FSD1140 Nuorisorikollisuus 1996
The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).
Download the data
Study description in other languages
Related files
Authors
- Aromaa, Kauko (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula))
- Kivivuori, Janne (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula))
Keywords
ilkivalta, nuoret, nuorisorikollisuus, päihteet, rangaistukset, rikollisuus, varkaus, väkivalta
Abstract
Tutkimuksen pääasiallisina aihepiireinä olivat luvaton poissaolo koulusta, kotoa karkaaminen, maksamatta matkustaminen, ilman ajokorttia ajaminen, seiniin kirjoittelu ja piirtely, ilkivalta koulussa, ilkivalta koulun ulkopuolella, kaupasta tai kioskista varastaminen, varastamisvaihe, koulusta varastaminen, kotoa varastaminen, varastetun tavaran ostaminen, auton varastaminen, kiusaaminen, osallistuminen tappeluun, pahoinpitely, miedon huumeen käyttö, pillereiden käyttö sekä humalassa moottoriajoneuvolla ajaminen. Vastaajilta kysyttiin, olivatko he koskaan toimineet em. tavoin, ja jos vastaus oli myönteinen ja toiminta lainvastaista, tiedusteltiin myös oliko poliisi ollut tietoinen tapahtumasta. Lisäksi kysyttiin milloin oli aloittanut ko. toiminnan, ja oliko tehnyt sitä viimeisen vuoden aikana. Jos oli toiminut ko. tavalla viimeisen vuoden aikana kysyttiin myös oliko ollut tapahtumahetkellä yksin vai yhdessä, ja oliko jäänyt kiinni. Vastaajilta kysyttiin myös aihepiirikohtaisia kysymyksiä kuten mitä varasti kaupasta tai mikä oli kiusaamisen syy.
Tutkimuksessa kysyttiin kaikilta vastaajilta myös mielipidettä erilaisiin väittämiin. Väittämissä käsiteltiin mm. seuraavia aiheita: rangaistuksen lieventäminen asianhaaroista johtuen, lainvastaisen toiminnan normaalius murrosiässä, rikollisuuden syyt ja näpistämisen vakavuus rikoksena. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan tulevatko he tulevaisuudessa tekemään seuraavanlaisia kiellettyjä asioita: luvaton poissaolo koulusta, maksamatta matkustaminen, näpistäminen, varkaus, lievä pahoinpitely ja miedon huumeen käyttö. Vastaajilta tiedusteltiin myös, onko heidän mielestään normaalia, jos nuori rikkoo vanhempiensa määräämiä sääntöjä, koulun sääntöjä tai lakia. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan kuinka heidän kaverinsa ja vanhempansa suhtautuisivat, jos he saisivat tietää vastaajan näpistäneen sekä kuinka vastaajat kokisivat eri rangaistusten (mm. kotiaresti, vankeus, sakko) ankaruuden em. teosta. Lopuksi vastaajilta tiedusteltiin heidän antamiensa vastausten todenmukaisuutta. Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat mm. koulun id, luokkatyyppi, sukupuoli, ikä, työssäkäynti, koulunkäynnin mieluisuus, luokallejääntikerrat, vanhempien ammatit ja työllisyystilanne, perhesuhteet, rahankäyttö, vapaa-ajan toiminta ja seura, alkoholinkäyttö sekä tupakointi.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.