FSD2628 EVAn kansallinen asennetutkimus 2011
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
EVAn kansallinen asennetutkimus 2011
Dataset ID Number
FSD2628
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2628https://doi.org/10.60686/t-fsd2628
Data Type
Quantitative
Authors
- Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)
- Yhdyskuntatutkimus
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Vastaajat kertoivat mielipiteensä useista väittämistä, jotka liittyivät mm. hyvinvointiin ja hyvinvointivaltioon, poliitikkoihin ja puolueisiin, yrityksiin ja yrittäjyyteen, eläkejärjestelmään, ulkomaalaisiin sekä demokratiaan.
Verotusta ja sen muutostarpeita kartoitettiin kysymällä mm. mitä veroja pitäisi korottaa, mitä alentaa ja missä määrin. Vastaajille lueteltiin myös useita elinoloihin liittyviä asioita ja heitä pyydettiin kertomaan näkemyksensä Suomen kansainvälisestä sijoittumisesta näissä asioissa.
Poliittista päätöksentekoa käsiteltiin kysymällä ulkopuolisten voimien vaikutuksesta päätöksentekoon. Vastaajille lueteltiin poliittiseen päätöksentekoon vaikuttavia tahoja, ja tiedusteltiin, miten paljon eri tahot vaikuttavat poliittisiin päätöksiin. Lisäksi kysyttiin miten hyväksyttävänä vastaajat tällaista vaikuttamista pitivät.
Tulossa olevia eduskuntavaaleja käsittelivät kysymykset tulevan hallituksen toiminnan painotuksista sekä ehdokkaan valintaan vaikuttavista asioista.
Vastaajilta pyydettiin myös mielipidettä hyvinvointivaltion rahoituksesta. Rahoituksen on sanottu edellyttävän sitä, että Suomessa on jatkossa tehtävä tavalla tai toisella enemmän työtä. Tähän liittyen vastaajilta tiedusteltiin, miten hyvinä tai huonoina he pitäisivät erilaisia keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Lopuksi kysyttiin suhtautumisesta EU-jäsenyyteen ja rahayksikön vaihtamisesta markasta euroon. Haluttiin myös tietää, onko eurosta ja EMU-jäsenyydestä hyötyä vai haittaa Suomelle nykyisessä taloustilanteessa.
Taustakysymyksiä olivat mm. sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, koulutus, toimiala ja ammattiryhmä.
Keywords
arvot; asenteet; eduskuntavaalit; ehdokkaat; hallituspolitiikka; hyvinvointivaltio; politiikka; puolueet; päätöksenteko; työ; verotus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
Series
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksetDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Yhdyskuntatutkimus
Data Producers
- Elinkeinoelämän valtuuskunta
Time Period Covered
2011
Collection Dates
2011-01-21 – 2011-02-23
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
18 - 70-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Kohdehenkilöt on poimittu satunnaisesti väestötietojärjestelmästä. Tiedonkeruussa sovellettiin menettelyä, jossa resurssien käytön painopistettä on siirretty vastausten "karhunnasta" kohti suurempaa brutto-otosta. Koska vastauksia ei systemaattisesti karhuttu, aineistolle ei ilmoiteta vastausaktiivisuutta kuvaavaa prosenttilukua. Tiedonkeruussa toteutettiin myös aineiston ikäedustavuutta parantava otannan ositus. Otanta jaettiin osiin, joista yksi oli kohdennettu yksinomaan nuorempiin henkilöihin. Tällöin aineiston kaikki nuoret vastaajat ovat todellisia henkilöitä eivätkä vähälukuisesta joukosta painottamisella luotuja "virtuaalivastaajia".
Tutkimusaineisto on sisäiseltä rakenteeltaan edustava. Keskeiset demografiset, sosiaaliset ja alueelliset tekijät vastaavat väestörakennetta pitkälle menevästi. Koulutusrakennejakaumat painottuvat - sinänsä tavanomaisesti - hieman korkean koulutuksen suuntaan, ts. kato on havaittavasti suurempi vähän koulutettujen keskuudessa. Tähän vaikuttanee osaltaan tutkimuksen aihepiiri ja kysymysten terminologia. Survey-aineistoja nykyisin yleisimmin vaivaava ongelma, ikärakenteen vinoutuminen vanhuuden suuntaan, kyettiin eliminoimaan lähes kokonaan.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish and English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
187 variables and 1918 cases.
Data Version
2.0
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) & Yhdyskuntatutkimus: EVAn kansallinen asennetutkimus 2011 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2628; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2628
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Haavisto, Ilkka & Kiljunen, Pentti (2011). Maailman paras maa. EVAn kansallinen arvo- ja asennetutkimus 2011 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustieto. http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2011/03/Maailman-paras-maa.pdf [viitattu 07.06.2011]
Related Publications
Haavisto, Ilkka & Kiljunen, Pentti (2011). Maailman paras maa. EVAn kansallinen arvo- ja asennetutkimus 2011 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustieto. http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2011/03/Maailman-paras-maa.pdf [viitattu 07.06.2011]
Saari, Juho (2012) Onnellisuuspolitiikka. Kohti sosiaalisesti kestävää Suomea. Julkaisuja 1/2012. Helsinki: Kalevi Sorsan säätiö.
Apunen, Matti & Haavisto, Ilkka & Kallio, Johanna & Kangas, Olli & Kiljunen, Pentti & Niemelä, Mikko & Pernaa, Ville (2013). Politiikan sekahaku. Mitkä asiat yhdistävät ja erottavat puolueita [verkkodokumentti]? EVA Raportti. Helsinki: Taloustieto. http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2013/09/Politiikan-sekahaku.pdf [viitattu 8.11.2013].
Kilpi-Jakonen, E. (2015). Explaining temporal trends and regional variation in attitudes towards foreign workers: group conflict theory and Finland 19902013. Research on Finnish Society, 8, 1932.
Penttilä, Katariina (2017). Ympäristöhuolen muutos ja sukupuolittuneisuus Suomessa 1986 - 2013. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian kandidaatin tutkielma.
Gustafsberg, Harri & Nyman, Markku (2018). Yksilöresilienssi ja yhteiskunnan turvallisuus. Tampere: Mentoritiimi.
Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset haluavat hyvinvointivaltion, mutta kustannukset voisi mieluusti maksaa joku muu [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 24.8.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/08/24/suomalaiset-haluavat-hyvinvointivaltion-mutta-kustannukset-voisi-mieluusti-maksaa-joku-muu/ [viitattu 30.8.2024].
Metelinen, Sami (2024). Suomalaiset tyytyväisiä euroon - poliitikot halutaan pitää loitolla rahapolitiikasta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 4.6.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/06/04/suomalaiset-tyytyvaisia-euroon-poliitikot-halutaan-pitaa-loitolla-rahapolitiikasta/ [viitattu 3.9.2024].
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.