FSD3229 Hyvä vapaa-aika: 7.-luokkalaisten kysely kevät 2014

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Hyvä vapaa-aika: 7.-luokkalaisten kysely kevät 2014

Dataset ID Number

FSD3229

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3229
https://doi.org/10.60686/t-fsd3229

Data Type

Quantitative

Authors

  • Vatka, Mikko (Helsingin kaupunki. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala)
  • Anttila, Anna (Helsingin kaupunki. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala)

Abstract

Tutkimuksessa kartoitettiin helsinkiläisten 7.-luokkalaisten nuorten omia käsityksiä, toiveita ja kokemuksia vapaa-ajastaan, hyvinvoinnistaan sekä ihmissuhteistaan. Tutkimus on osa Helsingin kaupungin nuorisotoimen Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanketta, jossa seurattiin samoja nuoria koko yläasteen ajan vuosina 2013-2017.

Aluksi tutkimuksessa kysyttiin nuorten asumisesta ja perhetaustasta, jonka jälkeen tiedusteltiin nuorten nukkumista, syömistä ja kavereiden kanssa olemista. Tämän jälkeen kysyttiin vapaa-ajankäytöstä, jossa keskityttiin erityisesti netin käyttöön ja pelaamiseen. Harrastamista selvitettiin pitkällä listalla, joista vastaajat valitsivat harrastuksensa.

Vastaajilta kysyttiin myös harrastusmahdollisuuksista sekä näkemyksiä siitä, minkälaisessa seurassa ja kuinka usein he haluaisivat harrastaa harrastuksiansa. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin valitsemaan listasta lajit, joita he haluaisivat kokeilla.

Tutkimuksessa kysyttiin myös mitä täydellinen ja huonovapaa-aika vastaajien mielestä tarkoittaa. Edelleen kysyttiin nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa valintoihin vapaa-ajasta sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Lopuksi kysyttiin miten nuoret näkevät tulevaisuutensa.

Taustamuuttujina oli sukupuoli ja äidinkieli.

Keywords

ajankäyttö; arki; asuminen; elämänodotukset; itsensä toteuttaminen; koulunkäynti; kouluviihtyvyys; syrjäytyminen; tulevaisuudenodotukset; vapaa-aika; ystävät

Topic Classification

Series

Hyvä vapaa-aika

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Anttila, Anna (Helsingin kaupunki. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala)

Time Period Covered

2014

Collection Dates

kevät 2014 ( 2014 )

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Helsinki

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

helsinkiläiset yläkouluikäiset nuoret

Time Method

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Keväällä 2014 tutkimuksen kyselyyn osallistuneiden määrä kasvoi yhteensä yhdeksällä oppilaalla. Tutkimukseen osallistui 163 seitsemäsluokkalaista 12 eri luokalta. Luokat olivat jaettu kohde- ja vertailuluokkiin. Hanke toteutettiin Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksessa, yhteistyössä opetusviraston ja tietokeskuksen kanssa.

Luokanvaihdot, kuten luokalle jäämiset, huomioitiin hankkeessa siten, että samassa koulussa jatkavat entiset kohdeluokan oppilaat osallistuivat edelleen hankkeen toimintaan ja tutkimukseen, vaikka eivät enää olleet varsinaisella kohdeluokalla. Mikäli vertailuluokkien oppilaat vaihtoivat luokkaa koulun sisällä, he eivät enää jatkaneet tutkimuksessa. Samoin kokonaan koulua vaihtavat kohdeluokan oppilaat jäivät myös hankkeen ulkopuolelle. Vuosien varrella sekä vertailu- että kohdeluokalle uusina tulevat oppilaat otettiin hankkeeseen, jos heidän huoltajansa antoivat kirjallisen suostumuksensa.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on poistettu tunnisteellisuuden vuoksi vastaajien avovastaus kotikielestä (q4_1). Lisäksi asumisiin (q6, q7 ja q8) ja nykyisiin harrastuksiin (q30) liittyvistä kysymyksistä on poistettu mikä muu -tyyppiset avovastaukset. Edelleen avovastauksista on anonymisoitu epäsuoria tunnisteita kuten paikkojen ja henkilöiden nimiä sekä hyvin tarkkoja harrastuksienkuvailuja. Tietoarkiston merkinnät on merkitty [hakasulkein].

Tieto kohde- ja vertailuluokista on vajavainen (Kysymys [q2]). Koulussa D oli kaksi kohde- ja vertailuluokkaa, mutta niitä ei ollut eroteltu datassa. Lisäksi kyselyn lopusta on poistettu yleinen kysymys [q46].

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Vatka, Mikko (Helsingin kaupunki) & Anttila, Anna (Helsingin kaupunki): Hyvä vapaa-aika: 7.-luokkalaisten kysely kevät 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-07-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3229

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Lisätietoa Hyvä vapaa-aika hankkeesta.

Esittelymateriaaleja sekä tutkimusraportti.

Related Publications Tooltip

Anttila, Anna (2018) Verrattain kehittävää, eli nuorisotutkijana tietoperustaisessa nuorisotyön kehittämishankkeessa. Teoksessa Tomi Kiilakoski & Päivi Honkatukia (toim.) Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä? Vastapaino & Nuorisotutkimusseura, 3131-334.

Anttila, Anna (2017) Hyvä vapaa-aika - parasta oppia. Raportti vapaa-ajan tuen vaikutuksista nuorten sosiaalisiin suhteisiin, koulumenestykseen ja peruskoulun jälkeisiin valintoihin. Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus. http://vapari.munstadi.fi/files/2017/05/Anttila_Anna_Hyva_vapaa_aika_parasta_oppia.pdf

Anttila, Anna (2016) Kahdeksan keinoa tuhota nuoren halu harrastaa. http://www.skolar.fi/kahdeksan-keinoa-tuhota-nuoren-halu-harrastaa/

Anttila, Anna (2015) Vapaa-ajan yhteisöjen ja intressien tärkeys. Teoksessa Jouni Häkli, Kirsi Pauliina Kallio & Riikka Korkiamäki (toim.) Myönteinen tunnistaminen. Nuorisotutkimusverkosto, 65-70.

Anttila, Anna (2014) "Olen paratiisissa" - Hyvä vapaa-aika lapsuuden ja aikuisuuden välissä. Nuorten hyvinvointikertomus. http://www.nuortenhyvinvointikertomus.fi/blogi/2014-09/olen-paratiisissa-hyva-vapaa-aika-lapsuuden-ja-aikuisuuden-valissa

Anttila, Anna (2014) Nuorilla oikeus kuulua, loistaa ja voida hyvin. Nuorisotyö 1/2014.

Anttila, Anna (2014) "Spelar det nån roll om man är på nätet eller face to face?!" Viikon näkökulma 9.6.2014. Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus Verkke. https://www.verke.org/blog/spelar-det-nan-roll-om-man-ar-pa-natet-eller-face-to-face/?lang=sv

Anttila, Anna (2014) "What difference does it make if we are online or face to face?!" - Blog 9.6.2014 - National Centre of Expertise for Digital Youth Work in Finland Verke. https://www.verke.org/blog/what-difference-does-it-make-if-we-are-online-or-face-to-face/?lang=en

Anttila, Anna (2014) "Mitä välii onks netissä vai face to face?!" - Netti, some ja digitaaliset pelit osana nuorten vapaa-aikaa. Viikon näkökulma 9.6.2014. Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus Verke. https://www.verke.org/blog/mita-valii-onks-netissa-vai-face-to-face/

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.