FSD3572 Helsingin Sanomien jätekysely 2018
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Helsingin Sanomien jätekysely 2018
Dataset ID Number
FSD3572
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3572https://doi.org/10.60686/t-fsd3572
Data Type
Quantitative
Authors
- Valkonen, Jarno (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
- Huilaja, Heikki (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
- Kinnunen, Veera (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
- Saariniemi, Johanna (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
- Nykänen, Anna-Stina (Helsingin Sanomat)
- Helsingin Sanomat
Abstract
Helsingin Sanomien vuonna 2018 keräämä kysely kartoittaa suomalaisten näkemyksiä jätteestä. Kysely on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Jäteyhteiskunta: Aineellisen ylijäämän kanssa eläminen -tutkimusprojektia (2018-2021). Aineistossa käsitellään muun muassa jätteen kanssa elämistä, suhdetta jätteeseen ja jätteen tulevaisuutta. Lisäksi aineisto sisältää avomuuttujan q28 "Onko jotain, mitä haluat vielä kertoa jätteestä, jätteen käsittelystä ja jätteen tulevaisuudesta?", joka soveltuu myös laadullisiin analyyseihin. Avokysymykseen vastasi 2051 henkilöä.
Kyselyn alussa vastaajalta tiedusteltiin, lajittelevatko he jätteitä ja kuinka moneen eri astiaan ne lajitellaan. Lisäksi tiedusteltiin muun muassa kiinteistön jätteen keräysastioita ja mitä niistä vastaaja käyttää. Suhdetta jätteeseen kartoitettiin kysymällä, millaisia tunteita jäte herättää vastaajassa ja onko vastaajan suhtautuminen tai jätteenkäsittelytavat muuttuneet viimeisen vuoden aikana. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan näkemyksiä jätteeseen liittyvästä vastuusta. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi heidän mielipidettään siitä, kenen vastuulla jätteen vähentäminen ensisijaisesti on. Lopuksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan, mitkä tekijät kannustavat jätteen vähentämiseen sekä miten eri jätteitä (ruoka-, muovi- ja viemärijäte) tulisi tulevaisuudessa käsitellä.
Taustamuuttujina kyselyssä ovat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, asumismuoto, kotitaloudessa asuvien lasten ja aikuisten lukumäärä, koulutusaste sekä kotitalouden yhteenlasketut bruttokuukausitulot.
Keywords
jäteastiat; jätehuolto; jätteet; jätteiden lajittelu; keräyspisteet; kestävä kehitys; kierrätys; vastuu; ympäristö
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Kulutus ja kuluttajakäyttäytyminen (CESSDA Topic Classification)
- Ympäristönsuojelu ja ympäristöongelmat (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Helsingin Sanomat
Time Period Covered
2018
Collection Dates
2018-11
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Suomalaiset tai suomea osaavat henkilöt
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kysely oli Helsingin Sanomien nettisivuilla marraskuussa 2018 ilmestyneen artikkelin "Me sen teimme" (Nykänen 2018) yhteydessä. Johdantona kyselyyn oli: "Jätteen määrää on pakko vähentää. Mitä olisit itse valmis tekemään sen eteen? Kerro se HS:n jätekyselyssä." Kyselyyn tuli 9216 vastausta, joista 91 oli duplikaatteja. Näin ollen lopullisessa aineistossa on 9125 vastaajaa.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Taustamuuttujien (q28-q38) jakaumiin voi vaikuttaa kysymyksessä ollut tekninen ominaisuus, jota usea vastaaja kommentoi avovastauksessa. Sähköisessä lomakkeessa oli mobiililaitteilla ongelmia valita pudotusvalikosta oikea vaihtoehto.
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä TOP-koodattu kotitalouden aikuisten (q32), lasten (q33) ja alle kouluikäisten lasten (q34) lukumäärää kuvaavat muuttujat. Lisäksi aineistosta on poistettu kaikki avomuuttujat lukuun ottamatta avomuuttujaa q28, joka on tarkistettu. Avomuuttujasta q28 on poistettu tarvittaessa tunnisteellisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, tarkkoja ammatteja ja asuinkaupunkeja. Tietoarkiston anonymisointimerkinnät on tehty [hakasulkein].
Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut postinumeromuuttujan (kysymys 39) Tietoarkistoon toimitetusta datasta. Kyselyyn tulleista 9216 vastauksesta poistettiin Tietoarkistossa duplikaatit (N:91).
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Valkonen, Jarno (Lapin yliopisto) & Huilaja, Heikki (Lapin yliopisto) & Kinnunen, Veera (Lapin yliopisto) & Saariniemi, Johanna (Lapin yliopisto) & Nykänen, Anna-Stina (Helsingin Sanomat) & Helsingin Sanomat: Helsingin Sanomien jätekysely 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-11-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3572
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Nykänen, Anna-Stina (2018). Me sen teimme. Helsingin Sanomat 11.11.2018. [Viitattu 1.11.2021]. https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005894256.html
Related Publications
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.