FSD3242 Amisbarometri 2017

The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Amisbarometri 2017

Dataset ID Number

FSD3242

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3242
https://doi.org/10.60686/t-fsd3242

Data Type

Quantitative

Authors

  • Nurmikari, Elina (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus))
  • Saari, Juhani (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus))
  • Salminen, Tuukka (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus))

Abstract

Amisbarometri 2017 on tutkimus, jonka tavoitteena on saada kattavaa ja monipuolista tietoa Suomen ammattiin opiskelevista. Kyselyn keskeisiä teemoja ovat koulutukseen hakeutuminen, kokemukset opiskelusta ja opetuksesta, opintojen edistyminen, opiskelijoiden toimeentulo, näkemykset työelämästä ja tulevaisuudesta sekä opiskelijoiden hyvinvointi ja vapaa-aika. Kyselyaineiston toteutuksesta ovat vastanneet Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (OTUS) tutkijat yhteistyössä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry:n edustajien kanssa. Tutkimusta on rahoittanut SAKKI ry, joka sai rahoituksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Aluksi kyselyssä tiedusteltiin vastaajien nykyisistä opinnoista kysymällä opiskellusta alasta, opintojen vaiheesta ja tutkinnon tyypistä. Seuraavaksi kartoitettiin koulutukseen hakeutumista. Vastaajilta kysyttiin muun muassa ammatillisen koulutuksen arvostuksesta perheen keskuudessa ja yläkouluaikaisten ystävien ja sisarusten nykyisestä opiskelutilanteesta. Lisäksi tiedusteltiin näkemyksiä yleisesti opiskeluun liittyvistä väittämistä. Esillä olivat myös nykyisiä opintoja edeltävä elämänvaihe sekä opintomenestys aiemmissa opinnoissa.

Seuraavana teemana kyselyssä oli kokemukset opiskelusta ja opetuksesta. Vastaajilta kysyttiin opiskeluun käytetystä ajasta ja nykyisten opintojen eri osa-alueiden, kuten lähiopetuksen, etäopetuksen ja työssäoppimisen määrästä opinnoissa. Opiskelijoilta kysyttiin lisäksi tuntemuksia itsestä opiskelijana, oppilaitoksesta saadusta opetuksesta ja ohjauksesta sekä yleisiä kokemuksia oppilaitokseen liittyen. Kyselyssä kysyttiin myös mahdollisista oppimisvaikeuksista. Opintojen edistymistä kartoitettiin kysymällä kokemuksia opiskeltuun alaan, nykyisiin opintoihin ja valmistumiseen liittyen. Edelleen kysyttiin opintoja hidastavia tekijöitä ja syitä opintojen keskeyttämisen harkitsemiseen. Vastaajilta tiedusteltiin myös ammattioppilaitoksessa opiskelemiseen liittyen ammatin tärkeydestä, ammatin arvostamisesta työelämässä sekä ammatillisen koulutuksen tarjoamista mahdollisuuksista.

Seuraavaksi kyselyssä kartoitettiin vastaajien työssäkäyntiä, asumista ja toimeentuloa. Vastaajilta kysyttiin työssä käymisestä opintojen aikana, vanhemmilta saadusta rahallisesta tuesta ja omasta koetusta taloudellisesta tilanteesta. Työelämää ja tulevaisuudenodotuksia tiedusteltiin kysymällä näkemyksiä valmistumisen jälkeisestä ajasta sekä työelämään siirtymisestä. Lisäksi kysyttiin jatko-opinnoista ja työelämätaidoista. Viimeisenä teemana kartoitettiin vastaajien hyvinvointia ja vapaa-aikaa kysymällä vastaajien kaveri- ja lähipiiristä, kokemuksista kiusatuksi tulemisesta ja seksuaalisesta häirinnästä, tyytyväisyyden tunteesta, päihteiden käytöstä ja harrastuksista.

Taustamuuttujina ovat muun muassa oppilaitoksen maakunta ja aluehallintovirasto sekä vastaajan ikäluokka, sukupuoli, äidinkieli, asumisaika Suomessa ja vanhempien työllisyystilanne ja koulutustausta.

Keywords

ammatillinen koulutus; ammatillinen koulutus; asuminen; hyvinvointi; koulutus; opetus; opiskelu; toimeentulo; tulevaisuudenodotukset; työelämä; työssäkäynti; valmistuminen; vapaa-aika

Topic Classification

Series

Amisbarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Data Collector

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (OTUS)

Time Period Covered

2017

Collection Dates

2017-03-01 – 2017-10-18

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen Suomessa asuvat opiskelijat (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Tutkimuksessa ei muodostettu otantaa yksittäisistä vastaajista. Kysely jaettiin kaikkiin Manner-Suomen ammatillisiin oppilaitoksiin. Vastauksia pyydetiin kaikilta nuorisolinjalla opiskelevilta perustutkinto-opiskelijoilta sekä aikuiskoulutuslinjalla opiskelevilta, näyttötutkintoa tekeviltä ja oppisopimusta suorittavilta opiskelijoilta. Vastaajia pyrittiin saamaan kehottamalla ammatillisia oppilaitoksia osallistumaan tutkimukseen. Tutkimukseen oli tarkoitus vastata normaalin opetuksen oppituntien aikana ryhmittäin opettajan tai muun ryhmänohjaajan läsnä ollessa. Vastauksia saatiin 9638 opiskelijalta.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

305 variables and 9638 cases.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3435 PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018

Completeness of Data and Restrictions

Oppilaitoksen tai toimipaikan maakuntaa ja aluehallintovirastoa kuvaavilla muuttujilla t_ol_mk ja t_ol_avi ei ole suoraa vastinetta kyselylomakkeessa, mutta ne on muodostettu oppilaitoksen ja opiskelijaryhmän yksilöivän vastaustunnisteen perusteella.

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä luokiteltu asumisaikaa Suomessa kuvaavan muuttujan q84 luokat "1-2 vuotta" ja "alle vuoden" samaan luokkaan. Samasta syystä opiskeluaikaa ja vastaajan ikää kuvaavat muuttujat q6 ja q81 on luokiteltu tutkijoiden toimesta. Lisäksi aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu toista tutkintoa, tarkkaa opiskelulinjaa sekä edellisen ja nykyisen asuinpaikan postinumeroa koskevat avomuuttujat q4b, q5, q12 ja q50 sekä kaikki muu mikä -tyyppiset avovastaukset.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Nurmikari, Elina (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)) & Saari, Juhani (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)) & Salminen, Tuukka (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)): Amisbarometri 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-09-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3242

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Amisbarometri-tutkimuksen verkkosivut. Luettavissa: http://www.amisbarometri.fi/ [viitattu 02.11.2018].

Related Publications Tooltip

Korkiakoski, Jenna (2020) Kulttuuripääoman yhteys ammattikoululaisten jatko-opintohalukkuuteen. Kandidaatin tutkielma. Elinikäinen oppiminen ja kasvatus. Tampereen yliopisto.

Iljin, Mira (2021) Ammattikoululaisten koulu-uupumus ja kokemukset sosiaalisesta tuesta. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202104122905

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.