FSD2122 HS-gallup: vuoden 2006 presidentinvaalien vaalikampanjatutkimus
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
- No other files available
Study title
HS-gallup: vuoden 2006 presidentinvaalien vaalikampanjatutkimus
Dataset ID Number
FSD2122
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2122https://doi.org/10.60686/t-fsd2122
Data Type
Quantitative
Authors
- Suomen Gallup
- Helsingin Sanomat
Abstract
Presidentinvaalien 2006 alla kerätty aineisto kartoittaa, kuinka tärkeitä ehdokasvalinnan kannalta ovat ehdokkaiden tavoitteet ja henkilökohtaiset ominaisuudet ja miten ehdokkaat profiloituvat erilaisissa asioissa ja ominaisuuksissa. Vastaajia pyydettiin arvioimaan muun muassa ketkä ehdokkaista puolustavat hyvinvointiyhteiskunnan säilymistä, puolustavat ihmisoikeuksia ja sosiaalista tasa-arvoa, jarruttavat Nato-jäsenyyttä, suhtautuvat liian myönteisesti EU:n sotilaalliseen puolustusliittoon, suhtautuvat globalisaatioon liian myönteisesti, ovat ulkopolitiikassa liian varovaisia tai rohkeita, kykenevät patistamaan päättäjiä, vaikuttamaan yrityksiin, pitämään Suomen terrorismin ulkopuolella ja rakentamaan läheisempiä suhteita USA:aan tai Venäjään. Lisäksi vastaajilta kysyttiin, ketkä ehdokkaista ovat asiantuntevia ulkopolitiikassa, inhimillisiä, esiintymiskykyisiä, avarakatseisia, luotettavia, oikeudenmukaisia, paineensietokykyisiä, kaukonäköisiä tai vahvoja johtajia ja kuka kykenisi olemaan koko kansan presidentti. Vastaajilta tiedusteltiin myös, kuinka tärkeinä he oman valintansa kannalta pitävät ehdokkaiden tavoitteita muun muassa hyvinvointiyhteiskunnan, tasa-arvon, Nato-jäsenyyden, perhearvojen, globalisaation, EU:n laajenemisen, ulkopolitiikan, yhteiskunnallisen keskustelun, maanpuolustuksen, terrorismin välttämisen ja aseellisten kriisien hallinnan suhteen. Lisäksi kysyttiin, kuinka tärkeitä valinnan kannalta ovat ehdokkaiden erilaiset ominaisuudet, kuten esimerkiksi sukupuoli, asiantuntevuus, inhimillisyys, puoluekanta, edustavuus, isänmaallisuus, päättäväisyys, suvaitsevaisuus, sosiaalisuus, luotettevuus, nuhteettomuus, isänmaallisuus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja kristillinen vakaumus.
Taustamuuttujina ovat muun muassa vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, peruskoulutus, ammatti- tai jatkokoulutus, ammattiryhmä, talouden päähenkilön ammattiryhmä, vastaajan toimiala, ammattiyhdistysjäsenyys, äänestäminen vaaleissa, sijoittuminen vasemmisto-oikeisto -akselille, asuinlääni, maakunta ja kuntatyyppi.
Keywords
ehdokkaat; ominaisuudet; persoona; presidentinvaalit; vaalit; valintakriteerit; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Suomen Gallup
Data Producers
- Suomen Gallup
Time Period Covered
2005
Collection Dates
2005-10-14 – 2005-10-26
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomen 18 - 74-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Tutkimuksen tiedot on kerätty GallupKanavalla, kotitalouksiin asetettujen mikrotietokoneiden ja Internet-päätelaitteiden avulla. Otanta on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana, jonka tuloksena on kiinteä tutkimusnäyte.
Collection Mode
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish and English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
323 variables and 1232 cases.
Data Version
2.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineisto on kerätty kahdessa osassa peräkkäisillä viikoilla. Presidentin toiminnan tärkeitä tavoitteita ja presidentin valinnassa tärkeitä ominaisuuksia (q3- ja q4-alkuiset muuttujat) ja ketä vastaaja äänestäisi (q5) on kysytty 14.-19.10.2005. Eri ehdokkaita kuvaavat ominaisuudet ja luonnehdinnat (q1- ja q2-alkuiset muuttujat) on kysytty 21.-26.10.2005.
Weighting
Aineistossa on mukana Gallupin toimittama painomuuttuja paino.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Suomen Gallup & Helsingin Sanomat: HS-gallup: vuoden 2006 presidentinvaalien vaalikampanjatutkimus [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2122; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2122
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Related Materials
Helsingin Sanomat 5.11.2005 (julkistettiin tulokset, jotka koskivat presidentin tehtävien ja poliittisten tavoitteiden tärkeyttä äänestäjille) ja Helsingin Sanomat 18.11.2005 (julkistettiin tulokset, jotka koskivat persoonallisuuden piirteitä ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia).
Related Publications
Suhonen, Pertti (2007). Mielipidetutkimukset presidentinvaaleissa. Teoksessa: Presidentinvaalit 2006 (toim. Pekka Isotalus & Sami Borg), 56-76. Helsinki: WSOY.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.