FSD2410 ISSP 2008: uskonto III: Suomen aineisto
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
ISSP 2008: uskonto III: Suomen aineisto
Alternative Title
Suomalaisten arvot ja uskonnollisuus 2008
Dataset ID Number
FSD2410
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2410https://doi.org/10.60686/t-fsd2410
Data Type
Quantitative
Authors
- International Social Survey Programme (ISSP)
- Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiaalitutkimuksen laitos)
- Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Sosiaalitutkimuksen laitos)
- Tanskanen, Eero (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
- Ketola, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus)
- Kääriäinen, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus)
- Niemelä, Kati (Kirkon tutkimuskeskus)
Other Identification/Acknowledgements
- Borg, Sami (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto)
- Nieminen, Markku (Tilastokeskus)
Abstract
Tutkimus käsitteli suomalaisten arvoja, moraalikäsityksiä ja uskonnollisuutta. Vastaajilta kysyttiin kuinka oikeana tai vääränä he pitävät naisen ja miehen sukupuolisuhdetta ennen avioliittoa, naimisissa olevan henkilön avioliiton ulkopuolista sukupuolisuhdetta ja kahden samaa sukupuolta olevan aikuisen henkilön sukupuolisuhdetta. Lisäksi tiedusteltiin mielipidettä abortin oikeutuksesta silloin, jos on suuri todennäköisyys, että lapsella on vakava vamma tai silloin, jos perhe on erittäin pienituloinen, eikä sillä ole varaa enää useampiin lapsiin.
Kartoitettiin myös vastaajien kokemaa luottamusta eduskuntaan, elinkeinoelämään ja teollisuuteen, kirkkoon ja uskonnollisiin organisaatioihin, tuomioistuimiin ja oikeusjärjestelmään sekä kouluihin ja koulutusjärjestelmään.
Vastaajille esitetyt väittämät käsittelivät mm. uskonnollisia johtajia, tieteestä saatavaa hyötyä, uskontojen aiheuttamia konflikteja sekä sitä, ovatko voimakkaita uskonnollisia käsityksiä omaavat ihmiset suvaitsemattomia muita kohtaan. Lisäksi kysyttiin onko kirkolla ja uskonnollisilla organisaatioilla liikaa valtaa Suomessa. Vastaajilta tiedusteltiin miten he suhtautuisivat jos toista uskontokuntaa tai toisenlaisia uskonnollisia näkemyksiä edustava henkilö kuin vastaaja itse avioituisi vastaajan sukulaisen kanssa tai olisi vastaajan kannattaman puolueen ehdokkaana vaaleissa. Väittämillä kartoitettiin myös vastaajien käsityksiä elämän tarkoituksesta ja merkityksestä.
Uskoa ja uskontoa käsittelevissä kysymyksissä tiedusteltiin vastaajan ajatuksia Jumalasta ja Jumalan olemassaolosta. Vastaajilta kysyttiin uskovatko he kuoleman jälkeiseen elämään, taivaaseen, helvettiin, uskonnollisiin ihmeisiin, jälleensyntymiseen, nirvanaan tai esi-isien yliluonnollisiin voimiin. Kysyttiin myös mihin uskontoon vastaaja kasvatettiin, mikä on äidin, isän ja puolison uskonnollinen vakaumus. Kysyttiin kuinka usein äiti, isä tai vastaaja itse osallistuivat jumalanpalveluksiin tai muihin kirkollisiin toimituksiin vastaajan ollessa lapsi. Tiedusteltiin kuinka usein vastaaja rukoilee, onko hänellä kotona uskonnollisista syistä esillä pyhäkkö, alttari tai muita uskonnollisia esineitä ja kuinka usein vastaajalla on tapana käydä uskonnollisista syistä uskonnollisissa paikoissa. Haluttiin tietää kuinka uskonnollisena vastaaja itseään pitää sekä onko hän hengellinen ihminen, joka noudattaa uskontoaan. Vastaajan käsityksiä Raamatusta kartoitettin esittämällä Raamattua koskevia väittämiä. Tiedusteltiin myös vastaajien käsityksiä onnenamuleteista, ennustajista, henkiparantajista ja tähti- tai horoskooppimerkkeistä. Kartoitettiin myös vastaajien suhtautumista eri uskontoihin ja uskonnollisiin ryhmiin.
Taustatietoina kysyttiin mm. sukupuoli, syntymävuosi, kotitalouden koko, koulutus, työelämään osallistuminen, ammatti, elinkeino tai toimiala, säännöllinen viikoittainen työaika, ammattiasema, esimiesasema, työnantaja (yksityinen/julkinen sektori), ammattiliiton jäsenyys, äänestyskäyttäytyminen, uskonnollisuus, tulot, maakunta sekä vastaajan asuinaluetta kuvaavia tietoja.
Keywords
Jumala; arvot; asenteet; jumalat; moraali; usko; uskonnollinen identiteetti; uskonnollinen käyttäytyminen; uskonnolliset liikkeet; uskonnollisuus; uskonto
Topic Classification
- Humanistiset tieteet (Fields of Science Classification)
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Uskonto ja arvot (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
Series
ISSP (International Social Survey Programme)Distributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Tilastokeskus
Data Producers
- Tampereen yliopisto. Sosiaalitutkimuksen laitos
- Tilastokeskus
- Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Time Period Covered
2008
Collection Dates
2008-09-19 – 2009-01-08
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
15 - 74-vuotiaat suomalaiset
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Data Sources
Tilastollinen kuntaryhmitys -muuttuja perustuu rekisteritietoihin.
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Systemaattinen satunnaisotanta väestörekisteristä. Lajittelujärjestys: kuntakoodi ja syntymäaika.
Otoskoko 2500, joista suomenkielisiä 95 % ja ruotsinkielisiä 5 %. Valituista vastaajista oli kykenemättömiä vastaamaan 13 henkilöä, joten lomake lähetettiin 2487 henkilölle. Lomakkeita palautettiin 1136. Kato: yhteensä 1351, joista kieltäytyneitä 13, osoite tuntematon 5 ja muusta syystä vastaamatta jättäneitä 1333.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
45,7
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
3.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu lasten syntymävuodet (muuttuja k6). Syntymävuosimuuttujan voi saada käyttöön vain Tilastokeskuksen luvalla.
Weighting
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa. Ne on luotu kalibrointimenetelmällä estimoinnin tehokkuuden lisäämiseksi ja kadon aiheuttaman vääristymän korjaamiseksi. Painot perustuvat seuraaviin väestöjakaumiin: 1) sukupuoli, 2) ikäluokat (15-24, 25-34, ..., 65-74), 3) NUTS3-alueet siten, että Suur-Helsingin aluetta käsiteltiin erillisenä ja 4) kuntatyyppi (kaupunki - kaupunkimainen maas. - maaseutu). Ensimmäinen painomuuttuja (paino_1) ulottaa tulokset koko väestöön (painojen summa on väestön koko). Toisella painomuuttujalla (paino_2) ei ole tätä laajennusvaikutusta (painon keskiarvo on yksi ja summa havaintojen lukumäärä). Molemmat painomuuttujat perustuvat samaan kalibrointiprosessiin, vain mittakaava on erilainen.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
International Social Survey Programme (ISSP) & Blom, Raimo (Tampereen yliopisto) & Melin, Harri (Tampereen yliopisto) & Tanskanen, Eero (Tilastokeskus) & Ketola, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus) & Kääriäinen, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus) & Niemelä, Kati (Kirkon tutkimuskeskus): ISSP 2008: uskonto III: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2010-04-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2410
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Related Publications
Ketola, Kimmo (2010). Uskontotilanteen muutos ja suomalaisten suhtautuminen eri uskontoihin. Teoksessa: Religionens återkomst. Brytningspunkter i kyrkan, religionen och kulturen - Uskonnon ylösnousemus. Kirkon uskonnon ja kulttuurin murros (toim. Tuomas Martikainen & Ville Jalovaara), 40-51. Magma-studie 4/2010. Helsinki: Finlands svenska tankesmedja Magma.
Taira, Teemu (2012). More Visible But Limited in Its Popularity. Atheism (and Atheists) in Finland. Approaching Religion. Special Issues on the New Visibility of Atheism in Europe 2(1): 21-35.
Ketola, Kimmo & Niemelä, Kati & Palmu, Harri & Salomäki, Hanna (2011). Uskonto suomalaisten elämässä. Uskonnollinen kasvatus, moraali, onnellisuus ja suvaitsevaisuus kansainvälisessä vertailussa. Raportti ISSP 2008 Suomen aineistosta. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston julkaisuja; 9.
Taira, Teemu (2014) Väärin uskottu? Ateismin uusi näkyvyys. Turku: Eetos.
Mantsinen, Teemu T. 2014 Helluntailaiset luokkakuvassa: Uskontokulttuuri ja yksilön luokka-asema Turun Helluntaiseurakunnassa. Turku: Turun yliopisto.
Ketola, Kimmo (2016) Kirkko, julkinen valta ja katsomusten markkinat: kirkon kriisin taustatekijät. Teoksessa: Alamäessä: kansankirkon kriisi (toim. Ketola, Mikko & Myllykoski, Matti), 8-22. Vartijan e-kirjajulkaisu: http://www.vartija-lehti.fi/alamaessa/
Mcphail, Brian L. 2019. Religious Heterogamy and the Intergenerational Transmission of Religion: A Cross-National Analysis. Religions 10(2).
Bechert, Insa. 2018. Comparing religiosity cross-nationally. About invariance and the role of denomination. Zeitschrift für Religion, Gesellschaft und Politik 2(1): 22.
O'brien, Timothy L., and Shiri Noy. 2018. Cultural Authority in Comparative Context: A Multilevel Analysis of Trust in Science and Religion. Journal for the Scientific Study for Religion 57(3): 495-513.
Thomson, Robert, Terry Royed, Elin Naurin, Joaquin Artes, Rory Costello, Laurenz Ennser-Jedenastik, Mark Ferguson, Petia Kostadinova, Catherine Moury, Francois Petry, and Katrin Praprotnik. 2017. The Fulfillment of Parties' Election Pledges: A Comparative Study on the Impact of Power Sharing. American Journal of Political Science 61(3): 527-42.
Henry, P.J., and Geoffrey Wetherell. 2017. Countries with Greater Gender Equality Have More Positive Attitudes and Laws Concerning Lesbians and Gay Men. Sex Roles 77(7-8): 523-32.
Choi, G. 2019. Revisiting the redistribution hypothesis with perceived inequality and redistributive preferences. European Journal of Political Economy.
Tyrowicz, Joanna, and Magdalena Smyk. 2019. Wage Inequality and Structural Change. Social Indicators Research 141(2): 503-538.
Schabel, Landon. 2018. More religious, less dogmatic: Toward a general framework for gender differences in religion. Social Science Research 75: 58-72.
Thiessen, Joel, and Sarah Wilkins-Laflamme. 2017. Becoming a Religious None: Irreligious Socialization and Disaffiliation. Journal for the Scientific Study of Religion 56(1): 64-82.
Dixon, Jeffrey C., Destinee B. Mccollum, and Andrew S. Fullerton. 2018. Who Is a Part-Time Worker Around the World and Why Does It Matter? Examining the Quality of Employment Measures and Workers' Perceived Job Quality. Sociological Spectrum 38(1): 1-23.
Molteni, Francesco and Biolcati, Ferruccio (2022): "Religious Decline as a Population Dynamic: Generational Replacement and Religious Attendance in Europe". In: Social Forces: 1-25.
Minna Hietamäki & Pekka Metso, Finland. Teoksessa Kenneth R. Ross, Annemarie C. Mayer & Todd M. Johnson (eds.), EUP Edinburgh Companions to Global Christianity Vol. 8: Christianity in Western and Northern Europe. Edinburgh University Press: Edinburgh 2024.
Pekka Metso, Ortodoksiksi kasvattaminen. Vanhempien käsitykset ja kokemuksen ortodoksisten lasten ja nuorten uskonnollisesta sosialisaatiosta. Julkaisematon käsikirjoitus. [Teoksen julkaisemisesta on aiesopimus Suomen teologisen kirjallisuusseuran kanssa, kaavailtu ilmestyväksi vuonna 2024]
Parkkinen, Tiina & Taira, Teemu (2023) Uskonnottomien helsinkiläismillenniaalien uskontosuhde. Julkaisussa Mikkola & Saarelainen (toim), Millenniaalien kirkko: Kulttuuriset muutokset ja kristillinen usko. Suomen ev.-lut. kirkon tutkimusjulkaisuja, Nro 139, Kirkon tutkimus ja koulutus, Helsinki, Sivut 229-255 .
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.