FSD2927 Maaseutubarometri 2013: kansalaiset

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

  • No other files available

Study title

Maaseutubarometri 2013: kansalaiset

Dataset ID Number

FSD2927

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2927
https://doi.org/10.60686/t-fsd2927

Data Type

Quantitative

Authors

  • Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy)
  • Rahkonen, Juho (Taloustutkimus Oy)

Abstract

Tutkimus kartoittaa maaseudun merkityksiä ja tulevaisuutta. Sen tehtävänä on antaa tietoa suomalaisten maaseutukäsityksistä. Tutkimus on jatkoa Sitran "Maamerkit - maaseudun merkitykset" -ohjelmassa vuosina 2009 ja 2011 toteutetuille maaseutubarometreille.

Vastaajilta kysyttiin, miten vahvasti maaseutu ja vastaavasti kaupunki tuovat mieleen erilaisia asioita. Kysyttiin myös, minkälainen alue vastaajalle tulee ensiksi mieleen sanasta maaseutu sekä lueteltiin erilaisia alueita ja kysyttiin, miten ne vastaavat mielikuvaa maaseudusta. Haluttiin myös tietää kuinka voimakkaana vastaaja kokee maaseutu/kaupunki -identiteetin. Lisäksi haluttiin tietoja vastaajan asunnon, vapaa-ajan asunnon ja työpaikan sijainneista ja kysyttiin, millainen olisi vastaajalle mieluisin vakinainen asuinpaikka.

Kyselyssä kartoitettiin myös vastaajien monipaikkaisuutta selvittämällä liikkumista eri ympäristöissä. Tiedusteltiin, aikooko vastaaja muuttaa lähitulevaisuudessa maaseutumaisempaan tai kaupunkimaisempaan ympäristöön. Lisäksi kysyttiin erilaisten paikkojen merkityksistä ihmisille ja miten tämä ilmenee heidän elämässään. Esitettiin myös erilaisia hyvän elämän elementtejä ja kysyttiin, kuinka ne toteutuvat vastaajan kohdalla. Kysyttiin, mitä maaseutu merkitsee vastaajalle tänä päivänä ja mitä maaseutu todennäköisesti tulee merkitsemään 10 vuoden kuluttua. Kysyttiin myös vastaajan mielipidettä maaseudun muuttumisen merkityksestä itselle ja koko Suomelle.

Vastaajille esitettiin myös tulevaisuudenkuvia maaseudusta ja kysyttiin, mitkä niistä parhaiten vastaisivat toiveita maaseudun tulevaisuudesta ja miten he uskovat asioiden olevan vuonna 2025. Esitettiin myös väittämiä siitä, mitä maaseudulle pitäisi tehdä tulevaisuudessa, mitkä ovat polttavimmat kehittämistarpeet ja mistä voisi karsia. Esitettiin myös maaseutuun liittyvää yrittäjyyttä koskevia väittämiä ja tiedusteltiin toimiiko vastaaja tai onko hän ryhtymässä yrittäjäksi maaseudulla ja maaseudun mahdollisuuksia hyödyntäen.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti/asema, talouden rakenne, kotona asuvien lasten ikä, talouden koko, talouden bruttotulot sekä paikkakuntatietoja.

Keywords

elämänhallinta; maaseudun kehittäminen; maaseudun suunnittelu; maaseutu; maaseutuelinkeinot; maaseutukulttuuri; maaseutumatkailu; maaseutupolitiikka; maaseutuympäristö; maaseutuyritykset

Topic Classification

Series

Maaseutubarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Taloustutkimus Oy

Data Producers

  • Työ- ja elinkeinoministeriö

Time Period Covered

2013

Collection Dates

2013-09-17 – 2013-10-10

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15 - 79-vuotiaat suomalaiset (Taloustutkimuksen Internet-paneeli) (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta

Internet-paneelin jäsenet on rekrytoitu erilaisten Suomen väestöä (pl. Ahvenanmaa) edustavien omnibus-tutkimusten yhteydessä tai puhelin- ja kirjekampanjoilla perustuen väestöä edustaviin satunnaisotantoihin. Internet-paneeliin ei ole mahdollista ilmoittautua vapaaehtoisena. Maaseutubarometrissa kutsut tutkimukseen on lähetty 15 - 79-vuotiaille väestöä edustavassa suhteessa.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu postinumeromuuttuja.

Weighting

Aineistossa on painomuuttuja. Paino perustuu seuraaviin väestöjakaumiin: 1) ikäryhmä (15-24 v, 25-34 v, 35-50 v, 50-64 v, 65-79 v), 2) sukupuoli ja 3) asuinalue (Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi, Länsi-Suomi sekä Pohjois- ja Itä-Suomi yhdessä).

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy) & Rahkonen, Juho (Taloustutkimus Oy): Maaseutubarometri 2013: kansalaiset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2927

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Kuhmonen, Tuomas (2015). Maaseudun mahdollisuudet liiketoiminnassa ja yrittäjyydessä. Maaseutu 2014 -barometri [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/files/41863/Maaseudun_mahdollisuudet_liiketoiminnassa_ja_yrittajyydessa.pdf [viitattu 18.12.2015]

Kuhmonen, Tuomas (2015). Kohti erilaisia alueita - alueiden vetovoimaprofiilit tulevaisuudessa. Maaseutu 2014 -barometri [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/files/41865/Kohti_erilaisia_alueita_alueiden_vetovoimaprofiili_tulevaisuudessa.pdf [viitattu 18.12.2015]

Ilmonen, Kari (2015). Maaseudun paikkaperustainen kehittäminen kulttuurin, hyvinvoinnin ja yrittäjyyden näkökulmasta. Maaseutu 2014 -barometri [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/alueiden_kehittaminen/kansallinen_alueiden_kehittaminen/maaseutupolitiikka/maaseutubarometri/maaseutu_2014_-barometri/maaseudun_paikkaperustainen_kehittaminen_kulttuurin_hyvinvoinnin_ja_yrittajyyden_nakokulmasta [viitattu 18.12.2015]

Riikonen, Suvi (2015). Maaseudulla vai kaupungissa? Asuinympäristön mielikuvat ja preferenssit. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Pro gradu -tutkielma.

Aho, Pauliina & Rahkonen, Juho (2014). Maaseutubarometri 2014. Tutkimusraportti. Helsinki: Taloustutkimus [verkkodokumentti]. http://mmm.fi/documents/1410837/1516647/Maaseutubarometri+2014_LOPPURAPORTTI.pdf/3d544033-79ea-453d-9406-4ba37ffdf4aa [viitattu 7.10.2016].

Rovamo, Helena (2020). Maaseudun sosiaalinen representaatio. Maaseudun arki, elämä ja asukkaat nuorten kokemusmaailmassa. Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20201260

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.