FSD3854 Perhebarometri 2018: perhepolitiikka

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Perhebarometri 2018: perhepolitiikka

Dataset ID Number

FSD3854

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3854
https://doi.org/10.60686/t-fsd3854

Data Type

Quantitative

Authors

  • Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos

Abstract

Väestöliiton vuoden 2018 Perhebarometrissa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä perhepolitiikasta, syntyvyyteen liittyvistä teemoista ja perheisiin kohdistuvista sosiaalietuuksista. Kysymykset käsittelivät lapsiperheiden etuuksia, verotusta, vanhemmuutta ja lastenhankintaa sekä työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Samoja kysymyksiä on esitetty vuosien 2010, 2014 ja 2018 perhebarometreissa.

Aluksi kyselyssä kartoitettiin vastaajan elämäntilannetta kysymällä esimerkiksi, kuinka monta lasta hänellä on. Jos vastaajalla oli alaikäisiä lapsia, häneltä kysyttiin ruutumedian käytöstä. Vastaajalta kysyttiin lisäksi näkemyksiä perheiden eduista ja palveluista sekä verovarojen kohdistamisesta. Seuraavaksi vastaajalta tiedusteltiin ihanteellista lapsilukua. Vastaajalta kysyttiin myös suunnitteleeko hän hankkivansa lapsia tai vaihtoehtoisesti lisää lapsia. Jos vastaaja kertoi, että ei suunnittele lastenhankintaa, häneltä kysyttiin, missä määrin erinäiset luetellut asiat vaikuttavat tähän päätökseen. Edelleen vastaajalta tiedusteltiin näkemystä lapsilisän tasosta, vanhempain- ja hoitovapaan kestosta sekä hoitorahan määrästä. Seuraavaksi tiedusteltiin, mitkä asiat vaikuttivat nuorimman lapsen hankintaan ja mitä asioita vastaaja on pitänyt erityisen haasteellisina nuorimman lapsen syntymän yhteydessä.

Seuraavaksi kyselyssä kysyttiin, onko vastaaja joutunut viime aikoina tinkimään erilaisista omista tai koko perheen menoista. Lisäksi vastaajalta tiedusteltiin esimerkiksi subjektiivisen päivähoidon rajaamisesta, miten isien vanhempainvapaiden käyttöä tulisi edistää ja minkä ikäisenä lapsi on valmis menemään kodin ulkopuoliseen hoitoon. Vastaajan tuli myös arvioida, minkä takia yhä useampi suomalainen siirtää lasten hankintaa myöhemmäksi tai ei hanki lapsia lainkaan. Lopuksi vastaajalta kysyttiin mielipiteitä ehdotetuista perhevapaiden muutoksista, verotusmalleista ja siitä, miten valtiovalta on onnistunut perheiden ja lasten hyvinvoinnin edistämisessä Suomessa.

Taustamuuttujina olivat mm. vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, maakunta, siviilisääty, koulutus, lasten ja lastenlasten lukumäärä, taloudessa asuvien lasten iät, kotitalouden henkilömäärä, omat ja kotitalouden bruttovuositulot, pääasiallinen toiminta ja ammattiryhmä.

Keywords

lapset (perheenjäsenet); lapsettomuus; lapsilisät; lapsiluku; lastenhankinta; perhe-elämä; perheet; perhepolitiikka; perhevapaat; sosiaalietuudet; sosiaaliturva; toimeentulo; vanhemmuus; vanhempainvapaa; verotus

Topic Classification

Series

Perhebarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Kantar TNS Oy

Funders

  • Alli Paasikiven säätiö

Time Period Covered

2018

Collection Dates

2018-02-01 – 2018-02-28

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

20-59-vuotiaat suomalaiset (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta

Kyselyn toteutti Kantar TNS Gallup Oy ja vastaajajoukkona käytettiin TNS Gallup Oy:n Gallup Forum vastaajapaneelia. Internetpaneelin Manner-Suomea edustavassa vastaajakannassa on noin 50 000 taloutta, joista poimittiin tutkimuksen kohderyhmää parhaiten edustava otos. Keruu päättyi, kun tavoiteltu vastaajalukumäärä täyttyi.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Tunnisteellisuussyistä aineistosta on Tietoarkistossa poistettu avomuuttujat ja muu, mikä -tyyppiset avovastaukset (K5b_Other, K19d, K20b, Q041). Samasta syystä Tietoarkistossa TOP-koodattiin kotitaloudessa asuvien alaikäisten lasten lukumäärä (K3c), lapsiluku (K4) sekä kotitaloudessa asuvien henkilöiden lukumäärä (Yhousehold).

Weighting

Aineisto sisältää painokerroinmuuttujan (Weight), jossa ikä ja sukupuoli on ajettu ristiin eli kertoimeen on sisällytetty naisten ja miesten todellinen määrä ikäryhmissä 20-34, 35-49 sekä 50-59. Tämän jälkeen asuinalue on ajettu EU:n NUTS2 -aluejaon mukaan yksisuuntaisesti. Näistä on laskettu sarakeprosenttien perusteella painomuuttujan arvot.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Väestöliitto: Perhebarometri 2018: perhepolitiikka [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-11-05). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3854

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Kontula, Osmo (2018). 2020-luvun perhepolitiikkaa. Perhebarometri 2018. Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos. Katsauksia E52/2018.

Related Publications Tooltip

Savelieva, Kateryna & Jokela, Markus & Rotkirch, Anna (2022). Reasons to Postpone Childbearing during Fertility Decline in Finland. Marriage & Family Review, 1-24. Doi: 10.1080/01494929.2022.2083283

Golovina K, Nitsche N, Berg V, Miettinen A, Rotkirch A, Jokela M (2023). Birth cohort changes in fertility ideals: Evidence from repeated cross-sectional surveys in Finland. European Sociological Review, jcad048. https://doi.org/10.1093/esr/jcad048

Lehtonen N., Sorsa, T. & Rotkirch A. (2023). Kaikki tykkää perheistä. Suomalaisten perhepoliittiset toiveet. Perhebarometri 2023. Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos, Katsauksia E58/2023.

Kontula, Osmo (2018). 2020-luvun perhepolitiikkaa. Perhebarometri 2018. Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos. Katsauksia E52/2018.

Laamanen, Viivi (2024). Changes in work and family attitudes over birth cohorts and links to childfree ideals in Finnish women and men. Master's Thesis in Psychology. Helsinki: University of Helsinki.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.