FSD3494 EVAn Arvo- ja asennetutkimus syksy 2020

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

EVAn Arvo- ja asennetutkimus syksy 2020

Dataset ID Number

FSD3494

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3494
https://doi.org/10.60686/t-fsd3494

Data Type

Quantitative

Authors

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)

Abstract

Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Tällä kertaa teemoina ovat koronavirus, hyvinvointivaltion rahoitus, onnellisuus, tasa-arvo, syntyvyys ja sosiaaliset ongelmat.

Aluksi vastaajille esitettiin väittämiä yhteiskunnan eri osa-alueilta. Ne käsittelivät muiden muassa hallituksen toimia koronavirusepidemian torjumiseksi, politiikkaa, työtä, tiedon luotettavuutta ja alkoholinkäyttöä.

Seuraavaksi selvitettiin väittämäparien avulla vastaajien suhtautumista julkisen talouden tasapainottamiseen koronapandemian jälkeen. Edelleen kysyttiin mielipiteitä hyvinvointivaltion rahoituksesta. Rahoituksen on sanottu edellyttävän sitä, että Suomessa on jatkossa tehtävä enemmän työtä. Tähän liittyen vastaajilta tiedusteltiin, miten hyvinä tai huonoina he pitäisivät erilaisia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi.

Arkipäivän hyvinvointiin ja onnellisuuteen liittyen kysyttiin, kuinka onnellisiksi vastaajat kokevat elämänsä ja kuinka tyytyväisiä he ovat eri asioihin, kuten tulotasoonsa, parisuhdetilanteeseensa ja vaikutusmahdollisuuksiinsa. Kysyttiin myös arvioita onnellisen elämän osatekijöiden, kuten ihmissuhteiden, terveyden, sosiaalisen arvostuksen ja toimeentulon tärkeydestä sekä tiedusteltiin kuinka tasa-arvoisia tai eriarvoisia suomalaiset ovat.

Edelleen kysyttiin syntyvyyden alhaisuuteen vaikuttavista tekijöistä ja politiikkakeinoista, joilla voisi olla vaikutuksia syntyvyyden lisäämiseen. Selvitettiin myös millaisia sosiaalisia ongelmia (ahdistus, kiusaaminen, erilaiset riippuvuudet, köyhyys, asunnottomuus jne.) vastaaja itse tai hänen lähipiirinsä on kohdannut viime vuosina. Lopuksi tiedusteltiin, millainen vaikutus presidentti Donald Trumpilla ja hänen hallinnollaan on ollut esimerkiksi Yhdysvaltain asemaan ja arvostukseen maailmassa. Kartoitettiin myös, miten vastaajat suhtautuvat Suomen EU-jäsenyyteen ja euroon.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, asuinkunta, asuinmaakunta, perus- ja ammatillinen koulutus, ammattiryhmä, työnantajatyyppi, työsuhde, toimiala, puoluekanta (mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt), ammatillinen keskusjärjestö, yhteiskuntaluokka ja talouden bruttotulot.

Keywords

COVID-19; Euroopan integraatio; arvot; asenteet; eriarvoisuus; hyvinvointi; julkinen talous; koronavirukset; onnellisuus; sosiaaliset ongelmat; syntyvyys; talous; tasa-arvo; työelämä

Topic Classification

Series

EVAn Arvo- ja asennetutkimukset

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Taloustutkimus

Time Period Covered

2020

Collection Dates

2020-10-16 – 2020-10-28

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomen 18-79-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Tutkimuksen vastaajat poimittiin Taloustutkimuksen internet-paneelista. Tutkimukseen vastasi 2019 henkilöä. Tutkimusaineisto painotettiin Taloustutkimuksessa edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Taloustutkimuksen internet-paneeli on satunnaisotannalla Suomen väestöstä poimittu joukko 15-79-vuotiaita, jotka ovat paneeliin rekisteröityessään kertoneet demo- ja sosiografiset taustatietonsa sekä suostuneet siihen, että Taloustutkimus saa kutsua heitä erilaisiin markkinatutkimuksiin. Vastaaminen yksittäiseen tutkimukseen on panelisteille aina kuitenkin täysin vapaaehtoista ja paneelista voi erota milloin tahansa.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

222 variables and 2019 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kommentti-avovastaukset tunnisteellisuussyistä. Lisäksi Tietoarkisto poisti kuntamuuttujasta alle 4000 asukkaan kunnat.

Weighting

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jonka avulla aineisto voidaan painottaa edustamaan 18-79-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. mukaan.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA): EVAn Arvo- ja asennetutkimus syksy 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-01-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3494

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Metelinen, Sami (2021). Kirottu velka. Suomalaiset kavahtavat julkista velkaa mutta pelkäävät leikkauksia [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 89. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/01/eva-analyysi-no-89.pdf [viitattu 29.1.2021].

Kurronen, Sanna (2020). Hapuileva työlinja. Suomalaiset haluavat kaikki töihin mutta karsastavat työllisyystoimia [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Arvio 27. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2020/11/eva-arvio-027.pdf [viitattu 29.1.2021].

Metelinen, Sami (2020). Suomalaisten arvio Donald Trumpin presidenttikaudesta on synkkä [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli. https://www.eva.fi/blog/2020/11/03/suomalaisten-arvio-donald-trumpin-presidenttikaudesta-on-synkka/ [viitattu 29.1.2021].

Metelinen, Sami (2020). Suomalaisten luottamus Venäjään horjuu, mutta Nato-kannatukseen se ei vaikuta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli. https://www.eva.fi/blog/2020/11/28/suomalaisten-luottamus-venajaan-horjuu-mutta-nato-kannatukseen-se-ei-vaikuta/ [viitattu 29.1.2021].

Kurronen, Sanna (2020). Päätetään paikan päällä. Puolet suomalaisista sopisi palkoista työpaikoilla [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli. https://www.eva.fi/blog/2020/12/07/paatetaan-paikan-paalla-puolet-suomalaisista-sopisi-palkoista-tyopaikoilla/ [viitattu 29.1.2021].

Haavisto, Ilkka (2020). Koronatuet nakertavat suomalaisten EU-asenteita [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli. https://www.eva.fi/blog/2020/12/15/koronatuet-nakertavat-suomalaisten-eu-asenteita/ [viitattu 29.1.2021].

Metelinen, Sami (2020). Epäluottamuksen paluu. Usko politiikkaan osoittautui koronakevään poikkeustilaksi [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Arvio 28. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2020/12/eva-arvio-028.pdf [viitattu 29.1.2021].

Haavisto, Ilkka (2020) Epäilyttävä paketti. Koronatuet nakertavat suomalaisten EU-asenteita. (verkkodokumentti). Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Arvio 29. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2020/12/eva-arvio-029.pdf

Tiensuu, Aku (2022) Joustava työmarkkina-asema ja mielipiteet aktivoinnista työssä olevalla väestöllä. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Haavisto, Ilkka (2021). Lommo onnessa. Koronakriisi kolhaisi suomalaisten henkistä hyvinvointia [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 96. hhttps://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/07/no_96.pdf [viitattu 3.1.2023].

Metelinen, Sami (2021). Tasa-arvoiset. Suomalaiset kokevat eriarvoisuuden vähenevän [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 91. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/04/eva-analyysi-no-91.pdf [viitattu 3.1.2023].

Kurronen, Sanna (2021). Syntyvyys syvyyksissä. Pessimismi varjostaa synnytysikäisten näkymää [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 90. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/03/eva-analyysi-no-90.pdf/ [viitattu 3.1.2023].

Kurronen, Sanna (2021). Hyssyttelyn hinta. Sosiaaliset ongelmat kasaantuvat alkoholin ympärille [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 88. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/02/eva-analyysi-no-88.pdf [viitattu 3.1.2023].

Hirvelä, Aarni (2023)."Individualismi kriisin keskellä: Yksilökeskeisyyden vaikutus suomalaisten kriisiasenteisiin". Politiikan tutkimuksen kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto

Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset haluavat hyvinvointivaltion, mutta kustannukset voisi mieluusti maksaa joku muu [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 24.8.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/08/24/suomalaiset-haluavat-hyvinvointivaltion-mutta-kustannukset-voisi-mieluusti-maksaa-joku-muu/ [viitattu 30.8.2024].

Metelinen, Sami (2024). Suomalaiset tyytyväisiä euroon - poliitikot halutaan pitää loitolla rahapolitiikasta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 4.6.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/06/04/suomalaiset-tyytyvaisia-euroon-poliitikot-halutaan-pitaa-loitolla-rahapolitiikasta/ [viitattu 3.9.2024].

Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset eivät lämpene veronkiristyksille, mutta pakkoraossa valitsevat mieluummin kulutusverot kuin palkkaverot [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 16.4.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/04/16/suomalaiset-eivat-lampene-veronkiristyksille-mutta-pakkoraossa-valitsevat-mieluummin-kulutusverot-kuin-palkkaverot/ [viitattu 3.9.2024].

Koivulehto, Ruut (2024) Sosioekonomisen aseman yhteys koettuun mahdollisuuksien tasa-arvoon. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202405065446

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.