FSD1177 Tietoyhteiskunta, tietotyö ja ammattirakenteen muutos 2000

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Tietoyhteiskunta, tietotyö ja ammattirakenteen muutos 2000

Dataset ID Number

FSD1177

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1177
https://doi.org/10.60686/t-fsd1177

Data Type

Quantitative

Authors

  • Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Pyöriä, Pasi (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)

Abstract

Tutkimuksessa kartoitetaan suomalaisten palkansaajien työn luonnetta ja työhön liittyvää tietotekniikan käyttöä. Vastaajille esitettiin ensin useita ammattiin, ammattiasemaan, työpaikan kokoon, työaikaan ja toimialaan liittyviä kysymyksiä. Työn luonnetta tutkittiin kysymällä vaatiko työ ideointia, voiko vastaaja itse vaikuttaa työtahtiinsa, kuuluuko työhön tiedon tuottamista tai johtamista ja voiko vastaaja vaikuttaa asemansa nojalla erilaisiin asioihin työpaikalla. Työsuojeluun ja työympäristöön liittyen kysyttiin onko työ ruumillisesti tai henkisesti rasittavaa, mitä muutoksia työpaikalla on tapahtunut viime vuosina ja minkälaisia tunnetiloja vastaaja on viime aikoina kokenut. Lisäksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan onko hänellä työssään tiukka aikataulu tai kiire, onko hänen vaikea irtautua töistään vapaa-aikana ja uskooko hän pystyvänsä tekemään nykyistä työtään eläkeikään saakka.

Tietotekniikan käyttöön liittyen kysyttiin mitä tietoliikenteeseen tai tietotekniikkaan liittyviä välineitä vastaaja käyttää työssään, käyttääkö hän sähköpostia tai Internetiä ja mihin toimintoihin hänen ATK-tehtävänsä liittyvät. Lisäksi kysyttiin, miten vastaaja on hankkinut tietotekniset taitonsa, missä määrin työpaikalla saa opastusta tietotekniikan käyttöön, minkälaisiksi hän arvioi käytössään olevat laitteet ja tekeekö hän etätyötä tai päätyöhönsä liittyviä työtehtäviä kotona tietokoneella.

Vastaajan koulutusta ja työhistoriaa kartoitettiin usealla kysymyksellä. Vastaajalta kysyttiin mikä on hänen perus- ja ammattikoulutuksensa ja koulutusalansa, työskenteleekö hän koulutusta vastaavassa ammatissa, tarvitseeko hän lisäkoulutusta, onko hän työskennellyt johtotehtävissä, miten varmana hän pitää työpaikkansa pysyvyyttä, onko hän ollut lomautettuna tai työttömänä ja mitä työnhakumenetelmiä hän on käyttänyt. Lisäksi kysyttiin, minkälaisen valintamenettelyn kautta hän sai nykyisen työpaikkansa, kiinnostaako häntä yrittäjyys, onko hän ollut opiskelun tai työn takia pidempään ulkomailla ja mitkä asiat merkitsevät hänelle eniten työssä.

Vastaajalta kysyttiin myös mielipidettä ammattiyhdistysliikkeen jäsenyydestä, erilaisista yhteiskunnallisista ongelmista ja tuloeroista. Lisäksi kysyttiin, pitääkö paikkansa että "tekevälle töitä löytyy", miten vastaaja suhtautuisi työpaikalla tehtäviin uudelleenjärjestelyihin, mihin yhteiskuntaluokkaan vastaaja katsoo kuuluvansa ja mitkä asiat ovat tärkeitä pärjäämiselle yhteiskunnassamme. Vastaajaa pyydettiin myös arvoimaan useita köyhyyteen ja valtion toimintaa koskevia väittämiä ja häneltä kysyttiin, kenen pitäisi olla vastuussa erilaisista palveluista.

Perhe-elämään ja vapaa-aikaan liittyen tiedusteltiin vastaajan siviilisäätyä, lasten lukumäärää, puolison ammattia, vastaajan vapaa-ajanviettotapoja, vastaajan tuloja, perheen tuloja ja arviota perheen taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi kysyttiin, mistä asioista vastaajan keskustelee ystäviensä kanssa ja kuinka tärkeitä ansiotyö, koti ja vapaa-aika ovat hänelle. Lopuksi kysyttiin vielä kuka huolehti vastaajan lapsuudenkodissa perheen elatuksesta, isän ja äidin ammattia ja huoltajan ammattiasemaa.

Keywords

Internet; ammatillinen kehitys; ammattiasema; ammattirakenne; etätyö; sosiaalinen asema; sosiaalinen liikkuvuus; tietotekniikka; tietotyö; tiimityö; toimeentulo; toimenkuvat; työelämä; työn sisältö; työsuojelu; urakehitys; vapaa-aika; yhteiskunnallinen muutos

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Pyöriä, Pasi (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Syrjälä, Pekka (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)

Time Period Covered

2000

Collection Dates

2000-01-04 – 2000-03

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

18 - 65-vuotiaat Suomessa asuvat suomenkieliset palkansaajat. Mukaan otettiin verohallituksen rekisteristä palkansaajat, joiden päätoimen palkka (vuositulo) oli vähintään 60 000 markkaa.

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta

Tasavälinen otanta lääninverovirastoittain (vanha läänijako). Kyselylomakkeita lähetettiin 3208, vastauksia saatiin 1775.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

55

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD1045 Ammattirakenteen ja sosiaalisen aseman muutos 1994

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu postinumeromuuttuja. Ammattimuuttujien (k4a, k64a, k65a, k66a, k77, k102 ja k103) luokituksesta ei ole tarkkaa tietoa.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Melin, Harri (Tampereen yliopisto) & Blom, Raimo (Tampereen yliopisto) & Pyöriä, Pasi (Tampereen yliopisto): Tietoyhteiskunta, tietotyö ja ammattirakenteen muutos 2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-06). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1177

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Pyöriä, Pasi (2001). Surveytutkijan ensikokemuksia kenttätyöstä. Hyvinvointikatsaus 2/2001, 63-65.

Pyöriä, Pasi (2001). The Problems and Possibilities of Telework: A Critical Assesment. In Suomi, Reima (ed.): Proceedings of t-world 2001. Academic Workshop in Connection with the Eight International Assembly on Telework, Helsinki 12.-14.9.2001. Helsinki: Ministry of Labour. Labour Policy Studies; 231, 245-260.

Pyöriä, Pasi (2001). Tietotyössäkö tulevaisuus? Hyvinvointikatsaus 1/2001, 7-12.

Pyöriä, Pasi (2006). Understanding Work in the Age of Information. Finland in Focus. Tampere: Tampereen yliopisto. Acta Universitatis Tamperensis; 1143.

Kuusela, Niina (2009). Modernit nais- ja miesasiantuntijat. Asiantuntijuuden arkipäiväistyminen ja sukupuolittuneisuus 2000-luvulla. Tampere: Tampereen yliopisto, sosiaalitutkimuksen laitos. Pro gradu -tutkielma.

Järvensivu, Anu (2005). Oppimisdiskurssi ja nykyajan työpaikkapeli? Teoksessa: Proaktiivisen työvoimapolitiikan rajoja ja mahdollisuuksia (toim. Anu Järvensivu & Päivi Valkama), 258-269. Helsinki: Työministeriö. Työpoliittinen tutkimus; 268.

Blom, Raimo & Melin, Harri & Pyöriä, Pasi (2000). Tietotyön lumo ja realiteetit. Yhteiskuntapolitiikka 65(5), 422-433.

Blom, Raimo & Melin, Harri & Pyöriä, Pasi (2001). Tietotyö ja työelämän muutos. Palkkatyön arki tietoyhteiskunnassa. Helsinki: Gaudeamus.

Blom, Raimo & Melin, Harri (2004). "Muuten hän oli niin kuin yksi meistä vain" - suuret ikäluokat luokkarakenteessa. Teoksessa: Yhteiskunnan moottori vai kivireki? Suuret ikäluokat ja 1960-lukulaisuus (toim. Jani Erola & Terhi-Anna Wilska), 109-121. Jyväskylä: Sophi.

Eronen, Henna (2014). Aikapaine, työn hallinta ja esimiesten työhyvinvointi. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto, pro gradu -tutkielma.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.