FSD1228 Hyvinvointi 1996
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Hyvinvointi 1996
Alternative Title
Sosiaaliturvabarometri 1996
Dataset ID Number
FSD1228
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1228https://doi.org/10.60686/t-fsd1228
Data Type
Quantitative
Authors
- Kansaneläkelaitos (KELA)
- Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten sosiaaliturvaan liittyviä mielipiteitä ja käsityksiä. Työssäkäyvien vastaajien työmarkkina-asemaa ja käsityksiä työelämästä eriteltiin tiedusteluilla nykyisestä työpaikasta, työsuhteesta ja sen jatkuvuudesta, työajasta, palkasta, työttömyys- ja lomautusjaksoista, työtehtävien määrästä, työn kiinnostavuudesta, lisäkoulutuksesta ja työn jakamisesta. Lisäksi heiltä tiedusteltiin mahdollista valmiutta muuttaa nykyistä työmarkkina-asemaansa esimerkiksi jäämällä vuorotteluvapaalle, siirtymällä osa-aikaiseen työsuhteeseen tai perustamalla oman yrityksen. Työttömiltä tai lomautetuilta kysyttiin työttömyyden kestosta ja ensisijaista syystä, työllisyyskoulutuksesta ja työttömyyskorvauksesta. Edelleen työttömiltä tiedusteltiin valmiutta muuttaa nykyistä työmarkkina-asemaansa muun muassa tekemällä lyhytaikaisia "keikkatöitä". Lisäksi kartoitettiin, kuinka merkityksellisinä asioina työn vastaanottamisen kannalta he pitävät mm. työpaikan sijaintia, kotitalouden sosiaalietuuksien heikentymistä ja entisen palkkatason saavuttamista.
Vastaajien terveydentilaa selvitettiin kysymyksillä työ- ja toimintakykyä alentavista vaivoista tai pitkäaikaisista sairauksista. Edelleen tiedusteltiin, tarvitsevatko he pitkäaikaiseen sairauteensa jatkuvaa lääkärinhoitoa tai kuntoutusta ja säännöllistä lääkärin määräämää lääkitystä. Vastaajien piti myös kertoa, onko heitä viime aikoina vaivannut muun muassa ylirasittuneisuus, unettomuus tai huonomuistisuus. Sosiaalisia suhteita kartoitettiin mm. kysymyksellä luottamuksellisista ihmissuhteista. Elämänhallintaan liittyen tiedusteltiin, kuinka usein vastaajat kokevat epätietoisuutta tai pitävät tekojaan tarkoituksettomina. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan ongelmanratkaisutapojaan sekä laajemmin tyytyväisyyttään omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa niin omaa elämää kuin yhteiskuntaakin koskevissa asioissa. Edelleen tiedusteltiin, äänestivätkö vastaajat eduskuntavaaleissa 1995.
Hyvinvointiin ja sosiaalipolitiikkaan liittyviä mielipiteitä kartoitettiin väittämillä esimerkiksi hyvinvointipalvelujen tuottajista, sosiaaliturvan byrokraattisuudesta, julkisten palvelujen käyttäjämaksuista, toimeentuloeroista sekä verojen alentamisesta ja korottamisesta. Seuraavaksi eriteltiin kotitalouden tuloja, menoja ja elintasoa. Edelleen kysyttiin mielipiteitä toimeentulotuen nykyisestä ja tarvittavasta tasosta. Lopuksi tiedusteltiin, kokevatko vastaajat elävänsä köyhyydessä tai olevansa ylivelkaantuneita. Taustamuuttujia olivat muun muassa vastaajan työmarkkina-asema, ammatti, ikä, sukupuoli, siviilisääty, perhemuoto, kotitalouden rakenne, koulutus sekä puolison työmarkkina-asema ja ammatti.
Keywords
arvot; asuminen; elämänhallinta; hyvinvointi; ihmissuhteet; käsitykset; muutos; sosiaaliturva; terveydentila; toimeentulo; tyytyväisyys; työ; työttömyys; uusjako
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
Series
HyvinvointitutkimuksetDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Kansaneläkelaitos
- Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos
Data Producers
- Kansaneläkelaitos
- Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos
Time Period Covered
1996
Collection Dates
1996-04-17 – 1996-06-26
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Kotitalous
Universe
Suomessa asuva 18 - 74-vuotias väestö
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta
Edustava satunnaisotos Suomen 18 - 74-vuotiaasta väestöstä. Otos (4200) poimittiin Väestörekisterikeskuksen tiedostosta. Otoksesta poistettavia (kuolleita, ei tavoitettu tms.) oli 64. Analyysikelpoisia lomakkeita palautui 2949 ja vastausprosentti oli 71,3. Muistutuskirjeitä lähetettiin kolme kertaa.
Katoanalyysi tehtiin vertaamalla vastaajien pääasiallista toimintaa, ikää, sukupuolta, asuinpaikkaa ja perherakennetta koskevia tietoja Tilastokeskuksen ja Väestörekisterikeskuksen väestötietoihin. Työttömät olivat hieman yliedustettuina ja vastaavasti työssäkäyvät hieman aliedustettuina. 25 - 44-vuotiailla vastaajilla oli noin 2,5 prosenttiyksikön aliedustus ja muilla ikäryhmillä puolestaan vajaan prosenttiyksikön yliedustus. Naiset olivat parin prosenttiyksikön verran yliedustettuina. Yksinhuoltajat olivat aliedustettuina ja vastaavasti avioliitossa olevat lapsiperheet yliedustettuina. Kaiken kaikkiaan aineisto oli tasapainossa.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
71,3
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
184 variables and 2946 cases.
Data Version
2.0
Completeness of Data and Restrictions
Muuttujien q10_1, q10_2, q10_3, q13_1, q13_2, q13_3 ja q18 luokkien selitteet puuttuvat. Muuttujan q19 luokassa 0 on todennäköisesti sekä alle vuoden työsuhteessa olleita että puuttuvia tietoja. Muuttujien q14 ja q15 vastausluokittelut poikkeavat kyselylomakkeesta.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja. Muuttujien q4, q8, q11, q27, q30, q44 ja q46_14 muu, mikä -avovastaukset puuttuvat. Muuttujan q37 avovastaukset puuttuvat.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Kansaneläkelaitos (KELA) & Turun yliopisto: Hyvinvointi 1996 [data]. Dataversio 2.0 (2018-08-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd1228; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1228
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Rasinkangas, Jarkko (1998). Hyvinvointi ja työmarkkina-asema : tutkimus hyvinvoinnista eri työmarkkina-asemissa ja työmarkkina-aseman muuttamisen valmiuksista. Helsinki : Kansaneläkelaitos. - (Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 33)
Related Publications
Rasinkangas, Jarkko (1998). Hyvinvointi ja työmarkkina-asema: tutkimus hyvinvoinnista eri työmarkkina-asemissa ja työmarkkina-aseman muuttamisen valmiuksista. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 33.
Lindholm, Hanna (2001). Suomalaisen hyvinvoinnin muutokset 1995-2000. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 63.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.