FSD2413 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2006
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2006
Dataset ID Number
FSD2413
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2413https://doi.org/10.60686/t-fsd2413
Data Type
Qualitative
Authors
- Isola, Anna-Maria
- Larivaara, Meri
- Mikkonen, Juha (Tiede, taide ja köyhä kansa ry)
Abstract
Aineisto koostuu "Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä" -kirjoituskilpailun kautta kerätyistä teksteistä. Kirjoituksia saapui eri puolilta Suomea, ja kirjoittajat edustavat monipuolisesti eri väestöryhmiä, kuten lapsiperheitä, yksinhuoltajia, mielenterveyskuntoutujia, pitkäaikaissairaita, pienituloisia työntekijöitä, pienyrittäjiä, velkaantuneita, pitkäaikaistyöttömiä ja eläkeläisiä.
Kilpailuilmoitus julkistettiin 13.6.2006 lehdistötiedotteella, joka levisi eteenpäin muun muassa Suomen Tietotoimiston (STT) jakelun kautta. Useat maakuntalehdet ja valtakunnan tasolla ainakin Helsingin Sanomat uutisoivat kirjoituskilpailun käynnistymisen. Kilpailuilmoitus julkaistiin ainakin seuraavissa lehdissä: Karenssisanomat, Kelan Sanomat, Lapsemme ja Muuttuva perhe. Ilmoitusta levitettiin myös internetin keskustelupalstoilla ja blogeissa. Todennäköisesti monet paikallislehdet ja ilmaisjakelut uutisoivat kilpailun tai julkaisivat kilpailuilmoituksen, mutta kaikkia julkaisukanavia ei ole kyetty jäljittämään.
Kirjoituskilpailun järjestävät pyysivät kirjastoja, työvoimatoimistoja sekä sosiaalitoimistoja laittamaan kilpailuilmoituksen asiakkaiden näkyville. Kirjastotoimen valtakunnallisilla verkkosivuilla julkaistiin ilmoitus, jossa toivottiin kaikkien maan kirjastojen pitävän kirjoituskilpailuilmoitusta asiakkaiden nähtävillä. Lisäksi kilpailun järjestäjät veivät Helsingin sosiaali- ja työvoimatoimistojen sekä A-klinikoiden ilmoitustauluille seinäilmoituksen ja jättivät asiakkaiden ulottuville kilpailusta tiedottavia lentolehtisiä. Kilpailuilmoitusta jaettiin myös Herttoniemen seurakunnan ruokapankin asiakkaille Helsingin Myllypurossa heinäkuussa 2006. Kilpailuilmoitus oli nähtävillä myös kirjoituskilpailun verkkosivuilla www.koyhyyskirjoitukset.org.
Kirjoituskilpailun järjestäjät valitsivat voittajat maaliskuussa 2006 ja tulokset julkistettiin 16.3.2007. Palkintoina jaettiin kolme 300 euron rahapalkintoa sekä yksi 100 euron runopalkinto. Alkuperäisestä kilpailuilmoituksesta poiketen kolme pääpalkintoa jaettiin tasasuuruisina eikä palkittuja tekstejä asetettu paremmuusjärjestykseen. Lisäksi viisi tekstiä palkittiin kunniamaininnalla.
Aineisto on jaettu P- ja S-sarjoihin formaatin mukaisesti (P=postitettu, S=sähköpostitse saatu). Kussakin aineistotiedostossa on useita kirjoituksia. Kustakin tiedostosta on laadittu sisällysluettelona toimiva index-tiedosto.
Kirjoituskilpailu oli täysin vapaamuotoinen, vastaukset olivat muodoltaan mm. omaelämänkerrallisia, fiktiivisiä, lapsuusmuisteloita ja runoja. Kirjoitusten pituus vaihtelee 1-20 sivun välillä. Vastauksia kilpailuun tuli yli 800, yhteenlaskettu sivumäärä on useita tuhansia. Tietoarkistoon arkistoitu sähköinen aineisto sisältää yhteensä 863 kirjoitusta. Aineiston määrästä johtuen jotkut tekstit voivat olla kahteen kertaan eri tunnuksella. Muutamat kirjoittajista ovat myös toimittaneet tekstistään kaksi eri versiota. Aineiston uusin arkistoversio 4.0 sisältää kirjoituksia, jotka eivät vielä olleet mukana aiemmissa aineiston versioissa.
Teksteissä useimmin toistuvat teemat olivat köyhyys, työttömyys ja syrjäytyminen. Useilla kilpailuun osallistuneella köyhyydellä on juurensa lapsuudessa ja perhetaustassa. Joukossa on myös paljon työkyvyttömiä ja lainantakaajia, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet maksuselvitykseen takaamansa lainan takia. Keskeinen teema kaikissa kirjoituksissa on arkisista asioista (syöminen, asuminen, laskujen maksaminen) selviäminen ja köyhyyden pitkittyminen.
Teksteissä nousee myös esiin tyytymättömyys sosiaalihuoltoon ja sosiaaliavustusten määrään. Useat tekstit kuvaavat henkistä jaksamista tukevia tekijöitä kuten maksuttomia kulttuuripalveluita, luontoa ja ihmissuhteita.
Kirjoituskilpailun aineistoa on julkaistu Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä (2007) ja Rikas runo (2009) antologioissa.
Kirjoituskilpailua ja kirjoitusten keruuta olivat tukemassa seuraavat järjestöt ja yhteisöt:
Elämäntapaliitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY), Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), Mielenterveyden Keskusliitto (MTKL), Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK), Suomen Mielenterveysseura (SMS), Suomen Punainen Risti (SPR), Suomen setlementtiliitto, Takuu-Säätiö, Isolta Networks, Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyö, Kustannusosakeyhtiö Avain, Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö (TVY), Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liitto sekä Y-Säätiö.
Keywords
arki; henkilöhistoria; kirjoituskilpailut; kokemukset; köyhyys; pienituloiset; selviytyminen; sosiaalihuolto; sosiaalitoimi; syrjäytyminen; työttömyys; velkaantuminen
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Isola, Anna-Maria (Tiede, taide ja köyhä kansa ry)
- Larivaara, Meri (Tiede, taide ja köyhä kansa ry)
- Mikkonen, Juha (Tiede, taide ja köyhä kansa ry)
Collection Dates
2006 – 2006
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Mediatyyppi: teksti
Universe
Henkilöt, joilla on omia kokemuksia köyhyydestä
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Aineisto koostuu kaikista kirjoituksista jotka osallistuivat kirjoituskilpailuun.
Collection Mode
Oma kirjoitus tai päiväkirja
Research Instrument
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Data Files
25 rtf-tiedostoa ja 25 vastaavaa rtf-muotoista index-tiedostoa, yhteensä noin 3000 sivua (11,6 megatavua). Aineistosta on monipuolinen HTML-versio (16,7 megatavua) omassa alihakemistossaan.
Data File Language
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
Qualitative data are available in their original language only and are not translated.
Data Version
5.0
Related Datasets
FSD2518 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä: osa-aineisto 2006
FSD2795 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä: seuranta-aineisto 2012
FSD3475 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2019
FSD3732 Nuorten arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoitusaineisto 2022
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Isola, Anna-Maria & Larivaara, Meri & Mikkonen, Juha (Tiede, taide ja köyhä kansa ry): Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 5.0 (2011-03-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2413
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Taipale, Pekka (2008). Kuvia miehen köyhyydestä - miesten tarinoita pula-ajan ja nykypäivän köyhyydestä. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntapolitiikan laitos, Helsingin yliopisto.
Ruokonen, Reetta (2007). Perheiden kokemuksia köyhyydestä. Nälkää, häpeää ja selviytymistä. Pro gradu -tutkielma. Sosiaalipsykologian laitos, Helsingin yliopisto.
Nihti, Hanna-Kaisa (2008). Aina on jaksettava. Köyhyys yksinhuoltajaäitien arjessa. Sosiaalityön sivuaineen laudaturtutkielma. Yhteiskuntapolitiikan laitos, Helsingin yliopisto.
Mikkonen, Juha, Typpö, Aija (2009). Rikas runo - Sanoja köyhyydestä. Helsinki. Kustannusosakeyhtiö Avain.
Lindroos, Inka (2008). Yksinelävien köyhien selviytyminen - merkityksellisyyttä ja tulevaisuudenodotuksia. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntapolitiikan laitos, Helsingin yliopisto.
Isola, Anna-Maria & Larivaara, Meri & Mikkonen, Juha (2007). Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä. Helsinki. Kustannusosakeyhtiö Avain.
Hakkarainen, Tyyne (2010). Avun saamisen kokemuksia köyhyysaiheiseen kirjoituskilpailuun osallistuneiden elämäntarinoissa. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.
Carlson, Matilda (2009). Tarinoita yksinasuvien naisten köyhyydestä. Koettu köyhyys marginalisaation kautta tulkittuna. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.
Mikkonen, Juha (2011). Social and material deprivation among youth in Finland: Causes, consequences, and coping. Helsinki: Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.
Pekkala, Matleena (2010) Opiskelijoiden köyhyyskokemuksia - Miten opiskelijat selviytyvät arjesta köyhyyden keskellä? Kandidaatin tutkielma. Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos.
Hakovirta, Mia (2010). Köyhyys yksinhuoltajaperheiden lasten arjessa. Teoksessa: Köyhyys, tulojako ja eriarvoisuus. Juhlakirja Veli-Matti Ritakallion täyttäessä 50 vuotta 21.10.2010 (toim. Ervasti, Heikki & Kuivalainen, Susan & Nyqvist, Leo). Turku: Turun yliopisto. TCWR tutkimuksia; 2.
Viertola, Laura (2012). "Minä en ole mitään, minusta ei tule mitään ja olenko koskaan mitään ollutkaan?" Fenomenologinen tutkimus köyhyydestä kertovissa omaelämäkerrallisissa tarinoissa esiintyvistä perusturvattomuuden kokemuksista. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Porin yksikkö, Tampereen yliopisto. http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu05695.pdf
Hakkarainen, Tyyne (2012) "Ettei tarvitsisi roikkua milloin missäkin luukulla kerjäämässä..." - Tarveharkintainen sosiaaliturva köyhyysaiheisissa elämäntarinoissa. Teoksessa Forssén, Katja & Roivainen, Irene & Ylinen, Satu & Heinonen, Jari (toim.) Kohtaako sosiaalityö köyhyyden. Sosiaalityön tutkimuksen vuosikirja 2011. Kuopio: UNIPress.
Mikkonen, Juha (2012). Syrjäytyä vai selviytyä? Nuorten pienituloisuuden syitä, seurauksia ja arjen selviytymiskeinoja [verkkodokumentti]. Helsingin Optimistit ry ja EAPN-Fin. Helsinki: Erweko. http://www.koyhyyskirjoitukset.org/syrjaytya_vai_selviytya.pdf [viitattu 5.10.2012].
Isola, Anna-Maria (2012). Miten köyhyydestä voi selviytyä? Syrjäytymisestä selviytymiseen Suomessa -seurantatutkimus. Tutkiva sosiaalityö. Sosiaalityön tutkimuksen luonne ja odotukset tässä ajassa. Käytännön ja tutkimuksen menetelmällinen rikkaus (toim. Raitakari, Suvi & Valokivi, Heli ), 24-28. Helsinki: Talentia & Sosiaalityön tutkimuksen seura.
Lehtonen, Heidi (2012) "Ei enää elävä, ei vielä kuollut" : tutkimus kuusikymppisten köyhyyskirjoittajien elämänlaadusta ja köyhyydelle antamista merkityksistä. Sosiologian/Sosiaaligerontologian pro gradu-tutkielma. Jyväskylän yliopisto.
Bergroth, Harley (2014) "Kenties olen pahvinen kuva, ihmistä esittävä nukke, ojentuva käsi" : luokan ruumillinen kokeminen suomalaisten arkipäivän kokemuksissa köyhyydestä. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.
Isola, Anna-Maria (2014). Köyhien tulkintoja sairauden ja terveyden sosiaalisista tekijöistä. Teoksessa Terveys ja sosiaalityö. Metteri, A. & Ylinen, S. & Valokivi, H. (toim.). Jyväskylä: PS-kustannus.
Tuohimetsä, Emilia (2014) Laiska luuseri - sinnikäs selviytyjä? Köyhyys nuorten kertomana. Helsinki: Helsingin yliopisto. Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. Folkloristiikan pro gradu -tutkielma.
Mikkonen, J. (2014). Coping strategies among marginalized youth in Finland. In A. Matthies & L. Uggerhöj (Eds.), Participation, marginalization and welfare services - concepts, politics and practices across European countries (pp. 219-238). Surrey: Ashgate.
Isola A-M., Turunen E., Hänninen S., Karjalainen J, ja Hiilamo H. (2015): Syrjäytynyt ihminen ja kunta. Tutkimusjulkaisusarjan julkaisu nro 84. Helsinki: Kunnallisalan kehittämissäätiö.
Harju, Sanni (2015). Yksinasuvien työttömien köyhyys. Kertomuksia osallisuudesta ja osattomuudesta. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.
Sergejeff, Katja (2015). Köyhyys ja selviytyminen yhden aikuisen talouksissa: havaintoja laadullisesta pitkittäisaineistosta. Helsinki: Helsingin yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.
Kukkonen, Laura (2016) Opiskelijoiden ja työttömien nuorten köyhyys: kirjoituskilpailuun osallistuneiden nuorten köyhyyskokemuksien vertailua. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto.
Grekula, Eeva-Maria (2017). Suomalaiset eläkeläisnaiset ja köyhyyteen liittyvä häpeä. Turun yliopisto, sosiaalitieteiden laitos. Sosiologian pro gradu -tutkielma.
Nordström, Teija (2017). Köyhyys mielenterveyskuntoutujien arjessa. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.
Terna, Henna (2018). Vähävaraisten ruokavalio. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kasvatustieteen kandidaatin tutkielma.
Kangas, Elina (2017). Kokemuksia toimeentulotuen hakemisesta ja sosiaalityöntekijöiden kohtaamisesta. Turku: Turun yliopisto. Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkielma.
Furuholm, Tuuli (2018) Köyhyyden periytyminen kokemuksena. Laadullinen tutkimus ylisukupolvisen köyhyyden vaikutuksista ja mekanismeista. Turku: Turun Yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu-tutkielma.
Viitanen-Fält, Susanna (2019). "Vakiintuneen niukkuuden aika" - Kokemuksia arjen köyhyydestä ja selviytymisen keinoista ikääntyneiden naisten elämänkulussa. Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalityön maisteritutkielma.
Laitinen, Helmi (2022). Köyhyyden ja yksinäisyyden väliset mekanismit köyhyyskirjoituksissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan kandidaatin tutkielma.
Ojala, Taru (2024). "Köyhyys saadaan syntymälahjaksi" - Ylisukupolvinen köyhyys kokemuksena. Sosiologian kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.