FSD3646 Kansalaispulssi 1/2022
The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).
Download the data
Study description in other languages
Related files
Authors
- Tilastokeskus
- Valtioneuvoston kanslia
Keywords
COVID-19, koronavirukset, kriisit, luottamus, mieliala, rokotteet, suojautuminen, terveys, tiedonkulku, toimeentulo, toimintaohjeet, viestintä, viranomaiset
Abstract
Kansalaispulssi selvittää suomalaisten korona-ajan mielipiteitä viranomaisten toiminnasta, tiedonkulusta sekä vastaajan mielialasta ja huolenaiheista.
Tämän kierroksen kyselyssä kartoitettiin vastaajien luottamusta viranomaisiin ja instituutioihin sekä toisiin ihmisiin. Vastaajien mielialaa kartoitettiin kysymällä, kuinka paljon koronaepidemia sekä erilaiset terveyteen ja hyvinvointiin (esimerkiksi oma tai läheisten riski sairastua koronaan, terveydenhuoltojärjestelmän kestokyky, oman tai läheisten alkoholinkäytön hallinta) sekä toimeentuloon ja arkeen (oman tai läheisten toimeentulon riittävyys, riski joutua lomautetuksi tai työttömäksi, lasten koulunkäynti yms.) liittyvät asiat aiheuttavat huolta tällä hetkellä. Lisäksi kysyttiin luottamuksesta tulevaisuuteen, elämäntilanteesta ja koetusta stressistä. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan suomalaisten kriisimielialaa tällä hetkellä.
Tiedonsaantiin ja viestintään liittyen tiedusteltiin edelleen, miten tasapuolista, luotettavaa, avointa ja selkeää viranomaisten viestintä on ollut. Korona-ajan toimintaa selvitettiin kysymällä, kuinka hyvin vastaaja on noudattanut koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä suosituksia. Kysyttiin myös koronarokotteiden ottamisesta. Edelleen kartoitettiin koronaviruksen leviämisen estämiseen käytettyjen omaehtoisten suojauskeinojen, kuten kasvomaskien, kotitestien ja koronapassin hyödyllisyyttä ja hyväksyttävyyttä.
Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, ikäryhmä, maakunta, koulutus sekä tietoja kotitalouden rakenteesta ja taloudellisesta tilanteesta.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.