FSD3799 Kansalaiskeskustelu koronarajoituksista ja -suosituksista 2021
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Kansalaiskeskustelu koronarajoituksista ja -suosituksista 2021
Dataset ID Number
FSD3799
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3799https://doi.org/10.60686/t-fsd3799
Data Type
Quantitative
Authors
- Kulha, Katariina (Turun yliopisto)
- Leino, Mikko (Turun yliopisto)
- Setälä, Maija (Turun yliopisto)
- Ylisalo, Juha (Turun yliopisto)
Abstract
Aineisto koostuu kolmesta eri kyselystä, joilla kartoitetaan suomalaisten näkemyksiä hallituksen koronatoimien hyväksyttävyydestä ennen järjestettyä asiantuntijoiden kuulemista ja kansalaiskeskustelua sekä näiden jälkeen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten asiantuntijoiden kuuleminen ja puntaroiva kansalaiskeskustelu vaikuttavat kansalaisten käsityksiin hallituksen koronatoimien hyväksyttävyydestä. Kansalaiskeskustelu on osa PALO-hankkeen alla toteutettavaa tutkimushanketta "Preparing for the next waves: towards cooperative and legitimate pandemic governance in Europe".
Kyselyn alussa vastaajilta kartoitettiin, ovatko he halukkaita osallistumaan kaksipäiväiseen kansalaiskeskusteluun. Seuraavaksi siirryttiin kysymään vastaajien mielipiteitä koronaviruksen torjuntaan liittyvistä rajoituksista sekä erinäisistä suosituksista ja määräyksistä, joita viranomaiset ovat antaneet. Vastaajilta tiedusteltiin myös, kuinka tarkasti he ovat seuranneet koronavirukseen liittyvää uutisointia eri medioista. Edelleen kysyttiin luottamuksesta eri tahoihin koronatilannetta koskevan tiedon lähteinä. Tämän jälkeen vastaajilta tiedusteltiin, minkälaisia tunteita koronatilanne herättää. Lisäksi kyselyssä kartoitettiin vastaajan faktatietämystä koronavirustilanteeseen liittyen. Ensimmäisen kyselyn lopussa kysyttiin taustatietoja, ja esimerkiksi vastaajan puoluekantaa.
Kansalaiskeskusteluun jatkavat osallistujat oli ennalta jaettu satunnaisesti kahteen eri ryhmään, joista ryhmä 1 kuuli ensimmäisenä päivänä perusoikeuksien ja yhteiskuntatieteen asiantuntijoita ja toisena päivänä terveydenhuollon ja kansanterveyden asiantuntijoita, kun taas ryhmä 2 kuuli asiantuntijat päinvastaisessa järjestyksessä. Tämän koeasetelman avulla tutkittiin sitä, vaikuttaisivatko asiantuntemuksen ala ja asiantuntijakuulemisen järjestys osallistujien koronatoimia koskeviin mielipiteisiin. Osallistujat vastasivat kummankin päivän jälkeen kyselyyn, jossa esitettiin osaksi samoja kysymyksiä kuin ensimmäisessä kyselyssä. Kyselyissä tiedusteltiin lisäksi esimerkiksi sitä, kuinka paljon enemmän vastaajat kokevat tietävänsä koronaviruksen torjumiseen liittyvistä rajoituksista ja suosituksista kyseisten keskustelujen jälkeen. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan pienryhmäkeskustelujen toimivuutta.
Taustamuuttujia aineistossa ovat sukupuoli, paikkakuntatyyppi, korkein koulutus, pääasiallinen toiminta, kotitalouden tulot, kotitalouden koko, lasten lukumäärä ja puoluekanta. Kansalaiskeskusteluun osallistuneilla taustamuuttujia ovat lisäksi syntymävuosi ja maakunta.
Keywords
COVID-19; arvostelu (toiminta); hallitukset (valtiot); hyväksyttävyys; mielipiteet; määräykset; perusoikeudet; rajoitukset; suositukset; tartuntataudit; terveys; tiedotus; toimenpiteet; torjunta; viranomaiset
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Kansanterveys (CESSDA Topic Classification)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDA Topic Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Kulha, Katariina (Turun yliopisto)
- Sihvo, Sami (Turun yliopisto)
Funders
- Suomen Akatemia (335690)
Time Period Covered
2021
Collection Dates
2021-02-01 – 2021-03-14
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
18-80-vuotiaat Suomen kansalaiset
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Osallistujien rekrytoinnin lähtökohtana oli Digi- ja väestötietoviraston 6000 iältään 18-80-vuotiaan kansalaisen satunnaisotos, jolle lähetettiin postitse kutsu kyselyyn ja kansalaiskeskusteluun. Kutsutuista 261 vastasi kyselyyn, ja 163 henkilöä ilmoitti olevansa halukas osallistumaan kansalaiskeskusteluun. Lopulta ilmoittautuneista 74 osallistui kansalaiskeskusteluun, ja näistä 70 pysyi mukana koko kaksipäiväisen keskustelun ajan. kansalaiskeskustelut järjestettiin Zoom-sovelluksen avulla. Kansalaiskeskustelun osallistujajoukko oli monimuotoinen ja edusti väestöä melko hyvin iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen. Suurin poikkeama edustavuudesta oli siinä, että korkeasti koulutetut olivat vahvasti yliedustettuina. Rekrytointikyselyn lisäksi osallistujat vastasivat molempien keskustelupäivien jälkeen kyselyyn.
Tutkimuksen osallistujat täyttivät Redcap-työkalun avulla kolme kyselytutkimuslomaketta. Lomakeet täytettiin omalla mobiililaitteella tai tietokoneella. Linkki rekrytointikyselyn lomakkeelle lähetettiin satunnaisotokseen valikoituneille henkilöille postitse. Raatipäivien kyselyiden linkit tulivat osallistujille sähköpostilla.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Kohderyhmäkeskustelu: verkkokeskustelu
Kontrolloitu koe
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
1.0
Related Datasets
FSD3800 Kansalaiskeskustelu koronarajoituksista ja -suosituksista: kontrolliryhmän kysely 2021
Completeness of Data and Restrictions
Korkeasti koulutetut ovat aineistossa vahvasti yliedustettuina. Yli 50 prosentilla osallistujista oli korkeakoulututkinto, mikä on selvästi enemmän kuin koko väestössä.
Tunnisteellisuussyistä aineistosta on Tietoarkistossa TOP-koodattu kotitalouden henkilömäärää ja kotona asuvien lasten lukumäärää koskevat muuttujat (rs_v20a, rs_v20b ja rs_v20c). Lisäksi "muu, mikä?" -tyyppiset avovastaukset poistettiin.
Aineisto ei sisällä kysymykseen (pt2_v36b) liittyvää muuttujaa.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Kulha, Katariina (Turun yliopisto) & Leino, Mikko (Turun yliopisto) & Setälä, Maija (Turun yliopisto) & Ylisalo, Juha (Turun yliopisto): Kansalaiskeskustelu koronarajoituksista ja -suosituksista 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3799
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.