FSD3860 Ulkomailla ja kotimaassa asuvien kansalaisten näkemyksiä ulkomailla asuvien kansalaisten vaalioikeuksista 2023
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, englanninkielinen)
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, ranskankielinen)
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, ruotsinkielinen)
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, hollanninkielinen)
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, portugalinkielinen)
- Kyselylomake (PDF-tiedosto, puolankielinen)
- Taustatietoa (PDF-tiedosto, englanninkielinen)
Study title
Ulkomailla ja kotimaassa asuvien kansalaisten näkemyksiä ulkomailla asuvien kansalaisten vaalioikeuksista 2023
Dataset ID Number
FSD3860
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3860https://doi.org/10.60686/t-fsd3860
Data Type
Quantitative
Authors
- Sipinen, Josefina (Helsingin yliopisto)
- von Schoultz, Åsa (Helsingin yliopisto)
- Himmelroos, Staffan (Helsingin yliopisto)
- Lesinska, Magdalena (University of Warsaw)
- Lisi, Marco (NOVA University Lisbon)
- Reidy, Theresa (University College Cork)
- Vintila, Daniela (University of Liège)
Abstract
Kyselyssä selvitetään näkemyksiä ulkomailla asuvien kansalaisten vaalioikeuksista. Kysely toteutettiin Suomessa, Puolassa, Irlannissa, Belgiassa ja Portugalissa asuville kansalaisille sekä näiden maiden ulkopuolella asuville kansalaisille. Aineisto kerättiin MOBILEU-hankkeessa, jossa tarkoituksena oli vertailla parlamenttivaalien äänioikeutta koskevia näkemyksiä eri maiden kansalaisten välillä sekä kussakin maassa pysyvästi asuvien kansalaisten ja ulkomailla asuvien kansalaisten välillä. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Helsingin yliopisto, University College Cork ja Liègen yliopisto, ja hanketta johti valtio-opin professori Åsa von Schoultz Helsingin yliopistosta. Aineiston keruusta ja säilytyksestä vastasi Helsingin yliopisto.
Aluksi kyselyssä tiedusteltiin, missä määrin vastaaja on samaa tai eri mieltä väittämistä, jotka koskivat ulkomailla asuvien oman maan kansalaisten poliittisia oikeuksia. Vastaajalta tiedusteltiin, tulisiko ulkomailla asutun ajan vaikuttaa oikeuteen äänestää parlamenttivaaleissa. Lisäksi kysyttiin näkemystä äänestystavan ja -paikan tärkeydestä sekä mielipidettä kaksoiskansalaisten äänestämismahdollisuudesta. Seuraavaksi vastaajan tuli sijoittaa itsensä sekä vasemmisto-oikeisto-akselille että arvokonservatiivi-arvoliberaali-akselille. Lisäksi kysyttiin yleistä luottamusta ihmisiin ja kuinka kiinnostunut vastaaja on politiikasta. Vastaajalta tiedusteltiin myös, kuinka tyytyväinen hän on poliittisen järjestelmän toimivuuteen kotimaassaan. Edelleen selvitettiin politiikan seuraamisen aktiivisuutta, ymmärrystä politiikasta sekä luottamusta omiin kykyihin osallistua politiikkaan kotimaassaan tai maassa, jossa asuu tällä hetkellä. Vastaajalta tiedusteltiin lisäksi, missä määrin hän luottaa esimerkiksi poliitikoihin tai hallitukseen asuinmaassaan.
Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin, äänestikö hän edellisissä tutkimusmaan parlamenttivaaleissa. Jos vastaaja ei äänestänyt, häneltä tiedusteltiin keskeisimpiä syitä tälle päätökselle. Ulkomailla asuvilta kansalaisilta tiedusteltiin myös, ovatko he viimeisten kymmenen vuoden aikana äänestäneet erinäisissä nykyisen asuinmaansa vaaleissa. Kyselyn lopussa ulkomailla asuvilta tiedusteltiin asuinhistoriaa. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin tärkeintä syytä muuttaa nykyiseen asuinmaahan ja kuinka he ovat kotiutuneet. Lopuksi kysyttiin, kuinka usein vastaaja käy kotimaassaan (tutkimusmaa) ja aikooko hän jossain vaiheessa muuttaa takaisin.
Taustatietoina aineistossa ovat mm. vastaajan sukupuoli, ikäryhmä, asuinmaa, koulutustaso, äidinkieli, oma ja vanhempien syntymämaa sekä tieto siitä onko vastaaja tutkimusmaassa pysyvästi asuva vai maan ulkopuolella asuva kansalainen. Lisäksi aineisto sisältää tietoja ulkomailla pysyvästi asuvien kansalaisten asumisen kestosta ulkomailla ja maasta muuton syystä.
Keywords
eduskuntavaalit; kansalaiset; maastamuuttajat; parlamenttivaalit; poliittinen käyttäytyminen; poliittinen osallistuminen; poliittiset asenteet; poliittiset oikeudet; politiikka; ulkosuomalaiset; vaalit; vaikuttaminen; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen; äänioikeus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDA Topic Classification)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Sipinen, Josefina (Helsingin yliopisto)
Funders
- Euroopan unioni. Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelma (963348)
Time Period Covered
2023
Collection Dates
- 2023-02-19 – 2023-03-05
- 2023-03-29 – 2023-04-28
Nation
Suomi, Puola, Irlanti, Belgia, Portugali
Geographical Coverage
Afrikka, Amerikka, Aasia, Eurooppa, Oseania
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Täysi-ikäiset Suomessa, Puolassa, Irlannissa, Belgiassa ja Portugalissa asuvat kansalaiset sekä maiden ulkopuolella asuvat kansalaiset
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Todennäköisyysotanta: suhteutettu ositettu otanta
Ulkomailla asuvien kansalaisten rekrytointi toteutettiin Meta-ympäristössä. Kyselyä levitettiin kohdennetuilla mainoksilla Facebookin, Messengerin ja Instagramin kautta. Näin ollen otos koostuu edellä mainittujen sosiaalisen median alustojen käyttäjistä. Tämä rekrytointimenetelmä valittiin, koska muualla asuvien kansalaisten paikantaminen ja kontaktointi muilla keinoin oli haastavaa. Otokseen pyrittiin saamaan demografisen taustan kannalta jokseenkin edustavat tiedot, joten kohdemuuttujina otettiin huomioon sukupuoli ja ikä. Meta salli sukupuolelle kaksi luokkaa: miehet ja naiset. Ikää käsiteltiin binäärimuuttujana. Raja-arvo määritettiin kullekin ryhmälle arvioidun tavoitettavuuden perusteella, jotta ryhmistä saataisiin suunnilleen samankokoiset. Euroopan ulkopuolisten maiden osalta jätettiin pois kaikki alle 21-vuotiaat vastaajat. Mainosten kohdennuksissa nykyinen asuinmaa määritettiin joko Euroopan sisäiseksi tai Euroopan ulkopuoliseksi maaksi, alkuperämaata lukuun ottamatta. Venäjä jätettiin pois näistä määritelmistä Metan vaatimusten vuoksi (Ukrainan sodan vuoksi). Lisätietoa löytyy taustatieto -dokumentista.
Kotimaassa asuvien kansalaisten kyselyn keräsi Qualtrics omassa vastaajapaneelissaan. Otos suunniteltiin siten, että se on edustava iän, sukupuolen ja koulutustason mukaan. Qualtrics keräsi irlantilaisten osalta vahingossa liikaa vastauksia, noin 3500, kun muiden maiden osalta vastauksia kerättiin noin 1000. Käytössä olivat kuitenkin samat ikään, koulutukseen ja sukupuoleen perustuvat kiintiöt. Kyselyyn vastasi yhteensä 12 285 henkilöä, joista ulkomailla asuvia kansalaisia on 4732 ja kotimaassa asuvia 7553.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
82 variables and 12285 cases.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Aineistossa on yliedustusta irlantilaisten osalta. Irlannin ulkopuolella asuvat Irlannin kansalaiset eivät saa äänestää parlamenttivaaleissa, joten heiltä ei kysytty esimerkiksi äänestämättä jättämisen syitä. Lisäksi virheen vuoksi ulkomailla asuville portugalilaisille ei näytetty kysymyspatteristoa Q29. Ulkomailla asuvien kansalaisten vastauksissa esiintyi runsaasti puuttuvia arvoja kysymyksissä Q14-Q18. Tämä saattaa johtua kyselylomakkeen asettelusta puhelimella vastatessa, jolloin osa kysymyksistä on voinut jäädä huomaamatta.
Tunnisteellisuussyistä tutkijat ovat luokitelleet uudelleen tai poistaneet kaikki avomuuttujat. Lisäksi tutkijat ovat poistaneet datasta syntymävuoden, ja korvanneet tämän muodostamallaan ikäluokkamuuttujalla.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Sipinen, Josefina (Helsingin yliopisto) & von Schoultz, Åsa (Helsingin yliopisto) & Himmelroos, Staffan (Helsingin yliopisto) & Lesinska, Magdalena (University of Warsaw) & Lisi, Marco (NOVA University Lisbon) & Reidy, Theresa (University College Cork) & Vintila, Daniela (University of Liège): Ulkomailla ja kotimaassa asuvien kansalaisten näkemyksiä ulkomailla asuvien kansalaisten vaalioikeuksista 2023 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-11-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3860
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Lisätietoja ulkomailla asuvien kansalaisten rekrytoinnissa käytetystä otantamenetelmästä
FSD has not been informed of any publications related to the data.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.