FSD3261 Rahapelikysely 2016
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Rahapelikysely 2016
Dataset ID Number
FSD3261
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3261https://doi.org/10.60686/t-fsd3261
Data Type
Quantitative
Authors
- Salonen, Anne (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tupakka, rahapelit ja riippuvuus)
Abstract
Tilastokeskus toteutti Rahapelikyselyn kevättalvella 2017 internet- ja postikyselyn yhdistelmänä. Tilaajana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kyselyllä haluttiin kartoittaa rahapelaamista, pelaamisesta vastaajalle koituvia haittoja sekä mielipiteitä suomalaisesta rahapelijärjestelmän markkinoinnista ja näkyvyydestä.
Rahapelaaminen oli vuonna 2016 järjestetty Suomessa kolmen peliyhtiön, RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton yksinoikeudella. Aluksi vastaajilta kysyttiin, mitkä heidän mielestään ovat tämän mallin tavoitteet. Seuraavaksi pyydettiin mielipiteitä näiden kotimaisten peliyhtiöiden mainonnasta ja markkinoinnista.
Rahapelien pelaamista kartoitettiin kysymyksillä pelaamisen useudesta eri pelien kohdalla sekä syitä rahapelien pelaamiseen. Kysyttiin myös, tuntevatko vastaajat pelaamisen olevan itselleen ongelma ja ovatko he tietoisia RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton tarjoamista keinoista hallita rahapelaamista ja ovatko he käyttäneet niitä. Haluttiin myös tietää peleihin käytetty rahamäärä sekä minkälaisissa ympäristöissä rahapelejä pelattiin.
Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan omaa rahapelaamistaan. Vastaajia pyydettiin arvioimaan, millaisia seurauksia heidän pelaamisellaan oli yleisesti, taloudellisesti, työhön tai opiskeluun liittyen, terveydellisesti, tunnetasolla sekä ihmissuhteissa. Pyydettiin myös arvio muista mahdollisista haitoista.
Lopuksi kysyttiin, oliko vastaajan elämässä vuoden 2016 aikana henkilöä, joka vastaajan mielestä pelasi liikaa rahapelejä sekä tiedusteltiin, millaisia haittoja näiden henkilöiden rahapeliongelmat aiheuttivat vastaajille.
Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikäryhmä ja maakunta.
Keywords
elämänhallinta; haitat; ihmissuhteet; internet; läheiset; mainonta; markkinointi; ongelmapelaaminen; ongelmat; opintomenestys; pelihimo; rahankäyttö; rahapelit; seuraukset; terveyshaitat; työ; yksinoikeudet
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Lääke- ja terveystieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaaliset olot ja indikaattorit (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut
Data Producers
- Tilastokeskus. Tiedonhankinta
Time Period Covered
2016
Collection Dates
2017-01-09 – 2017-03-26
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi, Uusimaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
18 vuotta täyttänyt väestö kolmen maakunnan (Uusimaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa) alueelta, mukaan otettiin suomen-, ruotsin-, saamen-, norjan- ja tanskankieliset ja sellaiset venäjänkieliset, jotka ovat Suomen kansalaisia sekä muun kielisistä ne, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden ennen vuotta 2013 (excluding laitosväestö)
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Otos poimittiin satunnaisotantana Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta.
Perusjoukoksi määriteltiin 18 vuotta täyttänyt väestö kolmen maakunnan (Uusimaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa) alueelta. Mukaan otettiin suomen-, ruotsin-, saamen-, norjan- ja tanskankieliset ja sellaiset venäjänkieliset, jotka ovat Suomen kansalaisia sekä muun kielisistä ne, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden ennen vuotta 2013.
Tavoiteperusjoukkoon kuuluivat siten kaikki 18-vuotiaat valituilla maantieteellisillä alueilla asuvat henkilöt, pois lukien laitosväestö. Otoskooksi sovittiin 20 000 henkilöä.
Aikaisemmasta tutkimuksesta tiedettiin, että nuorimmassa ikäryhmässä peliriskit ovat suuria. Sen vuoksi ikäryhmän 18-24 v. osalta tehtiin ylipoiminta: ikäryhmän väestöosuus on n. 10 %, mutta otokseen valittiin 15 %.
Otokseen muodostettiin kuusi ositetta (olettaen, että kielirajaus on voimassa) seuraavasti:
1. ennen vuotta 1992 syntyneet Uudenmaan maakunnasta n = 11 750
2. v. 1992-1998 syntyneet Uudenmaan maakunnasta n = 2 093
3. ennen vuotta 1992 syntyneet Pirkanmaan maakunnasta n = 3 837
4. v. 1992-998 syntyneet Pirkanmaan maakunnasta n = 709
5. ennen vuotta 1992 syntyneet Kymenlaakson maakunnasta n = 1 413
6. v. 1992-1998 syntyneet Kymenlaakson maakunnasta n = 198
Otos poimittiin ositteittain käyttäen systemaattista satunnaisotantaa pysyvän asuinpaikkatunnuksen mukaan lajitellusta perusjoukosta. Menetelmä tuottaa tarkasti väestön aluejakaumaa noudattavan otoksen. Lisäksi tarkistettiin, ettei samasta asuntokunnasta ole osunut useampia kohdehenkilöitä otokseen.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
36,1
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
269 variables and 7186 cases.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Ikä-muuttuja on luokiteltu Tilastokeskuksessa.
Weighting
Tutkimuksessa on kaksi painomuuttujaa, bv4_1 ja bv4_2. Painotus perustuu kalibrointimenetelmään. Painojen kalibroinnissa tutkimusaineistosta estimoidut valittujen muuttujien jakaumat pakotetaan vastaamaan perusjoukon jakaumia. Menetelmällä pyritään pienentämään vastauskadon aiheuttamaa harhaa sekä tehostamaan estimointia. Painojen kalibroinnissa käytettiin väestökehikon (viiteajankohta toukokuu 2015) ikä-sukupuolijakaumaa (ikäluokat 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65-74, 75+), koulutusastejakaumaa (3 luokkaa: perusaste, keskiaste, korkea-aste) sekä aluejakaumia (maakunta, 3 luokkaa sekä kaupunki-maaseutu-luokitus, 7 luokkaa). Asetelmapainot kalibroitiin CALMAR2-makrolla. Toinen painoista ulottaa tulokset koko kohdeväestöön (painojen summa on kohdeväestön koko). Toisella painomuuttujalla ei ole tätä laajennusvaikutusta. Siinä painojen keskiarvo on yksi ja summa on hyväksyttyjen vastausten, eli havaintojen lukumäärä. Molemmat painomuuttujat perustuvat samaan kalibrointiprosessiin, pelkästään mittakaava on erilainen.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Salonen, Anne (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos): Rahapelikysely 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-05-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3261
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Jokinen, Marika (2017). Tutkimusseloste. Helsinki: Tilastokeskus. Tiedonhankinta/Tiedonkeruiden toteutus.
Related Publications
Jokinen, Marika (2017). Tutkimusseloste. Helsinki: Tilastokeskus. Tiedonhankinta/Tiedonkeruiden toteutus.
Browne, M., Volberg, R., Rockloff, M.J., & Salonen, A. (2020). The prevention paradox applies to some but not all gambling harms: results from a Finnish population-representative survey. Journal of Behavioural Addictions (in press).
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.