FSD3525 Naisten kokemuksia kehopositiivisesta selfie-valokuvauksesta 2018

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Authors

  • Hynnä-Granberg, Kaisu (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)

Keywords

Facebook, kampanjat, kehopositiivisuus, minäkuva, sosiaalinen media, ulkonäkö, valokuvaus, yhteisöllisyys

Abstract

Aineisto koostuu kirjoitusvastauksista ja haastatteluista, jotka käsittelevät "lupanäkyä" -kampanjaa ja kehopositiivisuutta. "Lupanäkyä" -kampanja on osa Ylen vuonna 2017 lanseeraaman Vaakakapinan toimintaa. Aineistonkeruu on tehty osana tutkimusprojektia Seksuaalisuus ja leikki mediakulttuurissa ja tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia (hankenumero 309382).

Aineisto on kerätty kahdessa osassa, joista ensimmäinen osa koostuu viidestä kirjoitusvastauksesta ja toinen osa koostuu kirjoitusvastauksen lähettäneiden henkilöiden haastatteluista. Kirjoituspyyntö jaettiin Facebookin Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmässä. Kirjoituspyynnössä vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä "lupanäkyä" -kampanja merkitsee itselle, ja mitä merkityksiä on "lupanäkyä" -tunnisteella jaetulla omakuvalla. Kirjoitusvastauksen lähettäneitä henkilöitä haastateltiin aineistonkeruun toisessa vaiheessa. Haastatteluissa selvitettiin, millainen suhde haastateltavalla on selfieihin ja sosiaaliseen mediaan, ja kuinka paljon haastateltava käyttää sosiaalista mediaa. Lisäksi haastateltavilta kysyttiin "lupanäkyä" -kuvasta ja kuvan ottohetkestä, esimerkiksi millainen oma "lupanäkyä" -kuva on ja miten haastateltava päätti, minkä kuvan jakaa "lupanäkyä" -tunnisteella. Kaikki haastateltavat eivät ottaneet osaa "lupanäkyä" -kampanjaan omalla kuvallaan.

Taustatietoina on kysytty ikää ja sukupuolta. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.