FSD3742 Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen 2015

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen 2015

Dataset ID Number

FSD3742

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3742
https://doi.org/10.60686/t-fsd3742

Data Type

Quantitative

Authors

Abstract

Kyselyn tavoitteena oli saada kuva suomalaisten taloudellisesta toimeentulosta. Vastaajilta tiedusteltiin muun muassa heidän asumistilanteestaan sekä tyytyväisyydestä nykyiseen elintasoon.

Vastaajat arvioivat oman perheensä rahallista tilannetta. Vastaajilta tiedusteltiin erilaisten hyödykkeiden ja palveluiden välttämättömyydestä tai tarpeettomuudesta tämän päivän suomalaiselle aikuiselle. Edelleen kysyttiin, pitääkö vastaaja tiettyjä hyödykkeitä ja palveluita itselleen välttämättöminä. Arvioitavina olivat mm. matkapuhelin, auto, vaatetus, ruokailu ja asunnon ominaisuudet, parturissa käyminen, kotivakuutus ja terveyspalvelut. Vastaajia pyydettiin kertomaan omasta terveydentilastaan.

Avo- ja avioliitossa asuvat kertoivat, miten raha-asiat heidän perheessään hoidetaan ja onko puolisoiden välillä tuloeroja. Asenteita sosiaaliturvaan ja köyhyyteen kartoitettiin mm. esittämällä väittämiä köyhyydestä, toimeentulotuen asiakkaista tai toimeentulotuen tarpeessa olevista sekä tiedustelemalla minimituloa sekä mielipidettä siitä, onko toimeentuloturvan vähimmäismäärä riittävä. Lopuksi vastaajat kertoivat, paljonko heillä on erilaisia kuluja.

Taustatietoja aineistossa ovat syntymävuosi, sukupuoli, siviilisääty, asumismuoto, ruokakunnan koko ja lasten lukumäärä, asuinpaikka 14-vuotiaana ja nykyisin, korkein koulutus, oma ja puolison pääasiallinen toiminta, sosioekonominen asema ja koko perheen kuukausitulot.

Keywords

asuminen; hyvinvointi; hyödykkeet; kulutus; köyhyys; menot; sosiaalietuudet; toimeentulo; toimeentulotuki; tulot; työllisyys

Topic Classification

Series

Väestöryhmien väliset hyvinvointierot

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Data Collector

  • Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos

Time Period Covered

2015

Collection Dates

2015-03

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomen 18-69-vuotias suomenkielinen väestö

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Tutkimus toteutettiin postikyselynä 5000 henkilön otoksella. Aineiston otos poimittiin Väestörekisterikeskuksen rekisteristä satunnaisotannalla. Kysely toteutettiin kolmiportaisesti siten, että vastaajille lähetettiin kyselylomake ja kaksi muistutuskirjettä. Vastaajilla oli mahdollisuus täyttää kyselylomake myös verkossa. Otokseen kuuluvat henkilöt saivat saatekirjeen mukana linkin, jonka avulla he pystyivät täyttämään lomakkeen Webropol-palvelun kautta. Kirjeessä oli selkeä ohjeistus kyselyn täyttämiseen sähköisesti.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

40

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Muuttujan toimi vastausvaihtoehdot "ylempi toimihenkilö" ja "alempi toimihenkilö" ovat datassa toisin päin kuin lomakkeella. Data sisältää user missing -arvoja, joille ei ole saatavilla tarkempaa dokumentaatiota.

Tutkija on luokitellut koulutus- ja asumismuotomuuttujat.

Tunnisteellisuussyistä Tietoarkistossa poistettiin tarvittaessa avomuuttujia.

Weighting

Aineisto sisältää painomuuttujan paino. Painokertoimet on laskettu siten, että muodostettiin kombinaatioita sukupuolen, koulutustason ja ikäluokan mukaan. Sukupuoli kattaa kaksi luokkaa: mies ja nainen, koulutustaso kolme luokkaa: perusaste, keskiaste ja korkea-aste, ikäluokka viisi luokkaa: 18-29, 30-39, 40-49, 50-59 ja 60-70. Muodostettiin jokainen mahdollinen kombinaatio näiden ominaisuuksien osalta, esimerkiksi mies, perusaste, 18-29; mies, perusaste, 30-39, mies, perusaste 40-49 jne. ja yhteensä kombinaatioita muodostui kolmekymmentä. Kullekin kombinaatiolle laskettiin painokerroin kaavalla k*N/n, jossa k=kombinaation osuus 18-70-vuotiaasta suomalaisväestöstä, N=aineiston tapausmäärä ja n=kombinaation tapausmäärä aineistossa.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Ritakallio, Veli-Matti (Turun yliopisto): Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen 2015 [data]. Dataversio 1.0 (2024-04-29). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3742; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3742

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Jatkokäyttäjien tulee viitata Anttilan ym. (2022) julkaisuun Hyvinvointierot väestöryhmien välillä ja hyvinvointiongelmien paikantuminen - KONSE 2020 -tutkimusaineiston esittely ja ajallinen vertailu 1995-2020, https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-8953-9.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Grönroos, T. (2017) Liian korkea, sopiva vai liian matala? Suomalaisten suhtautuminen toimeentulotuen tasoon vuosien 1995 ja 2015 välillä. Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto.

Kuokkanen, H. (2016) Näkemykset välttämättömyyskuluttamisesta Suomessa. Ajallinen kehitys vuodesta 1995 vuoteen 2015. Pro gradu -tutkielma. Sosiaalityö. Turun yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.