FSD3661 Rangaistuksen ja perustelujen vaikutus vastavuoroisuuteen luottamuspelissä 2016
The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Rangaistuksen ja perustelujen vaikutus vastavuoroisuuteen luottamuspelissä 2016
Dataset ID Number
FSD3661
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3661https://doi.org/10.60686/t-fsd3661
Data Type
Quantitative
Authors
- Herne, Kaisa (Tampereen yliopisto)
- Setälä, Maija (Turun yliopisto)
- Lappalainen, Olli (Turun yliopisto)
- Ylisalo, Juha (Turun yliopisto)
Abstract
Tutkimusaineisto selvittää rangaistuksen ja perustelujen vaikutusta vastavuoroisuuteen luottamuspelissä. Aineisto on kerätty tietokoneella tehtävässä päätöksentekokokeessa, jossa koehenkilöt osallistuivat kolmen pelaajan luottamuspeliin, jossa oli kaksi lähettäjää ja yksi vastaaja.
Kokeessa oli kuusi kierrosta, joissa jokaisessa oli kolme vaihetta. Kokeessa jaettiin pisteitä ja niiden perusteella pelaajalla oli mahdollisuus palkintoon: kaksi pistettä vastasi aina yhtä euroa. Kierros, jonka mukaan palkinto maksettiin, arvottiin kokeen päättymisen jälkeen noppaa heittämällä. Lähettäjät tekivät päätökset pisteiden jakamisesta kierroksen ensimmäisessä vaiheessa ja vastaaja toisessa vaiheessa. Ennen kokeen alkua pelaajat jaettiin satunnaisesti neljään eri ryhmään. Punishment (rangaistus) -ryhmässä lähettäjien oli mahdollista rankaista vastaajaa vähentämällä vastaajan pisteitä kierroksen viimeisessä vaiheessa. Justification (perustelu) -ryhmässä vastaajien oli perusteltava toimintansa kierroksen toisessa vaiheessa, ja perustelut näytettiin myös lähettäjille ennen kierroksen kolmatta vaihetta. Punishment and justification (rangaistus ja perustelu) -ryhmässä vastaajien oli perusteltava toimintansa ja lähettäjät pystyivät rankaisemaan vastaajaa nähtyään vastaajan perustelut ennen kolmatta vaihetta. Baseline-ryhmässä koe toteutettiin ilman mahdollisuutta rangaistukseen tai perusteluihin.
Kierroksen ensimmäisessä vaiheessa lähettäjät tekivät itsenäisen päätöksen pisteiden lähettämisestä vastaajalle. Kierroksen toisessa vaiheessa vastaajat lähettivät pisteitä takaisin lähettäjille, ja Justification-ryhmään kuuluvat vastaajat kirjoittivat perustelut päätökselleen. Kolmannessa vaiheessa kaikki pelaajat saivat 12 lisäpistettä, ja edellisten vaiheiden päätökset pisteiden jaosta ja mahdolliset perustelut näytettiin kaikille pelaajille. Punishment- ja punishment and justification -ryhmiin kuuluvat lähettäjät pystyivät tässä vaiheessa vähentämään vastaajan pisteitä käyttämällä omia lisäpisteitään.
Kokeen jälkeen osallistujat vastasivat kyselyyn. Vastaajilta kysyttiin luottamuksesta ihmisiin ja instituutioihin ja muun muassa millaisten järjestöjen ja vapaaehtoistyön toimintaan on osallistunut ja onko lahjoittanut järjestöille rahaa. Vastaajia pyydettiin kokeen jälkeen vastaamaan myös väitteisiin tunteista ja ihmisten käyttäytymisestä. Lisäksi kysyttiin sosiaalisista suhteista ja uskonnollisuudesta. Vastaajilta kysyttiin myös mielipiteitä poliittisista aiheista ja vastaajan puoluekantaa. Taustamuuttujina kyselyssä olivat vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, asumismuoto ja korkeakouluopintojen aloitusvuosi.
Keywords
käyttäytymistaloustiede; luottamus; palkkiot; pelit; päätöksenteko; rangaistukset; vastavuoroisuus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
Series
Päätöksentekolaboratorioiden kokeet ja kyselytutkimuksetDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Data Collector
- PCRClab kokeellisen päätöksenteon laboratorio
Funders
- Suomen Akatemia (274305)
- Suomen Akatemia (312671)
- Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen neuvosto (326662)
- Turun yliopisto (Open Access -rahoitus)
Time Period Covered
2016
Collection Dates
2016-02-08 – 2016-03-15
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Universe
Päätöksentekoa tutkittiin otoksella, joka koostui Turun yliopiston päätöksentekolaboratorion (PCRClab) koehenkilötietokannan vapaaehtoisista koehenkilöistä
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä
Tutkittavat kuuluvat Turun yliopistossa toimivan kokeellisen päätöksenteon laboratorion, PCRClabin ORSEE-osallistujarekisteriin. Kokeeseen poimittiin satunnaisotannalla rekisterin jäseniä.
PCRClabin osallistujarekisteriin voi rekisteröityä kuka tahansa. Rekisteröityneet osallistujat ovat pääosin opiskelijoita. Rekisterissä on yli 2000 henkilöä. Koetilaisuuteen osallistumisesta maksetaan rahapalkkio. Laboratoriossa on kerralla tilaa 20 osallistujalle, joista jokaiselle on varattu oma pöytä ja tietokone. Jotta koeosallistujia on varmasti parillinen määrä, yksittäiseen kokeeseen rekrytoidaan yleensä 21 henkilöä, joista yksi on varahenkilö. Jos kaikki tulevat paikalle, varahenkilön ei tarvitse osallistua ja hän saa varallaolopalkkion.
Collection Mode
Kontrolloitu koe: laboratoriokoe
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Osallistujatehtävä
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
181 variables and 1296 cases.
Data Version
1.0
Related Datasets
FSD3692 Satakunta 2050 -kansalaiskeskustelu 2020
Completeness of Data and Restrictions
On huomioitava analyyseissä, että monet aineiston muuttujat ovat tekstimuodossa (string).
Tunnisteellisuussyistä aineistosta on poistettu opintojen pääainetta kuvaava muuttuja sekä järjestöön ja kirkkokuntaan liittyvät (muu mikä?) -avomuuttujat. Dummy-muuttujissa Q19PartyAss1-Q19PartyAss9 osallistujien oli mahdollista valita yksi tai useampi puolue.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Herne, Kaisa (Tampereen yliopisto) & Setälä, Maija (Turun yliopisto) & Lappalainen, Olli (Turun yliopisto) & Ylisalo, Juha (Turun yliopisto): Rangaistuksen ja perustelujen vaikutus vastavuoroisuuteen luottamuspelissä 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-08-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3661
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
PCRClab kokeellisen päätöksenteon laboratorion nettisivut
Related Publications
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.