FSD2647 Työolobarometri 2008
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Työolobarometri 2008
Dataset ID Number
FSD2647
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2647https://doi.org/10.60686/t-fsd2647
Data Type
Quantitative
Authors
- Työ- ja elinkeinoministeriö
- Tilastokeskus
Abstract
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen työelämän laatua palkansaajien näkökulmasta vuonna 2008. Ensimmäiset kysymykset koskivat työsuhteen pituutta ja luonnetta sekä työpaikan henkilöstöä. Esimerkiksi kysyttiin vuoden aikana tapahtuneista muutoksista henkilöstön lukumäärässä, irtisanomisista ja lomautuksista. Seuraavat kysymykset koskivat työpaikan ilmapiiriä, kuten esiintyykö työpaikalla ristiriitoja tai henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Tämän jälkeen kysyttiin työtehtävistä ja työn luonteesta sekä palkkaukseen liittyvistä asioista, kuten ylityökorvauksista, lisistä ja tulospalkkioista sekä vastaajan suhtautumisesta palkkaukseensa.
Seuraavissa kysymyksissä selvitettiin työpaikan luonnetta ja ominaisuuksia sekä kysyttiin työhön liittyvistä koulutuksista. Vastaajilta myös tiedusteltiin, pitävätkö he mahdollisena, että seuraavan vuoden aikana heidät esimerkiksi lomautetaan, irtisanotaan tai siirretään toisiin tehtäviin. Lisäksi vastaajat pohtivat työllisyystilannetta sekä sitä, onko työelämä muuttumassa suuntaan tai toiseen esimerkiksi tasa-arvon, ympäristökysymysten huomioon ottamisen, esimiesten johtamistavan tai itsensä kehittämisen mahdollisuuksien suhteen.
Tämän jälkeen tiedusteltiin vielä muun muassa työkykyyn ja työterveyteen liittyviä asioita. Lisäksi kysyttiin, esiintyykö vastaajan työorganisaatiossa syrjintää tai eriarvoista kohtelua, joka perustuu esimerkiksi ikään, sukupuoleen, työsuhteen luonteeseen tai työntekijän syntyperään.
Työolobarometrissa on hyödynnetty työvoimatutkimuksen (Tilastokeskus 2008) taustamuuttujia. Taustamuuttujina olivat muun muassa sukupuoli, ikä, alue ja työpaikan toimiala.
Työolobarometrin sisällöstä pääosa on pidetty samanlaisena eri vuosina. Vuonna 2008 työolobarometrin sisältöä on vahvistettu työpaikkojen taloudellista tilaa ja sen muutoksia koskevilla kysymyksillä. Toinen teema, jota on täydennetty vuonna 2008, on työpaikkakiusaaminen ja väkivalta työpaikoilla.
Keywords
henkilöstö; palkansaajat; palkkaus; taloudellinen tila; tasa-arvo; tulevaisuudenodotukset; työaika; työelämä; työhyvinvointi; työilmapiiri; työkyky; työolot; työpaikkaväkivalta; työsuhde
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDA Topic Classification)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDA Topic Classification)
- Työmarkkinasuhteet ja -järjestöt (CESSDA Topic Classification)
- Työolot (CESSDA Topic Classification)
- Työterveys (CESSDA Topic Classification)
Series
TyöolobarometritDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Tilastokeskus
Time Period Covered
2008
Collection Dates
2008-09-01 – 2008-10-09
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomenkieliset 18-64-vuotiaat palkansaajat, joiden säännöllinen työaika on vähintään 10 tuntia
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Data Sources
Tilastokeskus (2008). Työvoimatutkimus 2008. http://www.stat.fi/til/tyti/ [viitattu 3.8.2011].
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Satunnaisotos, johon poimittiin työvoimatutkimuksen (Tilastokeskus 2008) aikaisempien tietojen perusteella sellaisia suomenkielisiä 18-64-vuotiaita palkansaajia, joiden säännöllinen työaika on vähintään 10 tuntia.
Collection Mode
Puhelinhaastattelu
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
82,8
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
2.0
Related Datasets
FSD2753 Kunta-alan työolobarometri 2008
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Työ- ja elinkeinoministeriö & Tilastokeskus: Työolobarometri 2008 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2647; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2647
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Ylöstalo, Pekka & Jukka, Pirkko (2009). Työolobarometri. Lokakuu 2008. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja; Työ ja yrittäjyys 33/2009. http://www.tem.fi/files/23217/TEM_33_2009_tyo_ja_yrittajyys.pdf [viitattu 3.8.2011].
Related Publications
Ylöstalo, Pekka & Jukka, Pirkko (2009). Työolobarometri. Lokakuu 2008. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja; Työ ja yrittäjyys 33/2009.
Kunta-alan työolobarometri 2008. Työ- ja elinkeinoministeriön tyolobarometrin 2008 kuntatyöpaikkojen osatarkastelu (2009) [verkkodokumentti]. Helsinki: Työturvallisuuskeskus, kuntaryhmä. Saatavilla: http://www.ttk.fi/files/700/Kuntabaro2008.pdf [Viitattu 4.7.2012] .
Uronen, Katri (2012). Nuoret aikuiset. Innokkaita työmyyriä vai työelämän uuvuttamia muuleja? Nuorten aikuisten kokemukset työelämän epävarmuudesta ja työhyvinvoinnista Suomessa suhteessa muihin palkansaajiin aikajaksolla 2005-2010. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.
Laukkanen, E. (2012). Työn laatu Suomessa: Mitä työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrista koostetusta laatuindeksistä jää käteen? Työelämän tutkimus 2/2012, 188-197.
Silvennoinen, H. & Nori, H. (2017) In the Margins of Workplace Learning. Journal of Workplace Learning 29 (3), 185-199.
Silvennoinen, H. & Nori, H. (2012) Ikääntyvien koulutus monimuotoistuvassa työelämässä. Finnish Journal for Adult Education, Aikuiskasvatus 32 (3), 177-189.
Silvennoinen, H. & Nori, H. (2014) Koulutuksen ja oppimisen marginaalissa. Teoksessa K. Brunila & U. Isopahkala-Bouret (toim.) Marginaalin voima, 102-127. Helsinki: Kansanvalistusseura.
Laine, P. & Lindberg, M. & Silvennoinen, H. (2016) Työhyvinvoinnista tarvitaan väestötason seurantatietoa. Työhyvinvoinnin käsite ja mittaamisen problematisointia ja kehittelyä. Hallinnon tutkimus 35 (4), 257-273.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.