FSD2488 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: yritykset

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: yritykset

Dataset ID Number

FSD2488

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2488
https://doi.org/10.60686/t-fsd2488

Data Type

Quantitative

Authors

  • Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA)

Abstract

Kysely on osa laajempaa Suomen innovaatiojärjestelmää arvioivaa INNOEVAL-tutkimusta. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten yritysten mielipiteitä Suomen innovaatiojärjestelmästä.

Aluksi vastaajat antoivat arvosanan Suomen innovaatiojärjestelmälle tällä hetkellä ja viisi vuotta sitten, sekä arvioivat minkä arvosanan innovaatiojärjestelmä saisi viiden vuoden päästä. Tämän jälkeen vastaajat arvioivat, millainen rooli julkisilla toimijoilla on innovaatiojärjestelmässä, ja kuinka tärkeinä he pitävät lueteltuja julkisia toimijoita oman yrityksensä kannalta. Mainittuja toimijoita ovat mm. Tekes, Sitra ja Suomen Akatemia. Vastaajat kertoivat mielipiteensä siitä, onko Suomen innovaatiopolitiikka enemmän teknologiavetoista vai käyttäjälähtöistä. Tämän jälkeen kysyttiin, ovatko yliopistot ja tiedekorkeakoulut, ammattikorkeakoulut sekä julkiset tutkimuslaitokset suoriutuneet hyvin luetelluista tehtävistä (kansainvälinen huippututkimus, tutkimus kotimaisiin tarpeisiin, osaajia kansainvälisen liiketoiminnan tarpeisiin ja osaajia paikallisen elinkeinoelämän tarpeisiin).

Kyselyssä selvitettiin vastaajien mielipide innovaatiojärjestelmän onnistumisesta kasvuyrittäjyyden edistäjänä. Lisäksi haluttiin tietää, kokevatko vastaajat, että innovaatiopolitiikalla hoidetaan myös aluepoliittisia tavoitteita, sekä onko kansallisen tason innovaatiopolitiikka yhtä tehokasta Suomen eri alueilla. Vastaajat kertoivat, kuinka tärkeää kansalliset ja kansainväliset verkostot ovat heidän organisaationsa toiminnassa, minkä jälkeen heille esitettiin väittämiä mm. yliopistouudistuksen, strategisten huippuosaamisen keskittymien ja sektoritutkimuslaitosten mahdollisen uudistamisen vaikutuksista innovaatiojärjestelmään.

Seuraavaksi selvitettiin, mistä yrityksen tulot pääosin tulevat, ja mikä on yrityksen pääasiallinen asema toimitusketjussa. Vastaajille lueteltiin asioita kuten yleinen myönteinen suhtautuminen riskinottoon ja kannustava yritys- ja pääomaverotus, ja kysyttiin, kuinka tärkeitä ne ovat yrityksen toiminnan kannalta. Vastaajat arvioivat myös innovaatiojärjestelmää yksityisen yritys- ja innovaatiotoiminnan edistämisen näkökulmasta, sekä kertoivat mielipiteensä siitä, kuinka tehokkaana tapana kasvattaa kasvuyrityksen määrää he näkisivät voittoihin ja voitonjakoihin kohdistuvat verohelpotukset. Tämän jälkeen esitettiin kysymyksiä yritysten innovaatiotoiminnasta: onko yritys harjoittanut innovaatiotoimintaa viimeisen kolmen vuoden aikana, kuinka tärkeitä luetellut suomalaiset ja ulkomailla sijaitsevat toimijat ovat yrityksen innovaatiotoiminnan kannalta, ja millainen rooli loppukäyttäjillä on yritysten innovaatiotoiminnassa. Lopuksi kysyttiin, onko jokin yrityksen keskeinen investointihanke tai muu projekti lykkääntynyt tai peruuntunut rahoitusmarkkinakriisin johdosta.

Keywords

innovaatiopolitiikka; innovaatiotoiminta; organisaatiot; verkostot; yritykset; yritystoiminta

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

Data Producers

  • Elinkeinoelämän tutkimuslaitos
  • Opetusministeriö
  • Työ- ja elinkeinoministeriö

Time Period Covered

2009

Collection Dates

2009-03-18 – 2009-05-06

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Organisaatio

Universe

Vähintään 5 työntekijän yritykset, joiden liikevaihto on vähintään 0,1 miljoonaa euroa, ja yhtiömuoto joko osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö.

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Otoksen 50 osajoukkoa määrittyivät toimialan, sijainnin ja yrityksen koon mukaan. Otanta suunniteltiin Tilastokeskuksen yritysrekisterin avulla. Kyselyitä lähetettiin yhteensä 8747 kappaletta, joista palautettiin 1026 kappaletta.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

11.7

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

96 variables and 1026 cases.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD2489 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: julkiset toimijat

FSD2490 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: välittäjäorganisaatiot

FSD2491 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: tutkimuslaitokset

FSD2492 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: yliopistojen laitosjohtajat

FSD2493 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtorit

FSD2494 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: säätiöt

FSD2495 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: järjestöt

FSD2496 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: kunnat

FSD2497 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: pääomasijoittajat

FSD2498 Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: pankit

Completeness of Data and Restrictions

Aineiston analyysissa tulisi käyttää painotusta, mikäli halutaan laskea kyselyvastausten perusteella koko kohdepopulaatiota kuvaavia tunnuslukuja. Painotukseen tarvittavat muuttujat on lisätty dataan. Varsinainen painomuuttuja on "paino", minkä lisäksi aineisto sisältää ensisijaisesti Stata-ohjelmistolle määriteltyjä muuttujia. Aineistoon on lisätty lomakkeen ulkopuolinen muuttuja "tausta", joka on muodostettu yrityksen koon ja innovatiivisuuden mukaan. Yritys on luokiteltu innovatiiviseksi, jos sillä on ollut innovaatiotoimintaa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Weighting

Aineiston analyysissa on tarkoitettu käytettäväksi painotusta. Varsinainen painomuuttuja on "paino", minkä lisäksi aineisto sisältää kolme muuttujaa (strata, psuid ja strata_nh), joita on tarkoitettu käytettäväksi Stata-ohjelmiston svy-komentojen kanssa. Stratat on muodostettu toimialaluokan, maantieteellisen sijainnin ja kokoluokan kombinaationa. Luokittelut ovat: Toimialaluokat (Tol-2002 koodein) 1) Teollisuus korkea teknologia (24, 29, 30-34, 352, 353), 2) Teollisuus matala teknologia (15-23, 25-28, 35 pl. 352-353, 36-37), 3) Tietointensiiviset palvelut ("KISA") (61, 62, 64-67, 72, 742-743), 4) muut palvelut (50-99, pl. kohdan 3 toimialat), 5) muut toimialat (1-14, 40-41, 45). Teollisuuden jaottelu perustuu OECD:n ja Tilastokeskuksen käyttämiin ryhmittelyihin, KISA-alojen lähteenä on Tilastokeskuksen innovaatiotutkimuksissa käytetty ryhmittely. Maantieteellinen sijainti: 1) Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen), muuten lääniluokitteluin 2) muu Etelä-Suomen lääni, 3) Länsi-Suomen lääni, 4) Itä-Suomen lääni, 5) Oulun ja Lapin läänit. Kokoluokat: 1) alle 50 hengen yritykset, 2) väh. 50 hengen yritykset. Paino-muuttuja on laskettu stratoittain kohdejoukon ja vastanneiden lukumäärien osamääränä. Stata-ohjelmistoa käyttäville suositellaan ennen aineiston tilastollista analyysiä seuraavan komentosarjan ajamista käytetyn keruumenetelmän ja siihen liittyvien painotusten esille saamiseksi: svyset psuid [pw=paino], strata(strata) fpc(strata_nh) singleunit(scaled). Stata svy-komentoja suositellaan käytettäväksi analyysissä svyset-lauseen jälkeen.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA): Kansallisen innovaatiojärjestelmän arviointi 2009: yritykset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2488

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Kotiranta, Annu & Nikulainen, Tuomo & Tahvanainen, Antti-Jussi & Deschryvere, Matthias & Pajarinen, Mika (2009). Evaluating National Innovation Systems - Key Insights from the Finnish INNOEVAL Survey [verkkodokumentti]. Helsinki : Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Saatavissa http://www.tem.fi/files/24936/ETLA_DP_1196.pdf [viitattu 28.01.2010].

Related Publications Tooltip

Veugelers, Reinhilde & Aiginger, Karl & Breznitz, Dan & Edquist, Charles & Murray, Gordon & Ottaviano, Gianmarco & Hyytinen, Ari & Kangasharju, Aki & Ketokivi, Mikko & Luukkonen, Terttu & Maliranta, Mika & Maula, Markku & Okko, Paavo & Rouvinen, Petri & Sotarauta, Markku & Tanayama, Tanja & Toivanen, Otto & Ylä-Anttila, Pekka (2009a). Evaluation of the Finnish National Innovation System - Full Report. Helsinki: Taloustieto Oy. Saatavissa: http://www.tem.fi/files/24929/InnoEvalFi_FULL_Report_28_Oct_2009.pdf [viitattu 10.02.2010]

Veugelers, Reinhilde & Aiginger, Karl & Breznitz, Dan & Edquist, Charles & Murray, Gordon & Ottaviano, Gianmarco & Hyytinen, Ari & Kangasharju, Aki & Ketokivi, Mikko & Luukkonen, Terttu & Maliranta, Mika & Maula, Markku & Okko, Paavo & Rouvinen, Petri & Sotarauta, Markku & Tanayama, Tanja & Toivanen, Otto & Ylä-Anttila, Pekka (2009b): Evaluation of the Finnish National Innovation System - Policy Report. Helsinki: Taloustieto Oy. Saatavissa: http://www.tem.fi/files/24928/InnoEvalFi_POLICY_Report_28_Oct_2009.pdf [viitattu 10.02.2010]

Kotiranta, Annu & Nikulainen, Tuomo & Tahvanainen, Antti-Jussi & Deschryvere, Matthias & Pajarinen, Mika (2009). Evaluating National Innovation Systems - Key Insights from the Finnish INNOEVAL Survey [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Saatavissa http://www.tem.fi/files/24936/ETLA_DP_1196.pdf [viitattu 28.01.2010].

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.