FSD2351 Yliopistoista vuonna 2000 valmistuneiden työelämään sijoittuminen 2005
The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Yliopistoista vuonna 2000 valmistuneiden työelämään sijoittuminen 2005
Alternative Title
Maistereiden uraseuranta 2005
Dataset ID Number
FSD2351
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2351https://doi.org/10.60686/t-fsd2351
Data Type
Quantitative
Authors
- Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto
Other Identification/Acknowledgements
- Ollikainen, Jyrki (Tampereen yliopisto. Matematiikan ja tilastotieteen laitos)
Abstract
Kyselyssä pyrittiin kartoittamaan vuonna 2000 ylemmän tai päättyvän alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden työuraa viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Kyselyssä selvitettiin muun muassa sitä, kuinka vakaa valmistuneiden työuran alku on ollut ja miten tarkoituksenmukaisesti he ovat sijoittuneet työmarkkinoille yliopistokoulutuksen näkökulmasta katsottuna.
Vastaajien työhistoriaa selvitettiin kysymällä ovatko he suorittaneet vuoden 2000 tutkinnon jälkeen muita tutkintoja tai osallistuneet työhön tai ammattiin liittyvään täydennys- tai erikoistumiskoulutukseen. Seuraavaksi kysyttiin, kuinka kauan vastaajat olivat olleet valmistumisensa jälkeen töissä sekä yleensä, että yliopistollista koulutustaan vastaavissa tehtävissä. Työnantajien sekä erillisten työ- ja virkasuhteiden määrää kysyttiin erikseen. Tiedusteltiin myös, olivatko vastaajat toimineet yrittäjinä, ammatinharjoittajina tai freelancereina ja kuinka kauan, sekä ovatko he perhevapaiden vuoksi olleet poissa työelämästä. Työttömänä olemista ja sen kestoa kartoitettiin. Seuraavana esitettiin erilaisia työnsaantia mahdollisesti haittaavia tekijöitä, kuten työkokemuksen puute, alan heikko työmarkkinatilanne ja sukupuoli, ja pyydettiin arvioimaan missä määrin nämä olivat vaikeuttaneet vastaajan työnsaantia.
Nykyiseen työtilanteeseen liittyen kysyttiin ensin vastaajan työmarkkinatilannetta kyselyhetkellä ja päätyönantajan tyyppiä. Työn laatua, esimerkiksi tutkimus- tai taiteellinen työ, tiedusteltiin erikseen. Kartoitettiin myös sitä, mistä vastaajat olivat saaneet tiedon nykyisestä työpaikastaan. Edelleen haluttiin tietää kunkin vastaajan bruttopalkka kuukaudessa, sekä miten hyvin tämä vastaa sekä vastaajan työtehtäviä ja niiden vaativuustasoa, että hankittua akateemista koulutusta. Seuraavana vastaajia pyydettiin arvioimaan työtään erilaisten työssä viihtymiseen liittyvien väitteiden perusteella. Jos vastaaja oli määräaikaisessa työ- tai virkasuhteessa, pyydettiin tätä kertomaan tärkein peruste työsuhteen määräaikaisuudelle, kuinka pitkäksi ajaksi työsuhde oli solmittu sekä edelsikö senhetkistä työsuhdetta määräaikainen työ- tai virkasuhde saman työnantajan palveluksessa. Työn ja koulutuksen vastaavuutta tutkittiin kysymällä, oliko korkeakoulututkinto edellytyksenä heidän nykyisen työnsä saantiin, vastaavatko vastaajien nykyiset työtehtävät vaatimustasoltaan heidän yliopistollista koulutustaan ja koulutusalaansa. Jos vastaajien nykyiset työtehtävät eivät vastanneet heidän koulutustasoaan tai -alaansa, heitä pyydettiin nimeämään tärkein syy työn vastaanottamiseen. Yliopistokoulutuksen merkitykseen liittyen kartoitettiin vastaajien tyytyväisyyttä yliopistossa suoritettuun tutkintoon työuran kannalta. Viimeisenä pyydettiin arvioimaan erilaisten tietojen ja taitojen, esimerkiksi tiedonhankintataitojen, esimiestaitojen ja viestinnän suomen kielellä, merkitystä nykyisessä työssä, sekä sitä, miten hyvin yliopisto-opiskelu kehitti näitä taitoja.
Taustamuuttujina ovat vastaajan yliopisto, sukupuoli, ikä valmistumishetkellä, vuonna 2000 suoritetun tutkinnon nimike ja laajuus opintoviikkoina.
Keywords
akateeminen työvoima; korkeakoululaitos; pätkätyö; tutkinnon suorittaneet; työhönsijoittuminen; työura; yliopistot
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDA Topic Classification)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDA Topic Classification)
Series
Yliopistoista valmistuneiden uraseurantaDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Data Collector
- Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto
Time Period Covered
2000 – 2005
Collection Dates
2005-09 – 2005-10
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa vuonna 2000 ylemmän korkeakoulututkinnon tai päättyvän alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Kokonaisaineisto
Kysely lähetettiin kaikille Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa vuonna 2000 ylemmän tai päättyvän alemman korkeakoulututkinnon suorittaneille. Kysely oli osa yhdeksän monialayliopiston yhteistä uraseurantahanketta, jonka avulla pyrittiin selvittämään valmistuneiden opiskelijoiden työuraa viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Kaiken kaikkiaan uraseurannan kohderyhmään kuuluvia tutkintoja suoritettiin 9165 kappaletta. Kaikki oikeanlaisen tutkinnon suorittaneet eivät kuitenkaan saaneet kyselyä ulkomaisen osoitteen, osoitteen luovutuskiellon tai muun vastaavan syyn takia. Kyselyn mukana tulleessa saatekirjeessä tarjottiin myös vaihtoehtoa täyttää lomake internetissä, jolloin vastaajan tunnistus tapahtuisi kirjeessä annetun koodinumeron avulla. Kyselyn sai yhteensä 8110 henkilöä, mikä on noin 88 % kaikista valmistuneista. Kyselyn saaneista 56 % vastasi siihen. Tämä vastaa yhteensä 51 % kaikista tutkinnon suorittaneista. Naiset ovat aineistossa yliedustettuina; tutkinnon suorittaneista heitä on 68 %, mutta kyselyyn vastanneista 73 %.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
56
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
3.0
Completeness of Data and Restrictions
Kysymykset 28-31 vaihtelivat yliopistoittain, liitteenä esitetyt kyselylomakkeet ovat peräisin Tampereen yliopistosta sekä Åbo Akademista.
Ruotsinkieliset tutkintonimikkeet käännettiin suomeksi arkistoinnin yhteydessä.
Kysymyksiin 15, 16 ja 27 liittyi kehotus valita vain yksi vastausvaihtoehto; näihin oli kuitenkin annettu useampi vastaus, joten näistä jokaisesta tehtiin oma dikotominen muuttujansa. Monien yliopistojen lomakkeessa oli myös joitakin yliopistokohtaisia lisäkysymyksiä, mutta näitä ei ole tallennettu aineistoon. Kaikki "Kuinka kauan" -alkuiset tms. muuttujat kysyttiin vuosina ja kuukausina, mutta tallennetussa aineistossa nämä on ilmaistu vuosina kahden desimaalin tarkkuudella. Jokaiselle vastaajalle oli annettu oma henkilökohtainen koodinumero, josta kaikki taustamuuttujat on saatu suoraan. Koodinumerot oli tallennettu aineistoon, mutta nämä tiputettiin arkistoinnin yhteydessä. Aineistosta on tunnisteellisuuden vuoksi poistettu kaikki avomuuttujat, työpaikkojen nimet, paikkakuntatiedot ja tarkat koulutusalatiedot (pääaine ja koulutusohjelma). Lisäksi ikämuuttuja on luokiteltu kuusiluokkaiseksi ja tulot TOP-koodattu suurimmissa tuloissa.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto: Yliopistoista vuonna 2000 valmistuneiden työelämään sijoittuminen 2005 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-04-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2351
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Korhonen, Päivi & Sainio, Juha (2006). Viisi vuotta työelämässä. Monialayliopistoista vuonna 2000 valmistuneiden sijoittuminen työmarkkinoille. Tampere: Kirjapaino Hermes Oy.
Related Publications
Maisterien uraseurantaa. Tampereen yliopistosta vuosina 1999-2000 valmistuneiden työelämään sijoittuminen viiden vuoden kuluttua valmistumisesta (2006) [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen yliopisto. Ura- ja rekrytointipalvelut. http://www.uta.fi/rekrytointi/sijoittuminen/maisterienuraseurantaa.pdf [viitattu 23.7.2008].
Siitonen, Mikko (2007). Viisi vuotta valmistumisesta. Turun yliopistosta vuosina 1999-2000 valmistuneiden sijoittuminen työmarkkinoille. Turku: Turun yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut. Rehtorinviraston julkaisusarja; 5/2007.
Puhakka, Antero & Tuominen, Visa (2006). Viisi vuotta myöhemmin. Joensuun yliopistosta vuosina 1999 ja 2000 valmistuneiden maistereiden ja lastentarhanopettajien työllistyminen. Joensuu: Joensuun yliopisto. Hallintoviraston raportteja ja selvityksiä; 41.
Peteri, Satu (2006). Viisi vuotta työmarkkinoilla. Ura- ja työmarkkinaseuranta Lapin yliopistosta vuonna 2000 valmistuneille maistereille [verkkodokumentti]. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Työelämä- ja rekrytointipalvelut. Luettavissa osoitteessa http://www.ulapland.fi/?deptid=21786 [viitattu 23.7.2008].
Luukannel, Saara & Manninen, Jyri (2006). Maisterit ja kandidaatit työmarkkinoilla. Vuonna 2000 Helsingin yliopistossa alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden sijoittuminen työmarkkinoille viisi vuotta tutkinnon suorittamisen jälkeen. Helsinki: Helsingin yliopisto. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia & Ura- ja rekrytointipalvelut. Helsingin yliopiston hallinnon julkaisuja; 27.
Lavikainen, Piia (2006). Viiden vuoden jälkeen. Jyväskylän yliopistosta vuonna 2000 valmistuneiden maistereiden työllistyminen [verkkodokumentti]. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Tutkimus- ja rekrytointipalvelut. http://www.jyu.fi/tutkimuspalvelut/uraseuranta2000.pdf [viitattu 23.7.2008].
Korhonen, Päivi & Sainio, Juha (2006). Viisi vuotta työelämässä. Monialayliopistoista vuonna 2000 valmistuneiden sijoittuminen työmarkkinoille. Tampere: Kirjapaino Hermes Oy.
Erlund, Matias & Kraufvelin, Jan & Kuusakoski, Anna (2008). Fem år i arbetslivet. Placering på arbetsmarknaden - Utexaminerade från Åbo Akademi år 2000 och 2001. Åbo: Åbo Akademi. Arbetsforum. Rapport.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.