FSD2322 Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2005
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2005
Dataset ID Number
FSD2322
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2322https://doi.org/10.60686/t-fsd2322
Data Type
Quantitative
Authors
- Paronen, Olavi (UKK-instituutti)
Abstract
Kyselyssä kartoitettiin tamperelaisen aikuisväestön terveydentilaan ja toimintakykyyn, liikuntaan, uneen ja elintapamuutoksiin, kotiavun tarpeeseen, sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön, asuinympäristöön sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Se jatkoi vuosina 1990, 1993, 1996, 1999 ja 2002 tehtyjen kyselyjen sarjaa.
Vastaajien terveydentilaa selvitettiin kysymällä arviota nykyisestä terveydentilasta sekä tietoa mahdollisesta pitkäaikaisesta sairaudesta, viasta tai vammasta ja sen työntekoa tai jokapäiväisiä tehtäviä haittaavasta vaikutuksesta. Lisäksi tiedusteltiin tarkemmin lääkärin toteamista erilaisista sairauksista, oireista tai riskitekijöistä, kuten kohonneesta kolesterolista tai ylipainosta, sekä psyykkisistä oireista ja vaivoista, kuten masentuneisuudesta tai huonomuistisuudesta. Toimintakykyä kartoitettiin tiedustelemalla vastaajien pystymistä erilaisiin arkisiin toimintoihin, kuten mattojen piiskaukseen tai kodin suursiivoukseen ja liikkumiseen liittyviin toimintoihin, kuten portaiden nousemiseen 2-3 kerrosväliä pysähtymättä tai lyhyehkön matkan juoksemiseen. Liikkumiseen liittyen vastaajilta kysyttiin, kuinka paljon he liikkuvat ja rasittavat itseään ruumiillisesti vapaa-aikana ja kuinka usein he harrastavat vapaa-ajan liikuntaa. Lisäksi heiltä tiedusteltiin päivittäisen liikkumisen määrää työ- ja asiointimatkoilla. Tässä yhteydessä vastaajilta tiedusteltiin myös sitä, ovatko he keskustelleet lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa liikunnan tarpeellisuudesta tai saaneet kehotuksen liikkua enemmän. Erikseen kartoitettiin vielä vastaajien osallistumista ohjattuun liikuntaan, kuten esimerkiksi voimistelu- tai palloiluryhmiin. Nukkumiseen liittyen vastaajilta kysyttiin kuinka usein nämä kohtaavat erilaisia ongelmia nukahtamiseen ja unen laatuun liittyen. Keskimääräistä unen määrää ja sen tarvetta kysyttiin erikseen. Lisäksi tiedusteltiin mahdollisista terveydellisistä syistä tehdyistä elintapamuutoksista, muun muassa tupakoinnin lopettamisesta ja laihduttamisesta. Myös pituutta ja painoa kysyttiin.
Avun tarpeeseen ja auttamiseen liittyen vastaajilta kysyttiin, saivatko he edellisen vuoden aikana kodin ulkopuolista apua erilaisissa arkeen liittyvissä toiminnoissa kuten talous- tai kotitöissä tai kaupassa käynnissä tai muussa asioinnissa. Lisäksi kysyttiin, mistä apua oli saatu. Vastaajia pyydettiin myös kertomaan, onko heidän lähipiirissään ikääntynyt, vammainen tai pitkäaikaisesti sairas henkilö, jota he auttavat säännöllisesti. Terveyspalveluiden käyttöä selvitettiin kysymällä vastaajilta sairaalassa hoidettavana olosta sekä eri lääkäreiden ja hoitajien vastaanotolla käynneistä. Vastaajilta tiedusteltiin myös heidän tyytyväisyyttään käyttämiinsä terveyspalveluihin. Erikseen tiedusteltiin myös terveyspalvelujen puhelin- ja nettineuvonnan käyttöä ja tyytyväisyyttä niihin. Sosiaalipalveluista vastaajilta kysyttiin eri palveluiden, kuten lasten päivähoitopalveluiden tai toimeentulotukipalveluiden käytöstä sekä tiedusteltiin sitä, kuinka tyytyväisiä käytettyihin palveluihin oltiin. Sosiaali- ja terveyspalveluista ja niiden tuottamisesta esitettiin myös joitakin yleisluonteisia väittämiä, joihin pyydettiin vastaajilta mielipidettä. Lisäksi pyydettiin ottamaan kantaa väitteisiin, jotka koskevat Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä ja rahoitusta.
Vastaajien kokemaa turvallisuutta kartoitettiin kysymyksillä eri asioiden, kuten toimeentulo-ongelmien tai väkivallan pelon, aiheuttamasta huolesta tai turvattomuudesta, sekä tiedustelemalla arviota elämisen turvallisuudesta nykyisin verrattuna tilanteeseen kolme vuotta sitten. Lopuksi vastaajilta kysyttiin arviota omasta asuinalueestaan mm. ympäristön siisteyden ja puhtauden, viheralueiden riittävyyden sekä liikenneturvallisuuden suhteen ja heiltä tiedusteltiin myös, pelkäävätkö he liikkua asuinalueellaan yksin iltaisin tai ovatko he joutuneet edellisen vuoden aikana väkivallan tai pelottavien uhkausten kohteeksi omalla asuinalueellaan.
Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, ikä, asumisaika Tampereella, perhemuoto, kotitalouden alle 17-vuotiaiden lasten lukumäärä ja nuorimman lapsen syntymävuosi, koulutus, pääasiallinen toiminta, työttömyyden kesto, työsuhteen luonne sekä internetin käyttömahdollisuudet. Lisäksi aineistossa on mukana tieto siitä, mihin sosiaali- ja terveystoimen palvelupiiriin kukin vastaaja kuului, sekä missä osassa Tamperetta tämä sijaitsee. Myös kunkin vastaajan vastaustapa, internet- tai paperilomake, on kirjattu ylös.
Keywords
Tampere; asuinympäristö; avuntarve; elintavat; liikunta; sosiaalipalvelut; terveys; terveyspalvelut; toimintakyky; turvallisuus; uni
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Lääke- ja terveystieteet (Fields of Science Classification)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDA Topic Classification)
- Terveydentilaan liittyvät oireet, löydökset ja patologiset tilat (CESSDA Topic Classification)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDA Topic Classification)
Series
Tampereen terveys- ja sosiaalikyselytDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- UKK-instituutti
- Innolink Research Oy
Data Producers
- Tampereen kaupunki
- UKK-instituutti
Time Period Covered
2004 – 2005
Collection Dates
2005-01 – 2005-02-11
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi, Tampere
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
15 vuotta täyttäneet (v. 1989 tai sitä ennen syntyneet) Tampereella vuoden 2005 alussa asuneet laitosten ulkopuoliset henkilöt
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
3500 henkilön otos poimittiin Tampereen kaupungin väestötietojärjestelmästä. Kyselyn perusjoukko muodostui edellisten tutkimusten tavoin Tampereen kaupungin 15 vuotta täyttäneestä laitosten ulkopuolisesta väestöstä. Tutkimukseen poimittiin 3500 henkilön otos Tampereen kaupungin väestötietojärjestelmästä vuoden 2005 alussa. Lopullisen otoksen kooksi tuli 3493 henkilöä, kun alkuperäisestä aineistosta poistettiin kuolleet, laitoshoitoon joutuneet ja Tampereelta muuttaneet. Kyselylomakkeet postitettiin vastaajille vuoden 2002 tammikuussa. Ensimmäiseen kyselykierrokseen vastaamatta jättäneille tehtiin helmikuussa uusintakysely. Uutta aikaisempiin kyselyihin verrattuna oli, että tähän kyselyyn osalla vastaajista oli mahdollisuus vastata joko paperilomakkeella tai sähköisesti internetin kautta. Innolink Research vastasi sähköisen lomakkeen keruusta. Täytettyjä ja hyväksyttyjä vastauksia saatiin yhteensä 2255 kappaletta, joten kyselyn lopulliseksi vastausosuudeksi tuli 64,6 %. Otoksen sukupuolijakauma vastasi varsin hyvin perusjoukkoa. Vastanneiden joukossa oli kuitenkin naisia suhteellisesti enemmän (60%) kuin perusjoukossa (53%) ja vastaavasti kyselyyn vastanneiden miesten osuus oli pienempi (40%) kuin miesten osuus väestössä (47%). Iän osalta aineistossa olivat yliedustettuina 55-74 -vuotiaat sekä aliedustettuina alle 45-vuotiaat miehet.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
64,6
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
186 variables and 3504 cases.
Data Version
2.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineistossa ovat mukana myös kyselyyn vastaamatta jättäneet. Tieto vastaamisesta tai vastaamatta jättämisestä löytyy muuttujasta response (Kyselyyn vastaaminen), jota voi käyttää vastaamatta jättäneiden suodattamiseksi pois analysoitavasta aineistosta.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kaupunginosamuuttuja. Aineisto ei sisällä avokysymysten 34_10a ja 48_17a vastauksia.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Paronen, Olavi (UKK-instituutti): Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2005 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2322
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Paronen, Olavi & Fogelholm, Mikael & Luoto, Riitta (2006). Tamperelaisen aikuisväestön terveys ja hyvinvointi 2005 : Tampereen terveys- ja sosiaalikyselyn päätulokset. Tampere : Tampereen kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi. - (Sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja ; 1/2006)
Related Publications
Paronen, Olavi & Fogelholm, Mikael & Luoto, Riitta (2006). Tamperelaisen aikuisväestön terveys ja hyvinvointi 2005: Tampereen terveys- ja sosiaalikyselyn päätulokset. Tampere: Tampereen kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi. - (Sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja ; 1/2006)
Luoto, Riitta & Paronen, Olavi & Andersson, Annukka (2008). Tamperelaisten nuorten ja nuorten aikuisten koettu terveys 1990-2005. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 45(2),136-145.
Lindström, Kauri (2008). Sosiaalisen turvattomuuden kokemuksia Tampereen eri väestöryhmissä vuosina 1996-2005. Tampere: Tampereen ylopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.