FSD3367 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010

Dataset ID Number

FSD3367

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3367
https://doi.org/10.60686/t-fsd3367

Data Type

Quantitative

Authors

  • Rakkolainen, Maria (Tampereen yliopisto)
  • Koski-Jännes, Anja (Tampereen yliopisto)
  • Ehrling, Leena (Tampereen yliopisto)
  • Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto)

Abstract

Aineistossa kartoitetaan päihteiden käyttäjien elämäntilannetta, alkoholin tai huumeiden käyttöä, käytöstä seuranneita ongelmia, motivaatiota päihteidenkäytön lopettamiseen sekä sosiaalipalveluiden käyttöä eri aikapisteillä. Aineistossa käsitellään myös kokemuksia ohjaajan ja asiakkaan välisistä keskusteluista. Aineisto on kerätty Suomen Akatemian rahoittamassa Motivoivien alkuhaastatteluiden prosessi- ja tuloksellisuustutkimuksessa eli MISA-hankkeessa. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millainen yhteys motivoivan haastattelun käyttämisellä asiakastyössä on asiakkaiden päihteiden käyttöön. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia.

Aineisto koostuu MISA-esitietolomakkeesta, asiakkaan ja työntekijän keskustelun arviointi -lomakkeista sekä MISA-seurantalomakkeesta. Ensimmäinen MISA-lomake sekä asiakkaan ja työntekijän keskustelun arviointi -lomakkeet on täytetty työntekijän ja asiakkaan yhteistyöllä. MISA-seurannat tehtiin kuuden ja kahdentoista kuukauden välein ja tutkija keräsi ne puhelinhaastattelujen kautta. Aineistoa on mahdollista käyttää rinnakkain samoilta asiakkailta kerätyn kvalitatiivisen FSD3368-aineiston kanssa, jossa on asiakkaiden ja työntekijöiden välisten päihteidenkäyttöä koskevien keskustelujen litteraatit. Vastaajat voidaan yhdistää asiakasnumeron avulla.

MISA-esitietolomake ja MISA-seurantalomake ovat lähes samanlaiset. Kyselyiden alussa tarkasteltiin vastaajan elämäntilannetta ja päihteiden käyttöä tarkemmin. Alkoholin käyttöä selvitettiin juomatapa- sekä alkoholin käytön riskit (Audit - Alcohol Use Disorders Identification Test) -testien avulla. Päihteiden käyttöä tarkasteltiin muun muassa päihderiippuvuuden vakavuuden arviointiasteikon (SDS) avulla. Seuraavaksi kyselyissä siirryttiin tiedustelemaan vastaajan mahdollisia tavoitteita päihteiden käytön ja niiden lopettamisen suhteen. MISA-lomakkeiden lopussa vastaajilta kysyttiin vielä mahdollisten hoitojaksojen pituutta, avo- ja laitoshoitoon tai vertaistukiryhmään osallistumisista ja riippuvuuksien hoidossa käytettävien lääkkeiden käytöstä.

Asiakkaan ja työntekijän keskustelun arviointi -lomakkeissa selvitettiin asiakkaan sekä työntekijän käsityksiä ja tuntemuksia käydyistä keskusteluista. Vastaajia pyydettiin arvioimaan keskustelun laatua asteikolla yhdestä viiteen, muun muassa kysymällä oliko se huono vai hyvä ja hyödytön vai hyödyllinen. Lisäksi heitä pyydettiin tekemään yleisarvio toisen osapuolen suhtautumisesta samalla asteikolla erilaisten esimerkkien avulla. Lopuksi asiakkaan tuli vielä arvioida omaa valmiuttaan päihteiden käytön lopettamiseen tai vähentämiseen ja ohjaajaa pyydettiin esittämään omia arvioitaan siitä, jatkaako asiakas hoitoa, vähentääkö tai lopettaako hän päihteiden käytön ja onko asiakkaan halu muutokseen kuinka vahva.

Taustamuuttujina ovat asiakkaan ikä, sukupuoli, asumismuoto, siviilisääty, peruskoulutus, ammattikoulutus, työtilanne ja se, onko asiakkaalla lapsia vai ei.

Keywords

alkoholinkäyttö; alkoholiongelmat; arviointi; elämäntilanne; huumeiden käyttö; juomatavat; päihdehuolto; päihdeongelmat; päihderiippuvuus; päihdetyö; päihteet; sosiaaliset ongelmat; tavoitteet

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Data Collector

  • Rakkolainen, Maria (Tampereen yliopisto)
  • A-klinikkasäätiö

Time Period Covered

2007 – 2010

Collection Dates

2007 – 2010

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

täysi-ikäiset A-klinikan asiakkaat, joilla on ongelmia alkoholin tai huumeiden käytössä, ja jotka ovat uusia asiakkuuksia tai edellisestä hoitokontaktista on kulunut yli 6 kuukautta

Time Method

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkijat markkinoivat tutkimusta A-klinikan työntekijöille, joista mukaan lähteneet esittivät asiakkailleen mahdollisuuden osallistua tutkimukseen. Tutkimukseen osallistui 16 terapeuttia ja heidän 38 asiakastaan. Lisätietoa otannasta sekä aineistosta on Maria Rakkolaisen väitöstutkimuksessa.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Puhelinhaastattelu

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3368 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: asiakastapaamiset 2008-2009

FSD3369 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010

FSD3370 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: asiakastapaamiset 2007-2009

Completeness of Data and Restrictions

Muuttujien B16 ja D16 arvojen selitteet poikkeavat hieman kyselylomakkeesta monitulkintaisuutensa vuoksi. Ne on jätetty dataan tutkijan määrittelemällä tavalla.

Kyselylomakkeet ja muuttujat ovat nimetty seuraavasti: A=MISA-esitietolomake, B=ensimmäinen asiakkaan keskustelun arviointi, C=ensimmäinen työntekijän keskustelun arviointi, D=toinen asiakkaan keskustelun arviointi, E=toinen työntekijän keskustelun arviointi, F=6kk MISA-seurantalomake, G=12kk MISA-seurantalomake.

Aineistoa on mahdollista käyttää rinnakkain samoille henkilöille tehdyn haastatteluaineiston FSD3368 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: asiakastapaamiset 2008-2009 kanssa, sillä aineistojen asiakasnumerot vastaavat toisiaan. Keskustelun arviointi -lomakkeet ovat täytetty asiakkaan ja työntekijän välisten tapaamisten yhteydessä ja litteraatit tapaamisista ovat saatavilla aineistosta FSD3368.

Tunnisteellisten syiden takia Tietoarkistossa aineistosta on poistettu syntymävuosimuuttuja (A_1). Avomuuttujista on poistettu ammatti (A10), muut hoitopaikat päihteiden käytön takia (A50_2, F34_2 ja G34_2), A-klinikan yksikkö, syyt keskeyttämiselle tai poikkeuksille ja muut vertaistukiryhmät (F35_2 ja G35_2). Lisäksi ikä (A1_2) on luokiteltu viiden vuoden välein. Aineistoon jätetyt avovastaukset on käyty läpi ja Tietoarkiston merkinnät on merkitty [hakasulkein].

Tietoarkistoon ei toimitettu vastauksia lasten syntymävuosista liittyen muuttujaan A5. Aineiston kyselypatteristoissa on tutkijan muodostamia kyselylomakkeen ulkopuolisia vastausvaihtoehtoja. Osa aineiston avovastauksista ei ole saatavilla kokonaisena.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Rakkolainen, Maria (Tampereen yliopisto) & Koski-Jännes, Anja (Tampereen yliopisto) & Ehrling, Leena (Tampereen yliopisto) & Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto): Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-07-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3367

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Rakkolainen, Maria (2017). Motivoivan haastattelun toteutuminen päihdehoidon alkutapaamisissa ja yhteys asiakkaan päihdehaittojen vähenemiseen. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto: Tampere University Press. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0504-8

Related Publications Tooltip

Rakkolainen, Maria (2017). Motivoivan haastattelun toteutuminen päihdehoidon alkutapaamisissa ja yhteys asiakkaan päihdehaittojen vähenemiseen. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto: Tampere University Press. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0504-8

Rakkolainen, Maria, Koski-Jännes, Anja, Tolonen, Kari, Tuomisto, Martti T. (2015). Päihdeasiakkaan taustan ja motivoivan alkuhaastattelun yhteydet hoidon tuloksiin. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 52(2) 102-117.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.