FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret

Dataset ID Number

FSD2535

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2535

Data Type

Quantitative

Authors

  • Kantomaa, Marko (Nuori Suomi)
  • Karvinen, Jukka (Nuori Suomi)
  • Norra, Jan (Nuori Suomi)
  • Orjala, Anu (Nuori Suomi)
  • Ruokonen, Reijo (Nuori Suomi)

Other Identification/Acknowledgements

  • Fogelholm, Mikael (UKK-instituutti)
  • Järvelä, Risto (Opetusministeriö)
  • Karimäki, Ari (Jyväskylän maalaiskunta)
  • Kuusela, Keijo (Länsi-Suomen lääninhallitus)
  • Paavola, Seppo (Opetusministeriö)
  • Ruuska, Matti (Itä-Suomen lääninhallitus)
  • Suomi, Kimmo (Jyväskylän yliopisto)

Abstract

Tutkimus on osa Nuori Suomi ry:n toteuttamaa lähiliikuntapaikkojen monitahoarviointia. Arviointitietoa kerättiin neljältä eri taholta: lähiliikuntapaikkahankkeiden toteuttajilta (FSD2537), lähiliikuntapaikkojen lähiympäristön lapsilta ja nuorilta (FSD2535) sekä heidän vanhemmiltaan (FSD2536) ja kouluilta (FSD2538), joiden piha-alueet oli kunnostettu asuinalueen lähiliikuntapaikoiksi.

Lasten ja nuorten kyselyssä kysymykset oli jaoteltu kahteen aihepiiriin: välituntiliikuntaan koulupäivän aikana ja kouluajan ulkopuoliseen vapaa-ajan liikuntaan. Välituntiliikuntaan liittyen vastaajia pyydettiin valikoimaan mieluisimmat liikuntapaikkansa ja järjestämään ne suosituimmuusjärjestykseen. Vastaajat arvioivat myös, kuinka suuren osan ulkovälitunneistaan käyttävät liikuntaan, kuten pallopeleihin, liikunnallisiin pihaleikkeihin tai telineissä kiipeilyyn ja onko koulupiha-alueen kunnostaminen lisännyt omaa liikuntamäärää välituntisin.

Vapaa-ajan liikuntaa koskevassa osiossa tiedusteltiin kuinka usein ja kuinka monta tuntia viikossa vastaajat harrastavat liikuntaa sekä kuinka usein he ovat lähiviikkojen aikana käyttäneet lähiliikuntapaikkoja vapaa-ajallaan. Lisäksi kysyttiin muun muassa, mitä liikuntalajeja vastaajat harrastavat eniten lähiliikuntapaikalla, kenen kanssa ja minä aikoina he liikkuvat yleisimmin alueella sekä ovatko uudet liikuntamahdollisuudet saaneet lisäämään vapaa-ajan liikuntamäärää tai kokeilemaan jotakin uutta lajia. Seuraavaksi kysyttiin tärkeimpiä syitä lähiliikuntapaikan käyttöön vapaa-ajalla sekä esteitä vapaa-ajan liikuntaan. Lopuksi pyydettiin esittämään kehitysehdotuksia sekä arvioimaan lähiliikuntapaikkaa kouluarvosanalla.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat osoite, sukupuoli, luokka-aste, harrastaako vastaaja urheilua tai liikuntaa urheiluseurassa ja kuinka monta kertaa viikossa sekä koululiikunnan arvosana.

Keywords

harrastukset; koulut; lapset (ikäryhmä); leikit; liikunta; liikuntapaikat; lähipalvelut; pihat; urheilu; vapaa-aika; virkistysalueet; välitunnit

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Nuori Suomi ry

Data Producers

  • Nuori Suomi
  • Opetusministeriö

Time Period Covered

2004 – 2005

Collection Dates

2004 – 2005

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Tutkimukseen valittujen seitsemän lähiliikuntapaikan lähiympäristöjen lapset ja nuoret

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Lapsille ja nuorille suunnatut kyselyt toteutettiin lähiliikuntapaikkojen välittömässä läheisyydessä olevien koulujen tai niitä lähinnä olevien koulujen kautta. Kyselylomakkeet täytettiin kouluilla oppituntien aikana tutkijan ollessa läsnä. Kyselyyn vastasi yhteensä 640 henkilöä.

Lähiliikuntapaikkakohteina tutkimuksessa olivat lähiliikuntapaikkarakentamisen esimerkkihankkeet (37 kpl), joita on toteutettu vuosina 2000-2005 opetusministeriön, läänien liikuntatoimien sekä Nuori Suomi ry:n tukitoimenpiteiden vauhdittamina eri puolilla Suomea. Lähiliikuntapaikkojen käyttäjille tarkoitettuja kyselyitä ei käytännön syistä toteutettu kaikissa esimerkkihankekohteissa, vaan kyselyt toteutettiin seitsemässä valikoidussa kohteessa. Näissä kohteissa tehtiin lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen suunnatut kyselyt vuosina 2004-2005.

Lähiliikuntapaikkakohteet valittiin yhteistyössä läänien liikuntatoimien ja tutkimushankkeen käynnistämisvaiheessa mukana olleen ulkopuolisen asiantuntijaryhmän kanssa. Valinnat tehtiin niin, että kohteiden välille saatiin vaihtelua lähiliikuntapaikan rakentamiskohteen ja hanketyypin (uudisrakennushanke tai kunnostamishanke) sekä kohdealueen yhdyskuntarakenteen (haja-asutusalue, taajama, kaupunkikeskusta) ja sijainnin suhteen (eri puolilta Suomea).

Näiden perusteella esimerkkihankkeiden joukosta valittiin seuraavat kohteet: Paimentien lähiliikuntapaikka (Nurmijärvi), Ester Koskelaisen lähiliikuntapuisto (Vantaa), Tähtiniemen lähiliikuntapaikka (Heinola), Amospuiston lähiliikuntapaikka (Kemiö), Lohtajan lähiliikuntapaikka (Kajaani), Kauppis-Heikin koulun lähiliikuntapaikka (Iisalmi) ja Kortteisen lähiliikuntapaikka (Kaavi).

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Puolistrukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD2536 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: vanhemmat

FSD2537 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: toteuttajat

FSD2538 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: koulut

Completeness of Data and Restrictions

Välituntiliikuntaan liittyvät kysymykset tehtiin vain Iisalmessa, Kaavilla, Kajaanissa ja Kemiössä, joissa lähiliikuntapaikka oli toteutettu koulupihaympäristöön.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Kantomaa, Marko (Nuori Suomi) & Karvinen, Jukka (Nuori Suomi) & Norra, Jan (Nuori Suomi) & Orjala, Anu (Nuori Suomi) & Ruokonen, Reijo (Nuori Suomi): Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2010-12-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2535

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Kantomaa, Marko & Karvinen, Jukka & Norra, Jan & Orjala, Anu & Ruokonen, Reijo (2007). Lähiliikuntapaikkojen arviointitutkimus [verkkodokumentti]. Helsinki: Nuori Suomi ry. http://www.nuorisuomi.fi/files/ns2/Olosuhteet_PDF/Lhiliikuntap_raportti_2007.pdf [viitattu 21.12.2010].

Related Publications Tooltip

Kantomaa, Marko & Karvinen, Jukka & Norra, Jan & Orjala, Anu & Ruokonen, Reijo (2007). Lähiliikuntapaikkojen arviointitutkimus [verkkodokumentti]. Helsinki: Nuori Suomi ry. http://www.nuorisuomi.fi/files/ns2/Olosuhteet_PDF/Lhiliikuntap_raportti_2007.pdf [viitattu 21.12.2010].

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.