FSD2264 KuntaSuomi 2004: luottamushenkilö- ja viranhaltijatutkimus 1999
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
KuntaSuomi 2004: luottamushenkilö- ja viranhaltijatutkimus 1999
Dataset ID Number
FSD2264
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2264https://doi.org/10.60686/t-fsd2264
Data Type
Quantitative
Authors
- Grönholm, Sam (Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning)
- Helander, Voitto (Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning)
- Pikkala, Sari (Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning)
- Sandberg, Siv (Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning)
Abstract
Tutkimuksessa selvitetään kuntapäättäjien mielipiteitä mm. kunnan palveluista, kunta-valtio -suhteesta, organisointivaihtoehdoista, kunnallisesta päätöksentekokulttuurista, eri toimijoiden vaikutusmahdollisuuksista ja kunnan kansainvälisestä toiminnasta.
Aluksi kartoitettiin vastaajien työhistoriaa kysymällä nykyisen työn kestoa ja kuinka monta vuotta vastaajat ovat työskennelleet eri sektoreilla. Vastaajilta tiedusteltiin heidän toimimistaan erilaisissa kunnallisissa luottamustoimissa, sekä puoluejäsenyyttä ja puolueen luottamustehtävissä toimimista. He arvioivat myös sijoittumistaan vasemmisto-oikeisto- ja kova-pehmeä-ulottuvuuksilla, ja kertoivat mahdollisista luottamustehtävistään järjestöissä ja yhdistyksissä.
Seuraavaksi selvitettiin vastaajien mielipiteitä erilaisista kunta-valtio -suhteeseen liittyvistä asioista. He arvioivat myös erilaisten kunnallisten palveluiden hoitamista sekä esittivät mielipiteensä siitä, pitäisikö näihin palveluihin jatkossa panostaa enemmän vai vähemmän. Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin, onko ilmapiiri kunnan asioita hoitavien eri osapuolten välillä hyvin ristiriitainen vai hyvin yhteistyöhakuinen vai jotain siltä väliltä. Lisäksi vastaajat kertoivat mielipiteensä erilaisten kuntaorganisaation järjestämisvaihtojen tärkeydestä.
Seuraavat kysymykset liittyivät kuntien kansainväliseen toimintaan. Vastaajilta kysyttiin eri kansainvälistymisen muotojen, kuten kansainvälistymisstrategian laatimisen, ystävyyskuntatoiminnan ja erilaisten yhteistyömuotojen, hyödyllisyydestä oman kunnan näkökulmasta. Tämän jälkeen vastaajat arvioivat eri toimenpiteiden tärkeyttä kunnan palvelutuotannon kehittämisessä. Arvioitavia asioita olivat mm. tulosyksiköittäminen, ostopalvelut, palvelusetelit, laatujohtamisjärjestelmä ja seudullinen yhteistyö. Näiden lisäksi arvioitiin myös taloushallintoa (mm. kunnan tilinpäätöskertomuksen ja talousarvion seurantaraporttien tärkeyttä), ja luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden eri tehtävien, kuten kuntalaisiin yhteydenpidon ja kunnan henkilöstöpolitiikan linjauksen, tärkeyttä. Vastaajat kertoivat myös, kuinka usein he ovat vuorovaikutuksessa eri tahojen kuten kunnan henkilöstöjärjestöjen ja naapurikuntien kanssa.
Kuusi seuraavaa kysymystä suunnattiin ainoastaan luottamushenkilöille. Näillä kysymyksillä kartoitettiin luottamustehtäviin käytettyä aikaa, halukkuutta vastaanottaa luottamustehtäviä seuraavien vaalien jälkeen, poissaoloja valtuuston, hallituksen ja lautakunnan kokouksista, puolueen toimintaan osallistumista sekä mielipiteitä puolueiden toiminnasta. Tämän jälkeen kysymykset oli kohdistettu jälleen kaikille vastaajille. Heitä pyydettiin kertomaan mielipiteensä siitä, kuinka laajasti ja tuloksellisesti eri tahot (järjestöt, lääninhallitus, TE-keskus jne.) vaikuttavat tai pyrkivät vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon. Vastaajat arvioivat myös omaa vaikuttamistaan, sen laajuutta ja tuloksellisuutta sekä kertoivat, millä keinoilla he ovat pyrkineet päätöksentekoon vaikuttamaan. Vastaajilta kysyttiin myös, missä asemassa oma puolue kunnan vallankäytössä on.
Viimeiset kysymykset koskivat erilaisiin kansalaisuuteen liittyvien piirteiden (mm. verojen maksamisen ja vapaaehtoistyön) tärkeyttä sekä kunnan ylimmän johdon ominaisuuksia.
Taustamuuttujia olivat mm. kunta, vastaajan asema ja toimintasektori, syntymävuosi, sukupuoli ja koulutus.
Keywords
johtajuus; julkiset palvelut; kansainvälinen toiminta; kunnalliset lautakunnat; kunnallishallinto; kunnallistalous; kunnan toimialat; kunnanjohtajat; kunnanosahallinto; kunnat; kuntaliitokset; kuntayhtymät; luottamushenkilöt; pormestarit; puolueet; vaikuttaminen; viranhaltijat
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Eliitit ja vaikuttajat (CESSDA Topic Classification)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
Series
KuntaSuomi 2004Distributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning
Data Producers
- Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning
Time Period Covered
1999
Collection Dates
1999-11 – 2000-02
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi, Anttola, Espoo, Haukipudas, Humppila, Hämeenlinna, Iitti, Jaala, Joroinen, Kaarina, Karstula, Kemiö, Kerava, Kiikala, Kokkola, Kolari, Kotka, Kristiinankaupunki, Kuhmoinen, Lappeenranta, Leppävirta, Lieksa, Liljendal, Lumijoki, Mikkeli, Mikkelin mlk, Multia, Naantali, Noormarkku, Närpiö, Oulainen, Outokumpu, Padasjoki, Pieksämäki, Porvoo, Pudasjärvi, Punkaharju, Pyhäntä, Pylkönmäki, Ranua, Rääkkylä, Sonkajärvi, Suolahti, Tyrnävä, Vaasa, Vahto, Varkaus, Vehkalahti, Vimpeli, Virrat
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Tutkimuskuntien kunnanvaltuustojen, -hallitusten ja keskeisten lautakuntien jäsenet sekä johtavat viranhaltijat
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Kokonaisaineisto
Ótanta suoritettiin kaksivaiheisena ositettuna otantana, kokonaistutkimus harkinnanvaraisesti valitusta kohdejoukosta. Tutkimusohjelman kuntaotokset valittiin erikseen alle 10000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia. Luottamushenkilö- ja viranhaltijakysely 1999 -tutkimus (VILU) suunnattiin KuntaSuomi-tutkimusohjelman käynnistysvaiheessa valittujen 47 kunnan lisäksi myös Anttolaan ja Mikkelin maalaiskuntaan, joiden tiedettiin vuoden 2001 alusta liittyvän uuteen Mikkelin kaupunkiin.
VILU:n perusjoukko kattaa luottamushenkilöiden osalta valtuusto- ja hallitusjäsenet sekä sosiaali- ja terveystoimen, sivistys- ja kulttuuritoimen, teknisen sektorin ja tarkastuslautakuntien jäsenet. Lautakuntarakenteen vaihtelut ovat suuria eri kuntien välillä ja lautakuntien määrä vaihtelee neljästä kymmeneen. Monet luottamushenkilöt ovat jäsenenä useammassa tutkimukseen kuuluvassa toimielimessä samanaikaisesti. Kohdejoukkoa määriteltäessä päällekkäisyydet on huomioitu siten, että useampaa luottamustehtävää hoitavat ovat saaneet vain yhden kyselylomakkeen. Päällekkäisyyksien poistamisen jälkeen kohdejoukkoon kuuluvien luottamushenkilöiden lukumäärä on 3224. Kohdejoukko rakentuu siis luottamushenkilöistä, ei luottamustehtävistä. Viranhaltijoista mukana ovat kunnan johtoryhmän jäsenet sekä tutkittavien lautakuntien esittelijät. Lähtökohtana oli, että kyselyn kohdejoukkona ovat samojen virkanimikkeiden haltijat kuin vuoden 1995 vastaavassa tutkimuksessa. Tästä säännöstä poikkeuksena kunnan taloushallinnon vastaavat viranhaltijat (kamreeri/talouspäällikkö/talousjohtaja) otettiin mukaan vuoden 1999 kyselyyn. Vuoden 1999 kyselyn kohdejoukossa on 525 viranhaltijaa.
Kohdejoukkoon kuului siis kaikkiaan 3749 henkilöä. Heistä 2498 eli 66,6 % palautti lomakkeen täytettynä. Viranhaltijoilla vastausaktiivisuus on korkeampi kuin luottamushenkilöillä. Lautakuntien jäsenet ovat osallistuneet kyselyyn muita ryhmiä laiskemmin. Vastausaktiivisuus vaihtelee kunnittain.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
66,6
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Grönholm, Sam (Åbo Akademi) & Helander, Voitto (Åbo Akademi) & Pikkala, Sari (Åbo Akademi) & Sandberg, Siv (Åbo Akademi): KuntaSuomi 2004: luottamushenkilö- ja viranhaltijatutkimus 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2007-11-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2264
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Helander, Voitto & Pikkala, Sari & Sandberg, Siv & Grönholm, Sam (2003): Päättäjien areenat ja yhteydet. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 42 & Acta nro 161.
Suomen Kuntaliitto : KuntaSuomi 2004 [verkkodokumentti]. KuntaSuomi 2004 : tutkimusmodulit [viitattu 21.11.2007]. Saatavissa: http://www.kunnat.net/kuntasuomi
Related Publications
Helander, Voitto & Pikkala, Sari & Sandberg, Siv & Grönholm, Sam (2003): Päättäjien areenat ja yhteydet. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 42 & Acta nro 161.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.