FSD2512 Vammaisten arkielämä ja itsemäärääminen 2007
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Vammaisten arkielämä ja itsemäärääminen 2007
Dataset ID Number
FSD2512
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2512https://doi.org/10.60686/t-fsd2512
Data Type
Qualitative
Authors
- Eriksson, Susan (Kehitysvammaliitto)
Abstract
Tutkimuksessa haastateltiin vammaisia ihmisiä heidän arkipäiväisestä elämästään ja suhtautumisestaan erilaisiin asioihin itsemääräämisen ja ihmisarvon näkökulmasta. Tutkimusaineisto koostuu 25 haastattelusta, jotka on tehty eri puolilla Suomea.
Aluksi vastaajilta kysyttiin taustatiedot: vastaajan ikä ja se, onko vastaaja aina asunut paikkakunnalla. Taustatietojen kysymisen jälkeen vastaajilta tiedusteltiin heidän koulutuksestaan ja opinnoistaan, koulutustaustasta ja opiskeluun liittyvistä toiveista.
Seuraavaksi tutkimuksessa kyseltiin vastaajien työelämästä. Kysymykset vaihtelivat siitä riippuen kävikö vastaaja ansiotyössä vai ei. Mikäli he kävivät, tutkimuksessa tiedusteltiin muun muassa millaista työtä he tekevät, pitävätkö he työstään, pystyvätkö he päättämään omista töistään ja ovatko he helposti saaneet työpaikkansa. Mikäli vastaaja ei ollut ansiotyössä, kysyttiin heiltä esimerkiksi mistä he saavat elantonsa, onko jotain työtä mitä vastaajat toivoisivat tekevänsä, ovatko he hakeneet mitään työtä ja onko heitä syrjitty työhönotossa.
Tätä seuraavat kysymykset koskivat toimeentuloa ja kuluttamista. Kysymyksissä kyseltiin vastaajilta heidän kulutustottumuksistaan, siitä riittävätkö heidän rahansa päivittäisasioihin ja ylimääräiseen kulutukseen. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin lyhyesti kuvailemaan tavallinen arkipäivänsä. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin heidän suhteestaan kotiinsa; pitivätkö he asunnostaan, oliko se sopiva vammaiselle ihmiselle, mitä he tekevät mieluiten kotonaan ja pitävätkö he asumispalveluissa asumisesta (jos vastaaja asui asumispalvelussa). Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin heidän suhteestaan ympäristöönsä, kuten käyvätkö he usein kaupungilla, mitä he mielellään siellä tekevät ja matkustelevatko he usein.
Seuraavat kysymykset koskivat vastaajien harrastuksia. Vastaajilta kysyttiin asioista joita he harrastivat tai haluaisivat harrastaa. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin luonnehtimaan arvomaailmaansa luonnehtimalla suhdettaan uskontoon, politiikkaan ja tasa-arvoon. Seuraavat kysymykset koskivat vastaajien perhettä, oliko vastaajilla omaa perhettä ja/tai lapsia ja miten perhe-elämä sujuu. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin kertomaan jotain lapsuudenkodistaan ja vanhemmistaan.
Tämän jälkeen tutkimuksessa kyseltiin vastaajien sosiaalisista suhteista ja sosiaalisesta tuesta. Vastaajilta kysyttiin heidän ystävistään ja ystävyyssuhteistaan, saavatko he tarpeeksi tukea pärjätäkseen ja tarvitsisivatko he enemmän ihmisiä tai tukea elämäänsä. Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin vielä palveluista, niiden riittävyydestä ja niin edelleen. Lopuksi vastaajia pyydettiin kertomaan jos haastattelusta oli jäänyt käsittelemättä jotain heille tärkeää.
Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja/kirjoituksia/tms. on helppo selata
Keywords
arki; ennakkoluulot; erilaisuus; harrastukset; itsemäärääminen; parisuhde; perheet; politiikka; tasa-arvo; työelämä; uskonto; vammaisuus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDA Topic Classification)
- Vähemmistöt (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Eriksson, Susan (Kehitysvammaliitto)
Collection Dates
2007-04-12 – 2007-07-10
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Kehitys-, liikunta- ja aistivammaisia henkilöitä yhdeksältä suomalaiselta paikkakunnalta.
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Erilaisille vammaisten asumispalveluyksiköille ympäri Suomea lähetettiin sähköposti, jossa ilmoitettiin tutkimuksesta. Tämän jälkeen haastateltiin kaikkia ilmoitukseen vastanneita.
Collection Mode
Haastattelu
Research Instrument
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Data Files
25 rtf-tiedostoa, noin 100-150 sivua. Lisäksi rtf-tiedostoista tuotetut html-tiedostot.
Data File Language
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
Qualitative data are available in their original language only and are not translated.
Data Version
2.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineisto litteroitu ja osittain anonymisoitu tutkijan toimesta. Aineisto anonymisoitu loppuun FSD:llä ja tutkija tarkastanut anonymisoinnin. Anonymisoinnissa tekstistä poistettu koko nimet, haastateltavien asuinpaikkakunnat ja näitten seikkojen tunnistamista mahdollisesti helpottavat erisnimet (esim. yritysten tai hoitolaitosten nimet).
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Eriksson, Susan (Kehitysvammaliitto): Vammaisten arkielämä ja itsemäärääminen 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2010-04-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2512
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Eriksson, Susan (2008): Erot, erilaisuus ja elinolot. Vammaisten arkielämä ja itsemäärääminen. Kehitysvammaliiton tutkimuksia 3/2008. Helsinki, 191 s.
Eriksson, Susan (2008): For Leisure and Pleasure - Recreation Activities, Consumption and Identity among the Disabled. Teoksessa Parodi, Giuliana (toim.): Aspetti socioeconomici della Disabilita. Aracne Editrice, Roma, s. 255-285.
Tarvainen, Merja (2024). The sense of difference: Disability and loneliness as emotional and social isolation. In Hisayo Katsui & Matti Laitinen (Eds.) Disability, Happiness and the Welfare State: Finland and the Nordic Model. Abingdon, Oxon; New York, NY: Routledge, 12-27.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.