FSD3331 ISSP 2018: uskonto IV: Suomen aineisto

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

ISSP 2018: uskonto IV: Suomen aineisto

Dataset ID Number

FSD3331

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3331

Data Type

Quantitative

Authors

  • International Social Survey Programme (ISSP)
  • Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)

Other Identification/Acknowledgements

  • Laaksonen, Helena (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto)
  • Aarnio, Anna-Riikka (Tilastokeskus)
  • Saari, Juhani (Tilastokeskus)

Abstract

Tutkimus käsitteli suomalaisten arvoja, moraalikäsityksiä ja uskonnollisuutta. Aiheita käsiteltiin useilla erilaisilla kysymyksillä ja väittämillä.

Vastaajilta kysyttiin, kuinka onnellisiksi he itsensä kokivat sekä kuinka tyytyväisiä he olivat siihen, millaiset välit heillä oli perheenjäsenten ja muiden lähiomaisten kanssa. Lisäksi kysyttiin suhtautumisesta naimisissa olevan henkilön avioliiton ulkopuoliseen sukupuolisuhteeseen ja kahden samaa sukupuolta olevan aikuisen henkilön sukupuolisuhteeseen. Lisäksi tiedusteltiin mielipidettä abortin oikeutuksesta silloin, jos perhe on erittäin pienituloinen, eikä sillä ole varaa enää useampiin lapsiin.

Seuraavaksi kartoitettiin vastaajien kokemaa luottamusta eduskuntaan, elinkeinoelämään ja teollisuuteen, kirkkoon ja uskonnollisiin organisaatioihin, tuomioistuimiin ja oikeusjärjestelmään sekä kouluihin ja koulutusjärjestelmään. Lisäksi esitettiin useita uskontoa, uskonnollisia johtajia, tiedettä ja kirkon valtaa koskevia väittämiä. Pyydettiin mielipidettä uskonnollisista ääriryhmistä, Jumalasta ja kysyttiin missä määrin vastaajat uskoivat eri asioihin.

Seuraavaksi kysymykset käsittelivät vastaajan vanhempien uskonnollista suuntautumista vastaajan ollessa lapsi sekä mihin uskontoon vastaaja kasvatettiin. Tiedusteltiin myös vastaajan lapsuusajan perheen osallistumista jumalanpalveluksiin ja muihin kirkollisiin toimituksiin. Seuraavaksi kysyttiin vastaajan nykyhetken toiminnasta. Kuinka usein vastaaja rukoilee ja osallistuu muihin kirkon aktiviteetteihin kuin jumalanpalveluksiin. Oliko vastaaja lukenut tai kuunnellut mitä tahansa pyhää kirjoitusta viimeisten 12 kuukauden aikana, onko vastaajan kotona uskonnollisista syistä esillä pyhäkkö, alttari tai muita uskonnollisia esineitä. Kysyttiin myös, kuinka uskonnollisina vastaajat itseään pitivät.

Vastaajille lueteltiin myös useita uskontoja ja uskonnollisia ryhmiä ja kysyttiin, millainen mielikuva heistä on. Kysyttiin myös näkemyksiä Raamatusta ja kokeeko vastaaja olevansa 'uudestisyntynyt' tai onko hänen elämässään ollut käännekohta, jolloin vastaaja omistautui uskonnolle uudella tavalla. Kysyttiin myös tilanteesta, jossa uusi laki olisi ristiriidassa vastaajan uskonnon kanssa, noudattaisiko vastaaja lakia vai toimisiko hän uskonnollisten periaatteidensa mukaisesti.

Taustatietoina kysyttiin mm. sukupuoli, syntymävuosi, kotitalouden koko, koulutus, työelämään osallistuminen, ammatti, elinkeino tai toimiala, säännöllinen viikoittainen työaika, ammattiasema, esimiesasema, työnantaja (yksityinen/julkinen sektori), ammattiliiton jäsenyys, äänestyskäyttäytyminen, uskonnollisuus ja tulot.

Keywords

Jumala; arvot; asenteet; jumalat; moraali; uskonnollinen identiteetti; uskonnollinen käyttäytyminen; uskonnolliset liikkeet; uskonnollisuus; uskonto

Topic Classification

Series

ISSP (International Social Survey Programme)

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Tilastokeskus

Time Period Covered

2018

Collection Dates

2018-09-28 – 2018-12-31

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15 - 74-vuotiaat suomalaiset

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta

Systemaattinen satunnaisotanta väestötietokannasta. Lajittelujärjestys: kuntakoodi ja syntymäaika.

Otoskoko 3200, lomakkeita palautettiin 1229. Kato yhteensä 1971, sairas tai muuten kykenemätön vastaamaan 6, kieliongelmat 1, kieltäytyneitä 16 ja muusta syystä vastaamatta jättäneitä 1948.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

38,4

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on poistettu kaikki 'Muu, mikä?' -tyyppiset avovastaukset tunnisteellisuussyistä. Aineisto ei myöskään sisällä mitään aluemuuttujia.

Aineistoon sisältyy kaksi otosta, perusotos ja lisäotos. Otokset on poimittu samoilla perusteilla. Lisäksi osalle vastaajista tarjottiin palkkioksi vastaamisesta suklaalevy. Mihin otokseen vastaaja kuuluu ja tarjottiinko hanelle suklaalevyä käyvät ilmi muuttujista bv5, bv6 ja bv7.

Weighting

Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, bv8 ja bv9. Ne on luotu kalibrointimenetelmällä estimoinnin tehokkuuden lisäämiseksi ja kadon aiheuttaman vääristymän korjaamiseksi. Painot perustuvat seuraaviin väestöjakaumiin: 1) sukupuoli, 2) ikäluokat (15-24, 25-34, ..., 65-74), 3) NUTS3-alueet siten, että Suur-Helsingin aluetta käsiteltiin erillisenä ja 4) kuntatyyppi (kaupunki - kaupunkimainen maas. - maaseutu). Ensimmäinen painomuuttuja (bv8) ulottaa tulokset koko väestöön (painojen summa on väestön koko). Toisella painomuuttujalla (bv9) ei ole tätä laajennusvaikutusta (painon keskiarvo on yksi ja summa havaintojen lukumäärä). Molemmat painomuuttujat perustuvat samaan kalibrointiprosessiin, vain mittakaava on erilainen.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

International Social Survey Programme (ISSP) & Melin, Harri (Tampereen yliopisto): ISSP 2018: uskonto IV: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-03-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3331

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Tamminen, Emilia (2019): Islam uhkakuvana: Polarisoituvat normit muslimeihin kohdistuvien ennakkoluulojen taustalla. Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201912096709

Karhu, Juha (2020). Rukoilun merkityksestä juutalaisuudessa: Pro gradu -kyselytutkimus Suomen juutalaisten rukoilemiseen liittyvistä käsityksistä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Lähi-idän tutkimuksen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202012155200.

Pauha, Teemu & Mina Bahmanpour (2020). Shiianuorten uskonnollinen toimijuus: Tapausesimerkkinä Stand4Hussain. Uskonnontutkija 9:1.

Pauha, Teemu (2020). Framing a Mosque Project as a Sunni-Shia Conflict: A Case Study on the Discursive Construction of News Frames. Journal of Muslims in Europe 9:3, 331-354.

Annala, Sara (2020). Kalevan kirkon ajattomuus: Kalevan kirkon ajaton kirkkoarkkitehtuuri muuttuvassa yhteiskunnassa. Tampere: Tampereen yliopisto. Rakennetun ympäristön tiedekunta. Arkkitehtuurin kandidaatintutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202004284116

Siiki, Maija (2020). Maallinen leposija. Uskonnoton hautausmaa suomalaisessa kulttuurikontekstissa. Aalto-yliopisto. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Maisema-arkkitehtuuri. Diplomityö. http://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-2020121256197.

Huttunen, Sami (2020). Jänismetsällä : pohdintoja uskonnosta jänisjumalan etsinnöissä nykypäivän Taipeissa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta. Sosiaali- ja kulttuuriantropologian pro gradu -tutkielma. Saatavilla verkossa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/319892 .

Ketola, Kimmo (2022): Suomalaisten eletty uskonto kyselyjen valossa: kotien uskonnollinen esineistö, pyhillä paikoilla vierailu ja uskonnollinen omaehtoisuus. - Veli-Matti Salminen & Niko Huttunen (toim.): Spiritualiteetti 2020-luvun Suomessa. Suomen ev.-lut. kirkon tutkimusjulkaisuja 137. Helsinki: Kirkon tutkimus ja koulutus.

Dimova, L. & Dimov, M. 2021. Religion and Ethnicity: paradoxes and scientific challenges. International Journal of Sociology. doi: 10.1080/00207659.2021.1964273.

Wilkins-Laflamme, S. 2021. A Tale of Decline or Change? Working Toward a Complementary Understanding of Secular Transition and Individual Spiritualization Theories. Journal for the Scientific Study of Religion. doi: 10.1111/jssr.12721.

Rydzewski, P. (2022): "Sustainable development and religion. A European perspective." In: Problemy Ekorozwoju 17 (1):84-95. doi: 10.35784/pe.2022.1.08.

Molteni, Francesco and Biolcati, Ferruccio (2022): "Religious Decline as a Population Dynamic: Generational Replacement and Religious Attendance in Europe". In: Social Forces: 1-25.

Minna Hietamäki & Pekka Metso, Finland. Teoksessa Kenneth R. Ross, Annemarie C. Mayer & Todd M. Johnson (eds.), EUP Edinburgh Companions to Global Christianity Vol. 8: Christianity in Western and Northern Europe. Edinburgh University Press: Edinburgh 2024.

Pekka Metso, Ortodoksiksi kasvattaminen. Vanhempien käsitykset ja kokemuksen ortodoksisten lasten ja nuorten uskonnollisesta sosialisaatiosta. Julkaisematon käsikirjoitus. [Teoksen julkaisemisesta on aiesopimus Suomen teologisen kirjallisuusseuran kanssa, kaavailtu ilmestyväksi vuonna 2024]

Kaunetsalo, Katariina (2023). "Kyllä en ymmärrä, koska suurin osa heistä ei noudata omaa uskontoaan." Uskontolukutaidon kehitys lukion ensimmäisen luokan musliminuorilla. Uskontotieteen maisterintutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.