FSD3882 Suomalaisnuorten poliittinen kiinnittyminen 2021-2023

The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Authors

Keywords

asenteet, kansalaiset, mielipiteet, nuoret, osallistuminen, poliittinen ajattelu, poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet, politiikka, vaikuttaminen, yhteiskunta, yhteiskuntaoppi, yläkoulu

Abstract

Aineisto on seurantatutkimus, joka koostuu kahdesta eri kyselystä, joiden tarkoituksena oli selvittää, miten perhe, ystävät ja kouluympäristö vaikuttavat nuorten yhteiskunnallisiin asenteisiin ja osallistumiseen. Datan q-alkuiset muuttujat koskevat ensimmäistä aaltoa ja k-alkuiset muuttujat toista aaltoa. Aineisto kerättiin osana Suomen Akatemian ja Svenska kulturfondenin rahoittamaa hanketta ”Koulutuksen merkitys kansalaispätevyyden kehittymisessä (EPIC)”.

Ensimmäisen aallon kyselyssä tiedusteltiin esimerkiksi vastaajien mielipiteitä ja ajatuksia heidän kouluihinsa, luokkiin ja opettajiin liittyen sekä käytettyihin opetustapoihin yhteiskuntaopin tunneilla. Lisäksi tiedusteltiin vastaajien kuulumisen tunnetta erilaisiin ihmisryhmiin. Tämän jälkeen pyydettiin arvioimaan omia taitoja erilaisilla yhteiskunnallisilla ja poliittisilla osa-alueilla sekä tiedusteltiin millaisia valmiuksia yhteiskuntaopin opetus on antanut näihin aihealueisiin. Myös kiinnostuneisuutta ja ymmärrystä politiikasta kysyttiin sekä omia koettuja vaikutusmahdollisuuksia.

Tämän jälkeen esitettiin joukko vastaajan omaan elämään ja yhteiskunnallisiin asioihin liittyviä väittämiä sekä tiedusteltiin osallistuneisuutta erilaisiin ryhmiin tai järjestöihin ja muihin pyrkimyksiin vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Edelleen tiedusteltiin mitä asioita vastaajat näkevät tärkeäksi tehdä aikuisena sekä tiedusteltiin tulevaa äänestysaktiivisuutta vastaajan täytettyä 18-vuotta. Lisäksi kysyttiin mistä vastaaja saa tietoa poliittisista ja yhteiskunnallisista asioista ja tiedusteltiin vielä ajatuksia liittyen ilmastonmuutokseen. Lopuksi pyydettiin arvioimaan omien huoltajien poliittisia näkemyksiä sekä missä määrin erilaiset tahot ovat vaikuttaneet vastaajan käsityksiin politiikasta ja yhteiskunnasta.

Toinen aalto kerättiin kaksi vuotta ensimmäisen aallon jälkeen ja tarkoituksena oli selvittää, miten vastaajien asenteet ovat kahden vuoden aikana kehittyneet. Toisen aallon kysely koostui samankaltaisista kysymyksistä ja väittämistä kuin ensimmäisen aallon kysely. Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa vastaajien ajatuksia ja mielipiteitä erilaisiin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin väittämiin, ajatuksia kouluun ja opettajiin liittyen, väittämiä vastaajan huoltajiin ja ystäviin liittyen, tiedusteltiin missä määrin eri tahot ovat vaikuttaneet vastaajan käsityksiin politiikasta ja yhteiskunnasta sekä pyrkimyksiin vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Taustamuuttujia ovat muun muassa sukupuoli, syntymävuosi luokiteltuna, kotona käytettävä kieli, tieto kauanko asunut Suomessa, asuinpaikkakunnan tyyppi, vanhempien koulutus, kuuluminen kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhteisöön, vanhempien ammatti ISCO-luokiteltuna sekä opiskeltava tutkinto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.