FSD2587 Juomatapatutkimus 2008
The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Juomatapatutkimus 2008
Dataset ID Number
FSD2587
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2587https://doi.org/10.60686/t-fsd2587
Data Type
Quantitative
Authors
- Mäkelä, Pia (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Mustonen, Heli (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
Other Identification/Acknowledgements
- Hakkarainen, Pekka (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Huhtanen, Petri (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Härkönen, Janne (Alkoholitutkimussäätiö)
- Järvinen-Tassopoulos, Johanna (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Metso, Leena (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
- Raitasalo, Kirsimarja (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))
Abstract
Juomatapatutkimus 2008 kartoittaa suomalaisten alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä, kulutettuja määriä, käytön seurauksia ja alkoholiin liittyviä asenteita. Aiemmat juomatapatutkimukset on tehty kahdeksan vuoden välein vuosina 1968, 1976, 1984, 1992 ja 2000. Tuorein aineisto on arkistoitu Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Aineisto koostuu osista: käyntihaastatteluilla kerätystä nk. perusaineistosta, rekistereistä saaduista taustamuuttujista ja haastattelun yhteydessä lisäkyselylomakkeella kerätystä aineistosta. Aineiston rahoittajat ovat Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (Stakes), Suomen Akatemia, Alkoholitutkimussäätiö ja Alkoholiohjelma.
Alkoholinkäyttöön ja asenteisiin liittyen esitettiin ensin väitteitä. Väittämät käsittelivät muun muassa kohtuullista alkoholinkäyttöä, humaltumista ja alkoholinkäyttöä pienten lasten läsnä ollessa. Seuraavaksi kysyttiin, kuinka usein vastaajat juovat olutta ja viiniä ruokajuomina, ovatko he käyttäneet alkoholia viime aikoina lääkinnälliseen tarkoitukseen ja mitä eri alkoholijuomia vastaajat ovat nauttineet kuluneiden 12 kuukauden aikana. Aineisto sisältää konstruoidun b27-muuttujan, joka määrittelee vastaajat joko raittiiksi tai alkoholinkäyttäjiksi. Vastaajilta kysyttiin myös, milloin he nauttivat ensimmäisen kerran jotakin alkoholijuomaa ja minkä ikäisenä he olivat ensi kertaa humalassa.
Raittiiden suhdetta alkoholiin ja heidän juomattomuutta koskevia perustelujaan kartoitettiin ensin väitelauseiden avulla. Väitteet tarkastelivat mm. uskonnollista vakaumusta, terveyttä, periaatteita, pelkoja, hyvinvointia sekä ajan- ja rahankäyttöä. Edelleen kysyttiin alkoholin tyrkyttämisestä sekä sukulaisten ja tuttavien suhtautumisesta vastaajan raittiuteen. Lisäksi tarkasteltiin raittiiden aikaisempaa alkoholinkäyttöä.
Alkoholinkäyttäjien alkoholin kulutusta tarkasteltiin yksityiskohtaisesti. Vastaajat arvioivat, kuinka usein he ovat juoneet erisuuruisia määriä alkoholia yhtenä päivänä kuluneiden 12 kuukauden aikana. Edelleen kysyttiin, kuinka usein ja kuinka paljon vastaajat ovat kyseisenä aikana juoneet olutta, siideriä, viiniä ja väkeviä juomia. Kartoitettiin myös, kuinka usein vastaajat juovat alkoholia baarissa ja niin että se tuntuu. Aineisto sisältää myös konstruoidun alkoholin vuosikulutusmuuttujan vkqfto08 sekä sen juomalajikohtaiset osat vkqfol08, vkqfvi08, vkqfsi08 ja vkqfvak08.
Alkoholin hankintaan ja valmistamiseen liittyen kysyttiin, ovatko vastaajat kuluneiden 12 kuukauden aikana tuoneet eri alkoholijuomia ulkomailta, valmistaneet itse esimerkiksi sahtia, kiljua tai pontikkaa tai salakuljettaneet alkoholijuomia. Tiedusteltiin myös, minkälaisista määristä on kyse.
Vastaajien kokemia alkoholinkäytön aiheuttamia seurauksia kartoitettiin usealla eri kysymyksellä. Kysyttiin esimerkiksi juomisen hallinnasta, ympäristön reaktioista, yksittäisten juomakertojen seurauksista ja alkoholijuomien tuputtamisesta. Muiden alkoholinkäytön aiheuttamiin kokemuksiin liittyen kysyttiin, kuinka usein tuntemattomat tai puolitutut päihtyneet ovat pelotelleet, haukkuneet, lyöneet tms. vastaajia julkisilla paikoilla kuluneiden 12 kuukauden aikana. Lisäksi vastaajat arvioivat onko heidän läheisillään alkoholiongelmia ja kuinka paljon läheisten alkoholinkäyttö on vaikuttanut vastaajien omaan elämään.
Vastaajien rahapelaamista kartoittava osio alkoi kysymyksellä rahapelaamisen useudesta. Mainittuja pelejä olivat esimerkiksi Veikkauksen viikoittaiset ja päivittäiset arvontapelit (Lotto, Jokeri, Keno jne.), raaputusarvat ja veikkaukset sekä rahapeliautomaatit ja nettipokeri. Lisäksi kysyttiin saaduista pelivoitoista, pelaamiseen käytetyistä rahasummista, pelaamiseen liittyvistä itse koetuista peliongelmista, syyllisyydestä ja päihteiden käytön sekä pelaamisen yhteyksistä.
Terveyteen, hyvinvointiin ja elämänhallintaan liittyen kysyttiin mm. vastaajien terveydentilasta, voinnista, pitkäaikaissairauksista, lääkärikäynneistä, alkoholinkäyttöön liittyvästä neuvonnasta, jaksamisesta, vaikeuksien kohtaamisesta, onnellisuudesta, itseluottamuksesta ja luottamuksellisista ihmissuhteista. Lisäksi kysyttiin vastaajien pituutta ja painoa sekä kartoitettiin tupakointia ja toimeentuloa. Käyntikyselyosion lopussa on haastattelijan täyttämiä tietoja haastattelun kestosta, paikasta, luotettavuudesta ja sujumisesta.
Lisäkysely sisältää kymmenen kohdan Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) -mittarin ja kysymyksiä huumeiden käytöstä. AUDITissa kartoitettiin, kuinka usein vastaajat juovat alkoholia sisältäviä juomia ja kuinka monta annosta he juovat kerralla. Kysyttiin myös, kuinka usein vastaajat eivät ole pystyneet lopettamaan juomista, ovat juomisen takia laiminlyöneet tehtäviään ja sen seurauksena satuttaneet toisia. Edelleen kysyttiin, onko joku ollut huolissaan vastaajien alkoholin käytöstä ja suositellut juomisen vähentämistä. Muiden päihteiden käyttöön liittyen kysyttiin aluksi lääkkeiden käytöstä ei-lääkinnälliseen tarkoitukseen sekä liimojen ja liuottimien käytöstä. Vastaajat kertoivat, tuntevatko he huumeidenkäyttäjiä ja onko heille koskaan tarjottu huumeita joko ilmaiseksi tai ostettavaksi. Vastaajat erittelivät myös huumeiden, kuten hasiksen, marihuanan, amfetamiinin, heroiinin, kokaiinin ja ekstaasin kokeiluja ja käyttöä. Lopuksi kysyttiin huumeiden ja lääkkeiden käytöstä yhdessä alkoholin kanssa päihtymistarkoituksessa.
Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, ikä (otoksen mukaisesti vuoden 2007 lopussa 15-69 vuotta), perhesuhteet, koulutus, pääasiallinen toiminta, sosioekonominen asema, kotitalouden koko, kuntaryhmä, suuralue, lääni, taajama-aste ja äidinkieli.
Keywords
alkoholi (päihteet); alkoholinkäyttö; alkoholiongelmat; asenteet; elämänhallinta; huumeet; hyvinvointi; juomatavat; kotivalmistus; perheet; rahapelit; raittius; salakuljetus; terveys; tuonti
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Lääke- ja terveystieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
- Päihteiden käyttö ja tupakointi (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.
Data Collector
- Tilastokeskus
Data Producers
- Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus
Time Period Covered
2007 – 2008
Collection Dates
2008-09-08 – 2008-11-21
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Vuoden 2007 lopussa 15-69-vuotiaat Suomen väestöön kuuluneet suomalaiset (excluding laitosväestö ja ahvenanmaalaiset)
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Käyntihaastattelujen otos poimittiin Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta. Brutto-otos oli 3750 henkilöä, joista 46 oli kuolleita tai pysyvästi ulkomailla/laitoksessa asuvia. Netto-otos oli siten 3704. Kohdehenkilöille lähetettiin etukäteen kirje ja tutkimuksesta kertova esite. Hyväksyttyjä haastatteluvastauksia saatiin 2725. Käyntihaastattelun otokseen kuuluvista vastaajista haastateltiin puhelimitse 140 erillisen nk. katotyöryhmän toimesta. Suullisen haastattelun päätteeksi haastateltaville annettiin täytettäväksi paperilomake, nk. lisäkysely. Lisäkyselylomakkeita palautettiin 2593. Arkistoidussa aineistossa ovat tiedot niistä 2559 lomakkeesta, jotka saatiin yhdistettyä perusaineiston vastaajiin.
Collection Mode
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Puhelinhaastattelu
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
73,6
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
3.0
Related Datasets
FSD3282 Juomatapatutkimus 2016
FSD3313 Juomatapatutkimus: käyttökerrat 2016
FSD3314 Juomatapatutkimus: raittiuskerrat 2016
Completeness of Data and Restrictions
Tilastokeskuksen rekistereihin perustuvien muiden taustamuuttujien käyttöön voi hakea erillislupaa Tilastokeskuksesta.
Arkistoitu aineisto ei sisällä käyttökerta-lomakkeen muuttujia, Tilastokeskuksen rekistereistä saatuja muuttujia (pois lukien sukupuoli, syntymävuosi, aluemuuttujat ja kieli), erillisenä menetelmäkokeiluna toteutetun suppeamman puhelinhaastattelun muuttujia eikä kyselylomakkeiden kysymyksiin b26 ja l6 liittyviä muuttujia. Arkistoitu aineisto ei sisällä ammattitietoja (a11b, a12), mutta siinä on ammatista johdetut sosioekonomisen aseman muuttujat.
Weighting
Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa, kpaino ja apaino. Muuttujassa kpaino vastaajat on painotettu edustamaan perusjoukkoaan ositteittain (perusjoukko/vastanneet). Analyysipaino (apaino) on saatu jakamalla kpaino painojen keskiarvolla, jolloin analyysipainojen keskiarvo aineistossa on 1. Käyntihaastatteluaineiston painotus on tehty jälkiosittamalla otos alue-, sukupuoli- ja ikäluokkiin. Alueluokituksena on käytetty suuralueita, joista on erotettu pääkaupunkiseutu omaksi alueekseen. Ikäluokitus koostui seuraavista ryhmistä: 15-24-, 25-39-, 40-54- ja 55-70-vuotiaat. Perusjoukon jakaumat on laskettu vuoden 2008 marraskuun puolivälin väestörekisteristä. Korottavalla painolla (kpaino) voidaan laskea esimerkiksi, kuinka montaa perusjoukon suomalaista jokin frekvenssi vastaa.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Mäkelä, Pia (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)) & Mustonen, Heli (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)): Juomatapatutkimus 2008 [data]. Dataversio 3.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2587; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2587
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Special Terms and Conditions for Access
Aineistoa luovutetaan tutkimuskäyttöön (myös pro gradu -tutkielmiin) erillisellä luvalla. Aineistoa ei luovuteta harjoitusmateriaaliksi tutkimusmenetelmäopetukseen, harjoitustöihin tai kandidaatintutkielmiin.
Juomatapatutkimus 2008 -aineiston jatkokäyttäjien tulee lähettää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen yksi kappale julkaisuista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Alkoholi ja huumeet -yksikkö, PL 30, 00271 HELSINKI.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilla
Related Materials
Huhtanen, Petri & Hokka, Päivi & Mäkelä, Pia (2009) [verkkodokumentti]. Juomatapatutkimus 2008: aineistokuvaus. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Avauksia; 16/2009. http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/a8b2883f-5a53-471d-97a1-0d7e6b3b8aeb [viitattu 18.11.2010].
Related Publications
Suomi juo: suomalaisten alkoholinkäyttö ja sen muutokset 1968-2008 (2010). Toim. Mäkelä, Pia & Mustonen, Heli & Tigerstedt, Christoffer. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Mäkelä, Pia & Mustonen, Heli & Huhtanen, Petri (2009). Suomalaisten alkoholinkäyttötapojen muutokset 2000-luvun alussa. Yhteiskuntapolitiikka 74(3): 268-289.
Mustonen, Heli & Mäkelä, Pia & Huhtanen, Petri (2009). Miten suomalaisten alkoholin käyttötilanteet ovat muuttuneet 2000-luvun alussa? Yhteiskuntapolitiikka 74(4):387-399.
Huhtanen, Petri & Hokka, Päivi & Mäkelä, Pia (2009). Juomatapatutkimus 2008: aineistokuvaus [verkkodokumentti]. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Avauksia; 16/2009. http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/a8b2883f-5a53-471d-97a1-0d7e6b3b8aeb [viitattu 18.11.2010].
Huhtanen, Petri & Miekkala, Mari & Mustonen, Heli & Mäkelä, Pia (2011). Suomalaisten alkoholinkäyttötavat 1968-2008. Juomatapatutkimusten tuloksia. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL); 26/2011
Törrönen, Jukka & Härkönen, Janne (2016). Juomisen ritualistiset ja yksilölliset motiivit ja niiden yhteys humalaan 2000-luvun Suomessa. Yhteiskuntapolitiikka 81:2, 161-173.
Ahtinen, Suvi & Mäkelä, Pia & Nevalainen, Jaakko & Hokka, Päivi & Lintonen, Tomi (2018). Juomatapatutkimuksen vastausaktiivisuus on laskenut. Mitä vuosien 1968-2016 aikana on tapahtunut? Yhteiskuntapolitiikka 83:2, 191-198.
Tigerstedt, Christoffer & Huhtanen, Petri (2013). Päihtyneiden aiheuttamat häiriöt julkisilla paikoilla. Teoksessa: Warpenius, Katariina ym. (toim.): Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle, s. 90-99. Helsinki: THL.
Lintonen T, Niemelä S, Mäkelä P (2019) Korkean riskin alkoholin käyttäjiä on Suomessa vähintään viisi prosenttia väestöstä. Vuoden 2016 Juomatapatutkimuksen tuloksia. Duodecim, 135(16):1459-66.
Ahtinen S., Mäkelä P., Nevalainen J., Hokka P., & Lintonen T. (2018) Juomatapatutkimuksen vastausaktiivisuus on laskenut - mitä vuosien 1968-2016 aikana on tapahtunut? Yhteiskuntapolitiikka 83(2), 191-198.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.