FSD2973 Nuorisobarometri 2014

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Nuorisobarometri 2014

Dataset ID Number

FSD2973

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2973
https://doi.org/10.60686/t-fsd2973

Data Type

Quantitative

Authors

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Abstract

Nuorisobarometrin teemana vuonna 2014 oli yhdenvertaisuus. Tutkimus oli jaoteltu eri osa-alueisiin, joita olivat syrjintä, syrjäytyminen, tulevaisuus, sosiaalinen elämä, sosiaalinen luottamus, maahanmuutto, rasismi ja perusturva.

Syrjintää koskevissa kysymyksissä vastaajilta tiedusteltiin, millaiset asiat vastaajat kokivat syrjinnäksi ja olivatko he havainneet nuoriin kohdistuvaa syrjintää viimeisten 12 kk aikana ja missä muodossa. Kysyttiin myös, onko vastaaja joskus kokenut syrjintää jostain tietystä syystä, millaisessa tilanteessa ja milloin. Vastaajilta pyydettiin myös mielipidettä syrjintää koskeviin väittämiin.

Seuraavaksi vastaajia pyydettiin kertomaan missä määrin he uskoivat syrjäytymisen johtuvan erilaisista esitetyistä asioista. Lisäksi kysyttiin, kuinka paljon vastaajat kokivat epävarmuutta mm. opiskeluun, työhön, perheeseen, parisuhteeseen, asuinympäristön turvattomuuteen ja itseen kohdistuvaan väkivaltaan liittyen. Kysyttiin myös, miten vastaajat suhtautuvat tulevaisuuteen ja kuinka paljon he uskovat voivansa vaikuttaa oman elämänsä kulkuun.

Sosiaalista elämää kartoitettiin kysymällä kuinka usein vastaajat tapasivat kavereitaan, puhuivat puhelimessa tai olivat nettiyhteydessä heidän kanssaan. Kysyttiin kuinka monta ja millaisia ystäviä vastaajilla on. Tiedusteltiin myös, kokeeko vastaaja kuuluvansa ystäväpiirinsä muodostamaan kiinteään ryhmään, jengiin, ystäväpiiriin tms. Lisäksi kysyttiin kuuluuko vastaaja johonkin nuorten tyyliin tai alakulttuuriin.

Sosiaalista luottamusta kartoitettiin kysymällä, miten paljon ihmisiin ja eri ihmisryhmiin voi luottaa. Maahanmuutosta ja rasismista sekä perusturvasta esitettiin väittämiä ja pyydettiin mielipidettä niistä. Kysyttiin äänestysaikomuksista kevään europarlamenttivaaleissa sekä kuulumisesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tähtäävään järjestöön. Lisäksi esitettiin ulottuvuuksia erilaisilla akseleilla ja pyydettiin vastaajia sijoittamaan itsensä näille ulottuvuuksille. Lopussa pyydettiin arviota terveydentilasta ja kysyttiin tyytyväisyydestä mm. omaan taloudelliseen tilanteeseen, vapaa-aikaan, ihmissuhteisiin, ulkonäköön ja nykyiseen elämään kaiken kaikkiaan.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikä, asuinpaikka, äidinkieli, uskontokuntiin kuuluminen, kotitalouden rakenne ja varallisuus, äidin ja isän koulutustaso sekä tietoja nykyisestä opiskelusta ja aiemmin suoritetuista tutkinnoista. Näiden lisäksi taustamuuttujiin sisältyivät tiedot syntymämaasta sekä äidin ja isän syntymämaasta, Suomeen muuttamisen ajankohdasta, Suomen kansalaisuudesta sekä kokemukset kuulumisesta erilaisiin vähemmistöihin.

Keywords

asenteet; luottamus; maahanmuutto; nuoret; osakulttuurit; perusturva; rasismi; sosiaalinen ympäristö; syrjintä; syrjäytyminen; tulevaisuus; tyytyväisyys; yhdenvertaisuus

Topic Classification

Series

Nuorisobarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • TNS Gallup Oy

Time Period Covered

2014

Collection Dates

2014-04-07 – 2014-06-08

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomessa asuvat 15 - 29-vuotiaat nuoret (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Kiintiöpoiminta ja todennäköisyysotanta (yksinkertainen satunnaisotanta). Manner-Suomen 15 - 29-vuotiaista poimittiin satunnaisotannalla näyte, jonka suuruus oli 28.005 henkilöä. Henkilötietoihin yhdistettiin puhelinnumerot ja numeroihin soitettiin kunnes sovitut kiintiöt saatiin täyteen. Kiintiöperusteina olivat sukupuoli, ikäryhmä, äidinkieli ja suuralue.

Perusotoksessa puhelinhaastatteluita tehtiin yhteensä 1903. Yhteensä haastateltiin 1680 suomenkielistä, 100 ruotsinkielistä ja 123 äidinkieleltään muun kuin suomen- tai ruotsinkielistä nuorta, mitkä vastaavat osuuksia Suomen 15 - 29-vuotiaista.

Collection Mode

Puhelinhaastattelu

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

20,1

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

285 variables and 1903 cases.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Vastausprosentti on laskettu toteutuneiden haastattelujen osuutena kaikista haastatteluyrityksistä (eli toteutuneet + kieltäytyneet), joka oli 1903 / (1903 + 7570) * 100 % = 20,1 %. Vastausprosentin laskeminen on puhelinhaastattelujen tapauksessa tulkinnanvaraista.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä pudotettu kysymystä T3 ("Missä kunnassa asut tällä hetkellä?") koskeva muuttuja ja siihen lisätty taustamuuttujiksi suuralue ja tilastollinen kuntaryhmitys.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2015-08-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2973

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Ihmisarvoinen nuoruus. Nuorisobarometri 2014 (2015). Toim. Myllyniemi, Sami. Helsinki: Nuorisoasiain neuvottelukunta & Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisoasiain neuvottelukunnan julkaisuja; 51.

Related Publications Tooltip

Ihmisarvoinen nuoruus. Nuorisobarometri 2014 (2015). Toim. Myllyniemi, Sami. Helsinki: Nuorisoasiain neuvottelukunta & Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisoasiain neuvottelukunnan julkaisuja; 51.

Pulkka, Outi (2017). Nuorten aikuisten kiintymystyylin yhteys sosiaalisiin suhteisiin. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.