FSD2261 Nuoret ja eduskuntavaalit 2007
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Nuoret ja eduskuntavaalit 2007
Dataset ID Number
FSD2261
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2261https://doi.org/10.60686/t-fsd2261
Data Type
Quantitative
Authors
- Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten nuorten mielipiteitä liittyen vaaleihin, erilaisiin poliittisiin teemoihin ja valtaan. Kysymyksillä ja erilaisin väitelausein haluttiin selvittää nuoria liikuttavia vaaliteemoja sekä yleisemmin nuorten osallistumista ja poliittista ajattelua. Kyselyn avulla haluttiin selvittää myös nuorten aikeita äänestää vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.
Vastaajilta kysyttiin, kuinka kiinnostuneita he ovat politiikasta. Heitä pyydettiin kertomaan mielipiteensä päätöksentekoon ja äänestämiseen liittyvistä väittämistä. Vastaajien suhdetta järjestöjärjestötoimintaan kartoitettiin kysymällä, missä järjestöissä ja ryhmissä he olivat jäseninä tai missä tahtoisivat olla.
Seuraavaksi tiedusteltiin, kuinka varmasti vastaajat aikovat äänestää tai jättää äänestämättä maaliskuun eduskuntavaaleissa. Heitä pyydettiin myös kertomaan mikä erilaisista luetelluista ominaisuuksista painaa ehdokkaan valinnassa eniten. Lisäksi esitettiin valtaan ja vallankäyttöön liittyviä väittämiä. Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin, onko puolue vai ehdokas tärkeämpi äänestyspäätöstä tehtäessä. Nuorten puolueuskollisuutta kartoitettiin kysymällä kannattaako vastaaja jotain puoluetta ja voisiko hän vaalien välillä vaihtaa kannattamaansa puoluetta.
Vastaajien käsityksiä vallan jakautumisesta selvitettiin kysymällä, paljonko valtaa he arvioivat eri instituutioilla ja toimijoilla olevan. Kolmella avoimella kysymyksellä tiedusteltiin nuorten mielipiteitä siitä, miksi nuoret eivät äänestä kovinkaan aktiivisesti, miksi nuoret eivät äänestä yhtä todennäköisesti kuin vanhemman ikäluokat ja mitä vastaajien mielestä pitäisi tehdä, jotta nuorten kiinnostus politiikkaan lisääntyisi. Puolueiden kannatusta vastaajien keskuudessa kartoitettiin kysymällä, mitä puoluetta vastaajat todennäköisesti äänestävät eduskuntavaaleissa. Lisäksi haluttiin tietää vastaajien mielipide Matti Vanhasen hallituksen toiminnasta ja siitä, kuka heidän suosikkinsa seuraavaksi pääministeriksi olisi.
Vastaajilta kysyttiin myös, vaikuttavatko poliittiset arvot heidän ostopäätöksiinsä. Internetin vaikutuksia nuorten poliittiseen toimintaan ja äänestyskäyttäytymiseen selvitettiin kysymällä ovatko he itse käyttäneet sähköpostia tai internetiä kannanottojen välittämiseksi tai yhteyksien rakentamiseksi, aikovatko he käyttää vaalikoneita apuna ehdokkaan valinnassa ja aikovatko he tutustua ehdokkaiden kotisivuihin. Avoimella kysymyksellä tiedusteltiin vastaajien kantaa siihen, voiko edustuksellisen demokratian kautta vaikuttaa. Erilaisten väitelauseiden avulla haluttiin selvittää vastaajien kanta erilaisiin poliittisiin teemoihin, turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin ja Natoon. Väitteitä esitettiin myös hallitus- ja oppositiopolitiikasta sekä päivänpoliittisista kysymyksistä.
Taustamuuttujia kyselyssä olivat sukupuoli, syntymävuosi, äidinkieli, vaalipiiri, perhemuoto, koulutustaso, pääasiallinen toiminta ja työsuhteen laatu.
Keywords
demokratia; eduskuntavaalit; järjestötoiminta; maanpuolustus; nuoret; oppositio; parlamentarismi; poliittinen osallistuminen; tiedonlähteet; turvallisuuspolitiikka; vaikuttaminen; vallankäyttö; valta; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
- Nuoret (CESSDA Topic Classification)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
Data Producers
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
Time Period Covered
2006
Collection Dates
2006-09 – 2006-10
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomen 18 - 29-vuotias väestö
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
1000 kappaleen otos tilattiin väestörekisterikeskukselta. Otoksen rajaus 18-29-vuotiaisiin perustuu osin aiempien tutkimusten ikärajoihin sekä siihen, että vanhan nuorisolain mukaan nuoria olivat 15-29-vuotiaat (uudessa vuoden 2006 laissa yläikäraja on 28 vuotta). Alaikäraja on 18 vuotta koska kysely koskee vaaleja.
Koska ensimmäisellä kyselykierroksella vastausprosentti oli vähäinen, postitettiin 680 uusintakyselyä. 15 nuorta jäi tavoittamatta. Palkinnot motivoivat vastaajia ja yhteensä 475 täytettyä lomaketta palautettiin. Tytöt vastasivat poikia ahkerammin: vastaajista 42 prosenttia oli poikia.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
48
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
167 variables and 475 cases.
Data Version
1.1
Completeness of Data and Restrictions
Kuntamuuttuja on koodattu vaalipiireiksi jo ennen arkistointia.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora): Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.1 (2009-02-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2261
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Sukupolvipolitiikka. Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 (2007). Toim. Paakkunainen, Kari. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 72. Nuorisoasian neuvottelukunta, julkaisuja 36. Helsinki: Opetusministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta.
Related Publications
Sukupolvipolitiikka. Nuoret ja eduskuntavaalit 2007 (2007). Toim. Paakkunainen, Kari. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 72. Nuorisoasiain neuvottelukunta, julkaisuja 36. Helsinki: Opetusministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta
Schoultz, Vera (2010). Nuorten poliittinen osallistuminen ja sen murros. Teoksessa Ohipuhuttu nuoruus? Nuorten elinolot -vuosikirja (toim. Anu-Hanna Anttila, Kristiina Kuussaari & Tiina Puhakka), 93-104. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL & Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.
Borg, Sami (2012). Nuorten äänestysvalinnat, puoluekiinnittyminen ja edustautuminen. Teoksessa: Nuoret ja ääni - Nuoret eduskuntavaaleissa 2011 (toim. Ronkainen, Jussi), 15-27. Helsinki: Nuorisotutkimusseuran julkisuja; 125.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.