FSD2835 Uskonnollinen monimuotoisuus 2008: Suomen aineisto

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Uskonnollinen monimuotoisuus 2008: Suomen aineisto

Dataset ID Number

FSD2835

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2835

Data Type

Quantitative

Authors

  • Ketola, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus)
  • Volkhard, Krech (Ruhr Universität Bochum. Centrum für Religionswissenschaftliche Studien)
  • Hero, Markus (Ruhr Universität Bochum. Centrum für Religionswissenschaftliche Studien)
  • Huber, Stefan (Universität Bern. Theologische Fakultät)
  • Klingenberg, Maria (Kirkon tutkimuskeskus)
  • Vovk, Tina (Univerza v Ljubljani. Center za raziskovanje javnega mnenja in mnozicnih komunikacij)

Other Identification/Acknowledgements

  • Sohlberg, Jussi (Kirkon tutkimuskeskus)
  • Hovi, Tuija (Åbo Akademi. Uskontotiede)
  • Crnic, Ales (Univerza v Ljubljani. Center za proucevanje kulture in religije)
  • Sabec, Ksenija (Univerza v Ljubljani. Center za proucevanje kulture in religije)
  • Smrke, Marjan (Univerza v Ljubljani. Katedra za analitsko sociologijo)
  • Traunmüller, Richard (Universität Mannheim. Mannheimer Zentrum für Europäische Sozialforschung)

Abstract

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää suomalaisten uskonnollisuutta ja asenteita uskontojen moninaisuutta kohtaan. Tutkimus on osa NORFACE:n (New Opportunities for Research Funding Co-operation in Europe) rahoittamaa yhteiseurooppalaista tutkimusprojektia "What Are the Impacts of Religious Diversity? Regions in Three European Countries Compared". Suomen lisäksi sama tutkimus toteutettiin myös Sloveniassa ja Saksassa.

Ensin kyselyssä tiedusteltiin vastaajan asenteita uskontojen moninaisuutta kohtaan, kuten löytyykö totuus vain yhdestä uskonnosta. Sen jälkeen häneltä kysyttiin hengellisyyden ja henkisyyden harjoittamisesta sekä uskonnollisesta minäkäsityksestä. Kysymyksissä vastaaja sai tuoda esille muun muassa, kuinka usein meditoi ja kuinka uskonnollisena pitää itseään.

Seuraavaksi kyselyssä kartoitettiin, kuinka paljon vastaajalla on nykyisessä ympäristössään uskonnollisia vaihtoehtoja ja kuinka monen eri uskonnollisen suuntauksen kanssa hän ollut henkilökohtaisesti kontaktissa. Tämän jälkeen siirryttiin kartoittamaan oman uskon fundamentalistisia piirteitä. Vastaajalta kysyttiin esimerkiksi onko hän valmis tekemään merkittäviä uhrauksia uskontonsa hyväksi ja ajatteleeko hän, että vain uskonnollinen henkilö voi olla aidosti moraalinen. Seuraavaksi vastaajalta tiedusteltiin asenteista eri ihmisryhmiä kohtaan, kysymällä mitä ihmisryhmiä, kuten juutalaisia tai alkoholisteja, hän ei haluaisi naapurikseen. Suvaitsevaisuuteen ja ksenofobiaan liittyvät kysymykset jatkuivat maahanmuuttajia koskevilla väitteillä. Vastaaja sai kertoa, mitä mieltä on esimerkiksi siitä, tulisiko maahanmuuttajille tarjota sama elintaso kuin maamme omalle väestölle ja lisäävätkö maahanmuuttajat eri ongelmia kuten rikollisuutta, huumeidenkäyttöä ja sairauksia.

Lopuksi vastaajalta kysyttiin hänen sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta, kuten kuinka on ottanut osaa ryhmiin tai liikkeisiin, jotka toimivat kehitysavun, lähialueen hyvinvoinnin, ympäristönsuojelun, kansalaisaktivismin tai kulttuuristen kysymysten puolesta. Vastaaja sai kertoa myös, kuinka paljon hän antaa hyväntekeväisyyteen rahaa vuosittain. Lisäksi tiedusteltiin vastaajan jäsenyydestä eri uskontokuntiin, mihin uskonnolliin yhteisöihin tuntee läheisyyttä ja kuinka sitoutunut hän on uskonnollisen yhteisön toimintaan.

Taustamuuttujina kyselyssä ovat ikä, sukupuoli, koulutus, siviilisääty, taloudellinen tilanne, kotitalouden henkilöluku, maahanmuuttajatausta, äidinkieli ja paikkakuntatyyppi. Lisäksi aineistoon jätettiin aluemuuttuja, joka kuvaa sitä kumpaan otosalueeseen, Helsinkiin vai Etelä-Savoon, vastaaja kuuluu.

Keywords

arvot; asenteet; fundamentalismi; henkisyys; hyväntekeväisyys; kansalaistoiminta; maahanmuuttajat; moninaisuus; osallistuminen; suvaitsevaisuus; syrjintä; uskonnollinen identiteetti; uskonnolliset käsitykset; uskonnolliset yhteisöt; uskonnollisuus

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Innolink Research Oy

Time Period Covered

2008

Collection Dates

2008-08 – 2008-09

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Helsinki, Etelä-Savo

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Yli 18-vuotiaat Helsingin kaupungin ja Etelä-Savon maakunnan asukkaat

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Otannassa Helsingin kaupungin ja Etelä-Savon maakunnan asukkaista otettiin molemmista 1500 vastaajaa, jotka ovat kiintiöity vastaamaan alueiden sukupuoli- ja ikäjakaumaa.

Collection Mode

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu postinumeromuuttuja.

Weighting

Aineistossa on neljä painomuuttujaa: paino1, paino2, paino3 ja paino4. Paino1 korjaa uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvien osuuksissa olevaa vinoumaa. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumisessa tarkastellaan evankelisluterilaiseen kirkkoon ja muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvien sekä uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomattomien jakaumia. Paino2 korjaa vastaajien koulutustasoa koskevaa vinoumaa. Paino3- ja paino4-muuttujissa on yhdistettynä painomuuttujat 1. ja 2.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Ketola, Kimmo (Kirkon tutkimuskeskus) & Volkhard, Krech (Ruhr Universität Bochum) & Hero, Markus (Ruhr Universität Bochum) & Huber, Stefan (Universität Bern) & Klingenberg, Maria (Kirkon tutkimuskeskus) & Vovk, Tina (Univerza v Ljubljani): Uskonnollinen monimuotoisuus 2008: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2835

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Hero, Markus & Huber, Stefan & Ketola, Kimmo & Krech, Volkhard & Traunmüller, Richard (2013). Religious Diversity and Religious Vitality: New Measuring Strategies and Empirical Evidence [verkkodokumentti]. Interdisciplinary Journal of Research on Religion, 9 (3). Saatavilla http://www.religjournal.com/articles/ [viitattu 15.8.2013].

Related Publications Tooltip

Hero, Markus & Huber, Stefan & Ketola, Kimmo & Krech, Volkhard & Traunmüller, Richard (2013). Religious Diversity and Religious Vitality: New Measuring Strategies and Empirical Evidence [verkkodokumentti]. Interdisciplinary Journal of Research on Religion, 9 (3). Saatavilla http://www.religjournal.com/articles/ [viitattu 15.8.2013].

Karhu, Juha (2020). Rukoilun merkityksestä juutalaisuudessa: Pro gradu -kyselytutkimus Suomen juutalaisten rukoilemiseen liittyvistä käsityksistä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Lähi-idän tutkimuksen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202012155200.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.