FSD2713 Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012: asiakkaiden haastattelut

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012: asiakkaiden haastattelut

Dataset ID Number

FSD2713

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2713
https://doi.org/10.60686/t-fsd2713

Data Type

Qualitative

Authors

  • Juhila, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Günther, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Kaartamo, Riina (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Kulmala, Anna (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Raitakari, Suvi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Saario, Sirpa (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)

Abstract

Aineisto sisältää vakavaa mielisairautta sairastavien nuorten aikuisten litteroituja haastatteluja. Haastattelut on tehty avohoidollisen kuntoutusjakson yhteydessä, johon haastateltavat nuoret osallistuivat. Kuntoutuskurssit toteutettiin määräaikaisella Ray:n projektirahoituksella vuosina 2009-2012 kolmannen sektorin ja julkisen sektorin yhteistyönä, ja yhden kuntoutusjakson pituus oli kolme kuukautta.

Haastateltavat olivat iältään 18-36-vuotiaita. Haastateltavista kuusi oli naisia ja 19 miehiä. Kuntoutusjaksolla olleista nuorista aikuisista 20 ei osallistunut haastatteluun. Enemmistö haastatteluun osallistuneista oli vasta hiljattain sairastuneita, eikä kaikilla ollut varmistettua diagnoosia. Siten heillä oli hyvin muistissa aika, jolloin he olivat vielä olleet terveitä tai ainakin terveempiä.

Haastattelut olivat löyhästi strukturoituja teemahaastatteluja, joissa käsiteltiin 1) jaksolle osallistuneen elämänhistoriaa - erityisesti aikaisempia asuinpaikkoja ja palvelujärjestelmäkontakteja, 2) sairauden vaikutusta arkeen ja haastateltavan esille tuomia itselle tärkeitä henkilöitä ja näkemyksiä kuntoutusjaksosta ja 3) tulevaisuudenodotuksia ja -suunnitelmia sekä muiden ihmisten haastateltavaan kohdistamia odotuksia.

Haastattelut toteutettiin haastateltavan toiveesta riippuen joko hänen omassa huoneessaan tai erillisessä työntekijöiden työtilassa. Haastattelut kestivät puolesta tunnista tuntiin ja ne ajoitettiin kuntoutusjakson loppupuolelle. Ajoitus takasi sen, että jaksolla mukana ollut tutkija oli osallistujille tuttu.

Taustatietoja ovat haastateltavan sukupuoli, ikä sekä kuntoutuskurssin numero.

Keywords

aikuisuus; arki; arviointi; asiakaslähtöisyys; asuminen; eriarvoisuus; hoitomenetelmät; hoivapalvelut; hoivatyö; hyvinvointi; kuntoutus; mielenterveys; mielenterveysongelmat; mielenterveyspalvelut; moniammatillisuus; nuoret; psykiatrinen hoito; psykiatrinen kuntoutus; sairastuminen; skitsofrenia; tukipalvelut; yhteistyö

Topic Classification

Series

Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Data Collector

  • Juhila, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Kaartamo, Riina (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Raitakari, Suvi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Günther, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Saario, Sirpa (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)

Time Period Covered

2010 – 2011

Collection Dates

2010-04-19 – 2011-10-28

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Universe

Vakavaa mielensairautta sairastavat nuoret.

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Collection Mode

Haastattelu

Research Instrument

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Data Files

25 litteroitua haastattelua txt- ja html-tiedostoina.

Data File Language

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

Qualitative data are available in their original language only and are not translated.

Data Version

2.1

Completeness of Data and Restrictions

Haastatteluista poistettiin arkistoinnin yhteydessä tutkittaviin ja kolmansiin henkilöihin viittaavat suorat tunnisteet, kuten nimet ja tarkat asuinpaikat. Lisäksi poistettiin tai muokattiin sellaisia epäsuoria tunnisteita, joiden perusteella haastateltava tai kolmannet henkilöt ovat yksilöitävissä. Henkilöiden nimet on korvattu pseudonyymeillä yhdenmukaisesti kaikissa tiedostoissa, joten haastattelun 4. Anni on Anni myös haastattelussa 11. Henkilöiden nimet on yhdistettävissä myös sarjan muiden aineistojen kanssa. Paikannimet ja kuntoutuspaikat on karkeistettu ja erotettu toisistaan numeroin tai kirjaimin pääosin koko aineistossa pl. kohdat, joissa niiden mainitseminen ei vaaranna henkilöiden tunnisteettomuutta. Paikat ja hoitotahot ovat yhdistettävissä toisiinsa saman haastattelun sisällä, ei kaikkien haastattelujen kesken. Kuntien kohdalla lääni tai maakunta on mainittu vain, jos kyseinen kunta ei ole Pirkanmaalla. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Juhila, Kirsi (Tampereen yliopisto) & Günther, Kirsi (Tampereen yliopisto) & Kaartamo, Riina (Tampereen yliopisto) & Kulmala, Anna (Tampereen yliopisto) & Raitakari, Suvi (Tampereen yliopisto) & Saario, Sirpa (Tampereen yliopisto): Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012: asiakkaiden haastattelut [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.1 (2017-10-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2713

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Aineistoa ei luovuteta kandidaatin tutkielmiin. Aineiston alkuperäinen tutkija päättää käyttöluvan myöntämisestä tutkimussuunnitelman perusteella. Tietoarkisto välittää lupapyyntösi alkuperäiselle tutkijalle.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Raitakari, S. & Kulmala, A. & Günther, K. & Juhila, K. & Saario, S (2011) Vakava mielen sairaus ja eriarvoisuudet arjessa. Janus 19 (4), 326-341.

Raitakari, S & Günther, K & Saario, S (2011) Markkina- vai kumppanuussuhteessa mielenterveystyön tulevaisuus? Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n 20-vuotis juhlajulkaisu. Tampere: Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry.

Günther, Kirsi & Raitakari, Suvi & Juhila, Kirsi & Saario, Sirpa & Kaartamo, Riina & Kulmala, Anne (2013). Asiakaslähtöisyys vakavaa mielen sairautta sairastavien nuorten aikuisten kuntoutuskurssilla. Etnometodologinen tapaustutkimus. Tampere: Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry.

Hiltunen, Eija (2014). Nuorten aikuisten mielenterveyden riskitekijät ja avun tarpeet sekä palvelujärjestelmän keinot vastata niihin. Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.

Juhila, Kirsi & Saario, Sirpa & Günther, Kirsi & Raitakari, Suvi (2014). Reported Client-practitioner Conversations as Assessment in Mental Health Practitioners' Talk. Text & Talk 34(1), 69-88.

Juhila, Kirsi & Hall, Christopher & Günther, Kirsi & Raitakari, Suvi & Saario, Sirpa (2015). Accepting and Negotiating Service Users' Choices in Mental Health Transition Meetings. Social Policy & Administration 49(5), 612-630.

Raitakari, Suvi & Saario ,Sirpa & Juhila, Kirsi & Günther, Kirsi (2015). Client Participation in Mental Health: Shifting Positions in Decision-Making. Nordic Social Work Research 5(1), 35-49.

Saario, Sirpa & Juhila, Kirsi & Raitakari, Suvi (2015) Boundary Work in Inter-agency and Interprofessional Client Transitions. Journal of Interprofessional Care. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/13561820.2015.1040490

Aho, Jonna (2016). Jokaiselle elämä on erilainen elämä. Ja jokaisella on omat haaveet ja tulevaisuuden suunnitelmat ja kaikki. Nuorten aikuisten kertomuksia vakavaan mielenterveyden häiriöön sairastumisesta. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201606031792

Enberg, Jenni (2016). Skitsofreniaa sairastavien nuorten aikuisten diskursiiviset identiteetit. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201606011720

Kivivuori, Annariikka (2016). Itsehallinnan kautta itsenäisyyteen ja auttamalla aktiiviseksi? Tutkimus mielenterveyskuntoutujiin kohdistuvista biovallan muodoista ja kuntoutujien biovallasta tuottamista diskursseista. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimuksen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201611302709

Hiltunen, Suvi (2018). Aktiivikansalaisuuden ideaali mielenterveyskuntoutujien diskursiivisten identiteettien rakentumisessa. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201805301839

Mattila, Elina (2018). Nuorten aikuisten kerronnallisen identiteetin rakentuminen psykiatrian toimintaympäristössä. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.

Yli-Sikkilä, Johanna (2018). Tavoitteena sosiaalinen pääoma : Mielenterveyskuntoutujien kokemuksia sosiaalisesta tuesta. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.

Joenperä, Eveliina (2020). Skitsofreniaa sairastavien nuorten aikuisten toimijuus. Toimijuuden mahdollisuudet ja rajoitteet. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Yhteiskuntatutkimuksen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202004284121

Tuomisto, Noora (2020) Toivon diskurssit psykoosin kokeneiden nuorten haastattelupuheessa. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto, Sosiaalityön maisteriohjelma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202004284152

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.