FSD3001 EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2015
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2015
Dataset ID Number
FSD3001
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3001https://doi.org/10.60686/t-fsd3001
Data Type
Quantitative
Authors
- Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Teemoina ovat johtajuus, työ, verotus ja turvallisuus.
Aluksi esitettiin useita väittämiä työelämästä, yhteiskunnasta, politiikasta ja taloudesta, jotka käsittelivät muiden muassa verotusta, yrittämistä, valtionvelkaa, julkisia palveluita, globaalistumista, ilmastonmuutosta ja maahanmuuttoa.
Tulossa olevia eduskuntavaaleja käsittelivät kysymykset tulevan hallituksen toiminnan painotuksista. Lisäksi vastaajat arvioivat miten eri kuvaukset tai ominaisuudet, kuten talouden osaaja, kansan eheyttäjä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahva osaaja, sopivat kuvaamaan mahdollista tulevaa pääministeriä eli Antti Rinnettä, Juha Sipilää, Timo Soinia tai Alexander Stubbia. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin tekijöitä, jotka ovat voineet vaikuttaa Suomen heikkoon päätöksentekokykyyn ja johtajuusvajeeseen. Lueteltuja tekijöitä olivat mm. päättäjien kokemattomuus, puoluekentän hajanaisuus, pääministerin liian heikko asema ja byrokratian liian vahva asema.
Vastaajilta kysyttiin verotuksen, verojärjestelmän ja veromuotojen muutostarpeista. He arvioivat työtä ja työelämää koskevien kehitysilmiöiden etenemistä lähivuosina. Vastaajilta kysyttiin myös mielipiteitä hyvinvointivaltion rahoituksesta. Rahoituksen on sanottu edellyttävän sitä, että Suomessa on jatkossa tehtävä tavalla tai toisella enemmän työtä. Tähän liittyen vastaajilta tiedusteltiin, miten hyvinä tai huonoina he pitäisivät erilaisia keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Lisäksi kysyttiin suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon toimivuudesta, vastaajien käyttämistä terveyspalveluista ja koetusta terveydentilasta.
Edelleen tiedusteltiin vastaajien Venäjään liittyviä mielikuvia, kuten hyvä naapuri ja yhteistyökumppani, merkittävä sotilaallinen uhka sekä osa eurooppalaista kulttuuripiiriä. Lopuksi kartoitettiin suhtautumista EU-jäsenyyteen ja mielipiteitä rahayksikön vaihtamisesta markasta euroon. Haluttiin myös tietää, onko eurosta ja EMU-jäsenyydestä hyötyä vai haittaa Suomelle nykyisessä taloustilanteessa.
Taustamuuttujia olivat sukupuoli, syntymävuosi, asuinmaakunta, asuinkunnan koko, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, ammattiryhmä, toimiala, puoluekanta (mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt), ammatillinen keskusjärjestö ja yhteiskuntaluokka.
Keywords
Euroopan integraatio; Venäjä; arvot; asenteet; hyvinvointi; johtajuus; päätöksenteko; rakennemuutos; terveydenhuolto; turvallisuus; työelämä; verotus; yritykset
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
- Talousjärjestelmät, taloudellinen kehitys ja kehitysyhteistyö (CESSDA Topic Classification)
Series
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksetDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Taloustutkimus
Time Period Covered
2015
Collection Dates
2015-01-09 – 2015-01-22
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomen 18 - 70-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Otos poimittiin Taloustutkimuksen internet-paneelista 18 - 70-vuotiasta Suomen (pl. Ahvenanmaa) väestöä edustavaksi vastaajien iän, sukupuolen, asuinläänin, koulutuksen ja ammatin/aseman mukaan. Tutkimuskutsut lähetettiin valitulle kohderyhmälle sähköpostitse kahdessa vaiheessa 9. ja 16.1.2015. Vastaajat täyttivät dynaamisen kyselylomakkeen internetissä Taloustutkimuksen suojatussa tutkimusympäristössä. Tiedonkeruun aikana lähettiin kaksi muistutuspostia valikoidusti eri kohderyhmille 15. ja 20.1.2015 siihen mennessä vastaamatta tai vastaamisen kesken jättäneille. Alkuperäisestä kohderyhmästä saatua vastaajajoukkoa myös täydennettiin ja sen rakennetta oikaistiin lähettämällä 16. tammikuuta kutsut paneelista poimitulle lisäkohderyhmälle. Tutkimukseen vastasi hyväksytysti 22.1.2015 mennessä 2056 vastaajaa. Lisäksi tulosten analysointivaiheessa tutkimusaineisto painotettiin Taloustutkimuksessa edustamaan 18 - 70-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin/aseman, toimialan sekä puoluekannatuksen (miten äänestäisi eduskuntavaaleissa) mukaan.
Taloustutkimuksen internet-paneeli on satunnaisotannalla Suomen väestöstä poimittu joukko 15 - 79-vuotiaita, jotka ovat paneeliin rekisteröityessään kertoneet demo- ja sosiografiset taustatietonsa sekä suostuneet siihen, että Taloustutkimus saa kutsua heitä erilaisiin markkinatutkimuksiin. Vastaaminen yksittäiseen tutkimukseen on panelisteille aina kuitenkin täysin vapaaehtoista ja paneelista voi erota milloin tahansa.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
23
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish and English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
189 variables and 2056 cases.
Data Version
2.0
Weighting
Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jonka avulla aineisto voidaan painottaa edustamaan 18 - 70-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin/aseman, toimialan sekä puoluekannatuksen mukaan.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA): EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2015 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3001; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3001
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Apunen, Matti & Haavisto, Ilkka & Sipola, Johanna & Toivonen, Sarianna (2015). Ken on maassa jämäkin? EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2015. EVA Raportti 1/2015. Helsinki: Taloustieto.
Häkkinen, Sini (2016). Pakko-ottoja vai avain sivistykseen. Suomalaisten mielipiteet verotuksen oikeudenmukaisuudesta. Turku: Turun yliopisto. Valtio-opin kandidaatintutkielma.
Penttilä, Katariina (2017). Ympäristöhuolen muutos ja sukupuolittuneisuus Suomessa 1986 - 2013. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian kandidaatin tutkielma.
Erola, Marko & Haavisto, Ilkka & Hokkanen, Eveliina & Kauhanen, Antti & Koskinen, Seppo & Malm Lindberg, Henrik & Makkula, Janne & Vihriälä, Vesa (2018). Työn uudet ehdot raportti. Miten avaamme työmarkkinoiden umpisolmut? [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Raportti. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2018/04/eva_raportti_tyon_uudet_ehdot.pdf [viitattu 29.6.2018].
Lauronen, Sanna (2018). Turvallinen Nato? Suomalaisten YYA- ja EU-sukupolvien väliset erot Nato-kannatuksessa. Turku: Turun yliopisto. Valtio-opin kandidaatintutkielma.
Mattiniemi, Inka (2022) Turvattomana Venäjän kainalossa? Suomalaisten Venäjä-asenteet ja inhimillinen turvallisuus. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.
Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset haluavat hyvinvointivaltion, mutta kustannukset voisi mieluusti maksaa joku muu [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 24.8.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/08/24/suomalaiset-haluavat-hyvinvointivaltion-mutta-kustannukset-voisi-mieluusti-maksaa-joku-muu/ [viitattu 30.8.2024].
Metelinen, Sami (2024). Suomalaiset tyytyväisiä euroon - poliitikot halutaan pitää loitolla rahapolitiikasta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 4.6.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/06/04/suomalaiset-tyytyvaisia-euroon-poliitikot-halutaan-pitaa-loitolla-rahapolitiikasta/ [viitattu 3.9.2024].
Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset eivät lämpene veronkiristyksille, mutta pakkoraossa valitsevat mieluummin kulutusverot kuin palkkaverot [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 16.4.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/04/16/suomalaiset-eivat-lampene-veronkiristyksille-mutta-pakkoraossa-valitsevat-mieluummin-kulutusverot-kuin-palkkaverot/ [viitattu 3.9.2024].
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.