmannessa vaiheessa jokaisesta tutkimuskunnasta poimittiin lähtöosoitteita väestömäärän edellyttämällä tavalla. Haastattelut on tehty lähtöpistejärjestel- mällä. Satunnaisesti poimituista lähtöosoitteista edeten on tehty kuusi haastattelua. Jokaisesta haastattelun kohteena olevasta taloudesta on valittu se henkilö, joka täyttää valintakortin määräämät sukupuoli- ja ikäehdot.
Collection Mode
Kasvokkainen haastattelu
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
260 variables and 911 cases.
Data Version
4.0
Related Datasets
FSD1021 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: ehdokkaat
FSD1022 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: puoluejäsenet
FSD1024 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: yhdistetty aineisto
Completeness of Data and Restrictions
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja sekä postinumero.
Weighting
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, q51 (ikä, sukupuoli) ja q58.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Borg, Sami (Tampereen yliopisto): Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: valitsijakunta [data]. Dataversio 4.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd1023; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1023
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Puolueet 1990-luvulla: näkökulmia suomalaiseen puoluetoimintaan (1997). Toim. Sami Borg. Turku: Turun yliopisto. Valtio-opillisia tutkimuksia; 53.
Palazzolo, Christopher A. (2007). Electoral Independence, Dependence, or Co-Dependence?: a Reassessment of Second-Order Electoral Expectations in Subnational Elections. Atlanta: Emory University. Emory University Dissertations (Ph.D.), Department of Political Science.
Oulasvirta, Lasse & Brännkärr, Christer (2001). Toimiva kunta. Helsinki: Kuntakoulutus.
Borg, Sami (1998). Puolueet ja edustuksellinen kunnallisdemokratia: tutkimus poliittisesta edustautumisesta ja legitimiteetistä. Tampere: Tampereen yliopisto. Tampereen yliopisto. Kunnallistieteiden laitos. Julkaisusarja; 1/1998.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.