FSD2380 Kehitysyhteistyötutkimus 2008
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Kehitysyhteistyötutkimus 2008
Dataset ID Number
FSD2380
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2380https://doi.org/10.60686/t-fsd2380
Data Type
Quantitative
Authors
- Ulkoasiainministeriö
Abstract
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Suomen kehitysyhteistyöstä, sen tärkeydestä, sisällöstä, päämääristä ja kohdentamisesta. Lisäksi esitettiin kysymyksiä YK:n vuosituhattavoitteista.
Vastaajilta kysyttiin pitävätkö he kehitysyhteistyötä tärkeänä ja jos pitävät niin miksi, ja mille aloille kehitysyhteistyötä pitäisi suunnata. Heiltä kysyttiin, kuinka hyvin he tuntevat YK:n vuosituhattavoitteita ja mitkä niistä ovat heidän mielestään tärkeimpiä. Lisäksi vastaajat kertoivat mielipiteensä siitä, lisääkö kehitysyhteistyö kansainvälistä turvallisuutta. Heiltä tiedusteltiin myös, miten Suomen tulisi ottaa kehitysmaat huomioon ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. Edelleen kysyttiin vastaajien näkemyksiä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan suhteesta.
Erilaisia tiedonlähteitä ja tiedon riittävyyttä kartoitettiin kysymällä onko Suomessa saatavilla riittävästi tietoa kehitysmaista, minkälaista tietoa kaivattaisiin lisää, kuinka luotettavana eri tahoilta saatavaa tietoa pidetään ja mistä vastaajat ovat tietoa saaneet. Vastaajia pyydettiin valitsemaan listalta neljä tärkeintä kehitysyhteistyön muotoa ja laittamaan nämä tärkeysjärjestykseen. He saivat myös arvioida Suomen kehitysavun määrää euroissa vuonna 2007 ja kertoa, mikä olisi Suomelle sopiva kehitysavun prosenttiosuus BKT:sta ja pitäisikö Suomen kasvattaa kehitysyhteistyömäärärahoja. Ne vastaajat jotka kannattivat määrärahojen nostamista, kertoivat mielipiteensä myös siitä, miten määrärahojen kasvu tulisi rahoittaa. Kaikilta vastaajilta kysyttiin, onko Suomen kehitysyhteistyö heidän mielestään tehokasta ja tuloksellista.
Seuraavaksi kysyttiin vastaajien mielipiteitä siitä, mitkä ovat kehitysyhteistyön vaikeimmat haasteet. Lisäksi kysyttiin vastaajien tyytyväisyyttä Suomen toimintaan erilaisten kriisien ja katastrofien yhteydessä. Heiltä kysyttiin myös, millä tavoin yksityinen ihminen voi auttaa kehitysmaita sekä millaisia näkemyksiä heillä on kehitysavusta ja sen tärkeydestä. Kartoitettiin vielä Suomen kehityspolitiikan tärkeimpiä päämääriä ja sitä, millä aloilla vastaajien mielestä Suomella on erityistä annettavaa kehitysmaille. Lopuksi kysyttiin vielä miten tärkeänä vastaajat pitävät sitä, että Suomen rahoittamissa kehitysyhteistyökohteissa näkyy, että apu on nimenomaan Suomesta.
Taustamuuttujia olivat mm. sukupuoli, ikä, ammatti, perheen koko ja asuinlääni.
Keywords
Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhatjulistus; avustustoiminta; ilmastonmuutokset; kansainvälinen yhteistyö; katastrofiapu; kehitysmaat; kehityspolitiikka; kehitysyhteistyö; määrärahat; tiedonlähteet; vaikuttaminen
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Kansainvälinen politiikka ja järjestöt (CESSDA Topic Classification)
Series
KehitysyhteistyötutkimuksetDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Taloustutkimus
Data Producers
- Ulkoasiainministeriö
Time Period Covered
2008
Collection Dates
2008-05-23 – 2008-06-11
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomen 15-74-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta
Tutkimus toteutettiin Omnibustutkimuksen osana henkilökohtaisina haastatteluina vastaajien kodeissa. Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla jossa kiintiöinä ovat ikä-, sukupuoli-, lääni- ja kuntatyyppijakautuma. Otoskoko on 978 henkilöä. Haastatteluja tehtiin 109 paikkakunnalla, joista kaupunkeja oli 58 ja muita kuntia 51. Haastattelutyöhön osallistui 46 Taloustutkimus Oy:n koulutettua tutkimushaastattelijaa.
Collection Mode
Kasvokkainen haastattelu
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
2.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.
Weighting
Aineistossa on painomuuttuja "Painoker", joka painottaa otoksen kohderyhmää vastaavaksi.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Ulkoasiainministeriö: Kehitysyhteistyötutkimus 2008 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2380; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2380
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Kehitysyhteistyö 2008. Ulkoasiainministeriö: Kesäkuu 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustutkimus. http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=31227&GUID={C357B80A-E33C-4F81-8FDD-BA1AFD26CE4C} [viitattu 14.10.2008].
Related Publications
Kehitysyhteistyö (2008). Ulkoasiainministeriö: Kesäkuu 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustutkimus. http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=31227&GUID={C357B80A-E33C-4F81-8FDD-BA1AFD26CE4C} [viitattu 14.10.2008].
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.