FSD3371 Väestön näkemykset täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista 2008
The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Väestön näkemykset täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista 2008
Dataset ID Number
FSD3371
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3371https://doi.org/10.60686/t-fsd3371
Data Type
Quantitative
Authors
- Lääketietokeskus Oy
- Suomen Apteekkariliitto
- Suomen Lääkäriliitto
- Taloustutkimus Oy
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten näkemyksiä täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista. Aineistonkeruun on rahoittanut Lääkäriliitto, Apteekkariliitto ja Lääketietokeskus.
Aluksi vastaajille esitettiin erilaisia hoitokeinoja ja kysyttiin uskovatko he, että niillä voidaan parantaa sairauksia. Tämän jälkeen tiedusteltiin mitä hoitoja vastaaja tai hänen perheenjäsenensä ovat käyttäneet tai kokeilleet. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon käytetyistä hoidoista on ollut hyötyä vastaajalle itselleen tai hänen perheenjäsenelleen. Kyselyn lopussa vastaajille esitettiin erilaisia väitteitä, joiden avulla selvitettiin, miten vastaajat suhtautuvat erilaisiin hoitokeinoihin.
Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, ikä, elämäntilanne, tulot, ammattiasema, koulutus, muutama erilainen aluemuuttuja, talouden koko ja lasten iät.
Keywords
asenteet; hoitomenetelmät; kokemukset; luontaishoito; lääketiede; mielipiteet; parantuminen; sairaudet; uskomukset; vaihtoehtolääkintä
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Lääke- ja terveystieteet (Fields of Science Classification)
- Hoito ja lääkitys (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Data Collector
- Taloustutkimus Oy
Time Period Covered
2008
Collection Dates
2008-03-07 – 2008-03-26
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomen 15-79-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta
Tiedonkeruu on tehty lähtöosoitemenetelmällä, jossa tietokoneella arvotut lähtöosoitteet on kiintiöity ensin suuralueen ja kuntatyypin perusteella, ja sen jälkeen iän ja sukupuolen perusteella. Lähtöosoitteita on keskimäärin 200 per 1000 haastattelua. Haastattelija aloittaa työn lähtöosoitetta seuraavasta osoitteesta ja tekee siitä eteenpäin viisi haastattelua. Haastattelija menee jokaiseen viiteen vierekkäiseen taloon, tai yhdessä rapussa viiteen vierekkäiseen asuntoon yhdessä tai useammassa kerroksessa. Jos ovea ei avata, hän menee seuraavaan taloon/rappuun/asuntoon. Kustakin taloudesta voi vastata vain yksi henkilö. Kukin henkilö voi osallistua Omnibus-tutkimukseen enintään kerran vuodessa. Kiintiöinnin vuoksi haastattelija varmistaa ovella henkilön iän ja sukupuolen. Ellei ovenavaaja täytä vaadittuja ehtoja, tai hän kieltäytyy haastattelusta, haastattelija selvittää, onko taloudessa jotakuta toista, joka täyttäisi ehdot ja suostuisi haastatteluun. Osa haastatteluista suoritettiin ns. hallihaastatteluina. Haastattelija lähestyi jokaista ohikulkevaa henkilöä ja varmisti henkilön asuinalueen, iän ja sukupuolen kiintiöinnin vuoksi ennen haastattelua.
Collection Mode
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish and English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
136 variables and 1005 cases.
Data Version
1.0
Related Datasets
FSD3372 Väestön näkemykset täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista 2018
Completeness of Data and Restrictions
Tunnisteellisten syiden takia kuntamuuttuja on poistettu ja muuttujasta bv12 (kotitalouden koko) ylimmät luokat on luokiteltu yhteen.
Weighting
Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), joka painottaa aineiston vastaamaan Suomen 15-79-vuotiasta väestöä tuhansina.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Lääketietokeskus Oy & Suomen Apteekkariliitto & Suomen Lääkäriliitto & Taloustutkimus Oy: Väestön näkemykset täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista 2008 [data]. Dataversio 1.0 (2020-05-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3371; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3371
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Keski-Hallila, S. (2018). Kuluttajien näkemykset täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista -vertailu 2008 ja 2018. Raportti. Helsinki: Taloustutkimus Oy
Suomen Apteekkariliitto, Lääketietokeskus Oy & Suomen Lääkäriliitto (2008). Kuluttajien näkemykset/kokemukset eri sairauksien parantamiskeinoista. Helsinki: Taloustutkimus Oy
Related Publications
Suomen Apteekkariliitto, Lääketietokeskus Oy & Suomen Lääkäriliitto (2008). Kuluttajien näkemykset/kokemukset eri sairauksien parantamiskeinoista. Helsinki: Taloustutkimus Oy
Keski-Hallila, S. (2018). Kuluttajien näkemykset täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista -vertailu 2008 ja 2018. Raportti. Helsinki: Taloustutkimus Oy
Aarva, Pauliina (2019). Täydentävät hoidot. Helsinki : Viisas Elämä.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.