FSD2794 Nuoret Helsingissä 2011

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Nuoret Helsingissä 2011

Dataset ID Number

FSD2794

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2794
https://doi.org/10.60686/t-fsd2794

Data Type

Quantitative

Authors

  • Keskinen, Vesa (Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimusosasto)
  • Nyholm, Anna Sofia (Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimusosasto)

Abstract

Nuoret Helsingissä 2011 -aineisto käsittelee nuorten vapaa-aikaa, harrastuksia, arkea, perhesuhteita sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Lisäksi se käsittelee nuorten ajankäyttöä, koulunkäyntiä sekä sosiaalisia suhteita. Tämä aineisto on osa kymmenen vuoden välein toteutettua tutkimusta, jota Helsingin kaupungin nuorisotutkimus on kerännyt 1980-luvun alusta lähtien ja jonka avulla on tuotettu tietoa Helsingissä kouluaan käyvien nuorten vapaa-ajasta.

Alussa kartoitettiin nuorten vapaa-ajan määrää ja sitä, miten vapaa-aikaa käytetään. Kysyttiin, kuuluvatko mm. kodinhoito, urheileminen, kirjasto tai Internet nuorten vapaa-aikaan. Nuoret saivat määritellä paljonko he käyttävät arkipäivisin aikaa vapaa-ajan aktiviteetteihin ja mitkä asiat rajoittavat tätä ajankäyttöä. Nuorilta kysyttiin myös missä he viettäisivät täydellistä päivää, jos saisivat itse valita. Lisäksi kysyttiin käyvätkö nuoret nuorisotalossa sekä syitä siellä käymiseen. Seuraavaksi kysyttiin nuorten arjesta ja ajankäytöstä. Kysyttiin, kuinka usein nuoret harrastavat erilaisia asioita, kuten sarjakuvien piirtämistä, kirjoittamista, musiikin soittamista, valokuvausta tai teatteritoimintaa. Ajanviettomuotona myös erilaisten pelien, kuten tietokone-, rooli- tai seurapelien, kuulumisesta nuorten arkeen kysyttiin tarkemmin. Lisäksi kysyttiin, kuinka usein nuoret lukevat erilaista kirjallisuutta niin lehdistä, kirjoista kuin sähköisistä julkaisuistakin.

Harrastuksiin liittyvissä kysymyksissä kysyttiin aluksi eri liikuntalajien harrastamisesta. Näitä olivat mm. yleisurheilu, kuntosali, pyöräily sekä rullalautailu. Nuorilta kysyttiin, mitä he itse harrastavat, onko heillä yhteisiä harrastuksia vanhempiensa kanssa ja harrastavatko he samaa lajia, mitä omat vanhemmat ovat nuorempana harrastaneet. Lisäksi kysyttiin, mikä saa nuoren jatkamaan harrastamista tai miksi nuori on mahdollisesti lopettanut harrastamisen. Nuorilta kysyttiin myös koulunkäyntiin liittyviä asioita, kun heitä pyydettiin arvioimaan omaa koulumenestystään sekä erilaisia väittämiä koulunkäyntiin liittyen. Väittämät koskivat opettajia, muita oppilaita sekä koulukiusaamista.

Ihmissuhteita kartoitettiin kysymällä seurustelusta, kavereista ja perheestä. Kysyttiin, seurusteleeko nuori, tunteeko hän olonsa yksinäiseksi, paljonko hänellä on ystäviä sekä missä hän tapaa ystäviään kouluajan ulkopuolella. Lisäksi kysyttiin perheen kokoa ja kenen kanssa nuori asuu. Nuoret saivat kertoa, kuka on heille läheisin perheenjäsen ja onko nuorilla muita läheisiä aikuisia, joiden kanssa jutella. Lisäksi kysyttiin vanhempien synnyinmaata, heidän koulutuksen tasoaan sekä heidän tämän hetkistä elämäntilannettaan. Myös perheen yleistä ilmapiiriä pyydettiin arvioimaan. Lopuksi nuoret saivat vielä suunnata katseensa tulevaisuuteen ja määritellä asioita, joita pelkäävät tulevaisuuden tuovan mukanaan. Lisäksi kysyttiin, mitä asioita nuoret odottavat tulevaisuudeltaan ja miten he ovat suunnitelleet opintojensa etenevän.

Taustamuuttujina ovat muun muassa sukupuoli, ikä, äidinkieli, asuinpaikkakunta sekä luokka-aste.

Keywords

Helsinki; ajankäyttö; harrastukset; ihmissuhteet; koululaiset; koulunkäynti; lukiolaiset; nuoret; nuorisotalot; perheet; sosiaaliset suhteet; tulevaisuudenodotukset; vapaa-aika

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Keskinen, Vesa (Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimusosasto)
  • Nyholm, Anna Sofia (Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimusosasto)

Data Producers

  • Helsingin kaupungin tietokeskus
  • Helsingin kaupunki. Nuorisoasiainkeskus
  • Helsingin kaupunki. Opetusvirasto

Time Period Covered

2011

Collection Dates

2011-03-14 – 2011-05-26

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Helsinki

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Helsingissä kouluaan käyvät peruskoulun 5.-9.-luokkalaiset sekä lukion ja ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuositason oppilaat, eli iältään 11-19-vuotiaat lapset ja nuoret

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Otoskoulut (56 kpl) valittiin kahden aiemman tutkimuksen perusteella, joissa molemmissa otos on poimittu Helsingin opetusviraston kouluja tuntevien asiantuntijoiden asiantuntijaraadissa: (1) Vuoden 2000 vastaavassa kyselyssä mukana olleet koulut. Osa näistä kouluista oli mukana jo vuoden 1990 kyselyssä. (2) Nuorisoasiainkeskuksen keväällä 2010 tehdyn asiakastutkimuksen otoskoulut, jotka oli valittu asiantuntijaraadissa edustamaan Helsinkiä pienoiskoossa. Koulut valittiin hyvin monipuolisin perustein muun muassa alueen, kielen ja koulutyypin (esimerkiksi erikoiskoulut) mukaan. Lisäksi mukaan otettiin kouluja myös Helsingin uudelta alueelta Östersundomista Itä-Helsingistä samoin perustein. Valittujen koulujen rehtoreille soitettiin ja lähetettiin saatekirjeet. Vastauksia saatiin koulutasolla 42 koulusta, joiden osalta vastausprosentti oli 75 %. Havaintoyksikköjen osalta vastausprosentti oli 71,7 %.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

71,7

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Kolmesta mukaan valitusta ammatillisesta oppilaitoksesta saatiin vain yhden oppilaitoksen vastaukset. Tämä on hyvä huomioida ammatillisten oppilaitosten oppilaiden vastauksia tarkasteltaessa. Lisäksi aineistossa on tyttöjen yliedustusta.

Aineistosta on poistettu tunnisteellisuussyistä vastaajan koulu, postinumero sekä avokysymykset kieleen (kysymyspatteristo q1) ja huoltajien syntymämaihin liittyen (q65 ja q66). Lisäksi asuinkuntamuuttujaa q6 on muokattu tunnistettavuussyistä siten, että vastauksista on poistettu tarkat asuinaluemääreet ja jäljelle on jätetty vain asuinpaikkakunnan nimi. Lisäksi paikkakuntien nimiä on yhdenmukaistettu.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Keskinen, Vesa (Helsingin kaupungin tietokeskus) & Nyholm, Anna Sofia (Helsingin kaupungin tietokeskus): Nuoret Helsingissä 2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-08). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2794

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen www-sivuilta löytyy lisätietoa tutkimuksesta [viitattu 2.8.2013]

Related Publications Tooltip

Anttila, Anna (2011). Kiirettä pitää II. Mitä uutta nuorten vapaa-ajassa? Helsinki: Helsingin kaupungin tietokeskus. Kvartti 1/2011, 53-63.

Anttila, Anna (2010). Still keeping busy. What's new about young people's leisure? Helsinki: Helsingin kaupungin tietokeskus. Quarterly 4/2010,18-24.

Keskinen, Vesa & Nyholm, Anna Sofia (2012). Nuoret Helsingissä 2011. Helsinki: Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimuksia 2012:3.

Nyholm, Anna Sofia (2012). Helsinkiläisnuorten vaikuttamismahdollisuudet. Helsinki: Helsingin kaupungin tietokeskus. Kvartti 2/2012, 6-13.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.