FSD3814 Suomenruotsalainen barometri B8/2021
The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Authors
- Finnish Research Infrastructure for Public Opinion (FIRIPO)
- Lindell, Marina (Åbo Akademi. Institutet för samhällsforskning)
Keywords
eduskuntavaalit, identiteetti, kieli ja kielet, luottamus, mielipiteet, poliittinen käyttäytyminen, poliittinen osallistuminen, poliittiset asenteet, politiikka, puolueet, puolueiden kannatus, ruotsinkieliset, suomenruotsalaiset, yhteiskunnallinen muutos, yhteiskunta
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin suomenruotsalaisten identiteettiä ja mielipiteitä liittyen politiikkaan ja yhteiskuntaan. Kyselylomakkeeseen sisältyi kysymyksiä lisäksi esimerkiksi puoluesympatioista, vaalikäyttäytymisestä, yhteiskunnallisesta luottamuksesta, tulevaisuudennäkymistä, terveydestä ja hyvinvoinnista. Aineisto on kerätty osana Suomenruotsalaista barometriä (Barometern), joka kuuluu kansalliseen yleisen mielipiteen mittaamisen infrastruktuuriin (The Finnish Research Infrastructure for Public Opinion, FIRIPO). Aineisto on erityisen kattava, ja se on osa toista suurta Barometri-tutkimusta, joka toteutetaan joka toinen vuosi. Ensimmäinen suuri Barometri-tutkimus (B1) tehtiin vuonna 2019.
Aluksi vastaajilta tiedusteltiin heidän identiteetistä, minkä jälkeen siirryttiin esittämään kysymyksiä liittyen politiikkaan. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi, kuinka tyytyväisiä he ovat demokratian toimintaan. Tämän jälkeen vastaajien tuli asettaa itsensä oikeisto-vasemmisto-akselille poliittisten mielipiteidensä perusteella. Edelleen tiedusteltiin eduskuntavaaleista ja äänestyskäyttäytymisestä. Kysyttiin, mitä puoluetta he yleensä äänestävät, ja mitkä kysymykset ovat merkittäviä puoluetta valittaessa. Kysyttiin myös, mitä mieltä vastaajat ovat muista poliittisista puolueista. Edelleen kysyttiin Suomen aluevaaleista 2022 ja niissä äänestämisestä. Seuraavaksi vastaajilta tiedusteltiin luottamuksesta tutkimustuloksiin, poliitikkoihin ja erilaisiin instituutioihin. Lisäksi tiedusteltiin näkemyksiä korruption suuruudesta. Tämän jälkeen kysyttiin vastaajien mielipiteitä erilaisista ajankohtaisista poliittisista aiheista. Lopuksi kysyttiin mielipiteitä yhteiskunnallisten aiheiden ja yhteiskunnan tulevaisuudennäkymistä, omasta terveydentilasta sekä elämään tyytyväisyydestä.
Taustamuuttujina ovat asuinalue maakuntatasolla, äidinkieli, sukupuoli, syntymävuosi, ikä, koulutusaste, uskontokunta, puoluekanta, yhteiskuntaluokka, ammattiasema ja siviilisääty.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.