FSD3396 Perhebarometri 2015
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Perhebarometri 2015
Dataset ID Number
FSD3396
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3396https://doi.org/10.60686/t-fsd3396
Data Type
Quantitative
Authors
- Miettinen, Anneli (Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos)
Abstract
Väestöliiton vuoden 2015 Perhebarometrissä teemoina ovat lasten saamista koskevat ihanteet ja suunnitelmat. Kyselyssä käsitellään mm. perheen perustamista ja haluttua perhekokoa, raskaaksituloa, lastensaannin esteitä, parisuhteen tilaa ja vauvakuumetta. Kyselyä rahoittivat Väestöliitto, Alli Paasikiven Säätiö ja Suomen Kotien Kukkasrahasto.
Kyselyn alussa tiedusteltiin vastaajan yleisiä taustatietoja, työmarkkinatilantetta ja parisuhteeseen liittyviä tietoja. Parisuhteesta tiedusteltiin esimerkiksi, kuinka tyytyväinen on suhteeseen ja miten parisuhteen ja yhdessä asumisen näkee tulevaisuudessa. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin lapsuudenkotiin liittyviä kysymyksiä, jotka liittyivät esimerkiksi onnellisuuteen, ristiriitoihin, taloudellisiin vaikeuksiin ja vanhemmilta saatavaan sosiaaliseen tukeen.
Seuraavaksi vastaajalta tiedusteltiin lapsista: lasten lukumäärää, syntymävuosia ja lasten asumisjärjestelyjä. Edelleen kysyttiin ensimmäisen lapsen syntymän taustalla olleita tekijöitä ja syntymän myötä eteen tulleita haasteita. Haasteiden kohdalla esitettiin mm. terveyteen, pariskunnan erimielisyyksiin ja muista asioista luopumiseen liittyviä väitteitä. Edelleen vastaajalta tiedusteltiin ihanteellista lapsilukua, sopivaa ikää tulla vanhemmaksi ja saada viimeinen lapsi.
Seuraavat kysymykset käsittelivät raskaaksituloa, lastenhankinnan suunnitelmia ja yleisiä arvoja, kuten, mitkä ovat elämän tärkeimpia asioita ja miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Jos vastaaja ei halunnut lapsia, tiedusteltiin syitä siihen väittämien avulla. Lisäksi kysyttiin, mitä tapahtuisi, jos vastaaja saisi lapsen nyt. Seuraavaksi vastaajalle esitettiin erilaisia vauvojen näkemiseen liittyviä tilanteita ja kysyttiin, herääkö tilanteissa halu saada lapsia. Lopussa esitettiin kysymyksiä vastaajan terveydentilasta, kuten alkoholinkäytöstä ja käytössä olevista ehkäisymenetelmistä. Loput kysymykset koskivat vastaajan raskauskokemuksia.
Aineistossa on runsaasti taustamuuttujia, kuten sukupuoli, syntymävuosi, lasten lukumäärä, siviilisääty, koulutus, maakunta, suuralue, subjektiivinen käsitys yhteiskuntaluokasta ja tulojen riittävyydestä, ammattiryhmä ja tulot. Kyselyssä on myös puolisoon liittyviä taustamuuttujia kuten puolison sukupuoli, koulutus, ammattiryhmä ja syntymävuosi.
Keywords
arvot; ihanteet; lapsettomuus; lapsiluku; lapsiperheet; lapsuus; lastenhankinta; parisuhde; perhe-elämä; perheellistyminen; perheet; raskaus; synnytys; vauvat
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Perhesuunnittelu ja lisääntymisterveys (CESSDA Topic Classification)
- Perhe-elämä, avioliitto ja sukupolvet (CESSDA Topic Classification)
Series
PerhebarometritDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- TNS Gallup Oy
Time Period Covered
2015
Collection Dates
2015-02-01 – 2015-02-28
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Perhe
Universe
20-50-vuotiaat suomalaiset, joilla on korkeintaan kolme lasta (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta
TNS Gallup poimi vastaajat omasta Manner-Suomea edustavasta väestöpaneelistaan, joka perustuu Suomen väestörakenteeseen. Keruu päättyi, kun tavoiteltu vastaajalukumäärä täyttyi. Keruu toteutettiin ensimmäistä kertaa internetkyselynä, kun aiemmin se on toteutettu postikyselynä.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish and English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
262 variables and 3180 cases.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Kysymykset on filtteröity, mutta filtterit eivät näy datan muuttujien selitteissä. Ne löytyvät kyselylomakkeesta tai koodikirjasta.
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä yhdistetty saamenkieliset muunkielisiin muuttujassa bv6.
Weighting
Aineisto sisältää painomuuttuja weight, joka korjaa otoksen vinoumaa vastaamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinpaikan, lapsiluvun sekä koulutuksen suhteen.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Miettinen, Anneli (Väestöliitto): Perhebarometri 2015 [data]. Dataversio 1.0 (2020-01-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3396; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3396
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Special Terms and Conditions for Access
Jatkokäyttäjien tulee lähettää yksi kappale valmista tutkimusjulkaisua osoitteeseen: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos, PL 849, 00101 HELSINKI tai osoitteeseen: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos, PL 849, 00101 HELSINKI tai osoitteeseen tiina.helamaa@vaestoliitto.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Miettinen, Anneli (2015). Miksi syntyvyys laskee? Suomalaisten lastensaantiin liittyviä toiveita ja odotuksia. Väestöliiton katsauksia E49. Helsinki: Väestöliitto. ISBN: 978-952-226-172-4
Rotkirch, Anna & Tammisalo, Kristiina & Miettinen, Anneli & Berg, Venla (2017). Miksi vanhemmuutta lykätään? Nuorten aikuisten näkemyksiä lastensaannista. Väestöliiton Katsauksia E51. Helsinki: Väestöliitto. ISBN: 978-952-226-192-2.
Karhunen, Oona (2021). The associations between early family environment and fertility ideals. Master's theses in psychology. Helsinki: University of Helsinki. http://hdl.handle.net/123456789/37653
Häkkinen, Marie (2021). The formation of personal fertility ideals : the importance of religion and family values. Master's theses in psychology. Helsinki: University of Helsinki. http://hdl.handle.net/123456789/37654
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.