FSD3435 PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018
Dataset ID Number
FSD3435
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3435https://doi.org/10.60686/t-fsd3435
Data Type
Quantitative
Authors
- Rissanen, Sari (Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta)
- Kannasoja, Sirpa (Jyväskylän yliopisto)
- Ristolainen, Hanna (Itä-Suomen yliopisto)
- Tiilikainen, Elisa (Jyväskylän yliopisto)
- Kivitalo, Mari (Itä-Suomen yliopisto)
- Närhi, Kati (Jyväskylän yliopisto)
- Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden laitos)
- Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto)
- Forma, Leena (Tampereen yliopisto)
- Partanen, Jussi
- Klavus, Jan (Tampereen yliopisto)
- Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto)
Abstract
Osallistava hyvinvointi ja terveyden edistäminen (PROMEQ 2016-2019) hankkeen yli 65-vuotiaille henkilöille tehdyissä kyselyissä kartoitetaan vastaajan henkistä ja fyysistä hyvinvointia, tyytyväisyyttä elämään, sosiaalisia suhteita, osallistumista sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen käyttöä. Hankkeessa tutkittiin erityistä tukea tarvitsevia ryhmiä ja kehitettiin näyttöön perustuvia tapoja edistää terveyttä ja hyvinvointia. Muiden kohderyhmien datat sekä yhdistetty data löytyvät myös Tietoarkistosta (FSD3432-FSD3436).
Vastaajat jaettiin tutkimuksessa koe- ja kontrolliryhmiin ja heiltä kerättiin kyselyt tutkimuksen alussa (A-kyselylomake) sekä kolmen (B-kyselylomake) ja kuuden kuukauden (C-kyselylomake) kuluttua alkukyselystä. Kaikki kolme kyselyä ovat tässä aineistossa. Koeryhmän toimintamalli piti sisällään sosiaalista tukea, ohjausta, neuvontaa ja erilaista toiminallisuutta. Kontrolliryhmä sai tavanomaisia palveluita, jos hakeutui niiden piiriin. Koeryhmässä kotona asuville ja esimerkiksi yksinäisyyden tai turvattomuuden takia syrjäytymisriskiä kokeville ikäihmisille tarjottiin osallistavaa ryhmämuotoista palveluohjausta. Kuuden kuukauden aikana järjestettiin 5 ryhmätapaamista, joihin kuhunkin osallistuivat 6-8 ikäihmistä, alueen palveluohjaaja ja hankkeen tutkija.
Kyselyssä on laajasti muissa tutkimuksissa käytettyjä mittareita tai kysymyksiä. Kysymyksiä on poimittu mm. Nuorisobarometrista sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamista Aikuisten terveys-, hyvinvointi- ja palvelu (ATH) - ja Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut (HYPA) -tutkimuksista.
Koska kyselyiden kysymykset toistuvat suunnilleen samoina, tässä esitellään alkukyselyn kysymysten aiheita. Kysely alkaa tämänhetkisen elämäntilanteen kartoittamisesta. Vastaajalta tiedustellaan asuinpaikan sijainnista, kotitaloudessa asuvien henkilöiden määrästä, tuloista ja lainoista. Lisäksi tiedustellaan, miten lainat rasittavat taloutta ja onko joutunut turvautumaan ruoka-apuun. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan elämänlaatua, terveydentilaa, itsetuntoa ja jaksamista. Kysymyksissä kartoitettiin esimerkiksi tyytyväisyyttä elämään, terveyteen, terveyspalveluihin ja itseen sekä mahdollisuuksista toteuttaa eri asioita elämässä.
Seuraavaksi kysyttiin sosiaalisesta luottamuksesta ja mahdollisuuksista toteuttaa asioita. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin sosiaalista kanssakäymistä estäviä tekijöitä ja viime aikoina tapahtuneista myönteisistä ja kielteisistä elämäntapahtumista. Edelleen kartoitetaan läheisten ihmisten tapaamistiheyttä, koettua yksinäisyyttä, ryhmä- tai järjestötoimintaan osallistumista sekä yleisiä onnellisuuteen liittyviä asioita.
Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin eri terveys-, sosiaali- ja tukipalveluiden kohdilla, onko hän käyttänyt palvelua viimeisen 12 kuukauden aikana tai (seurantakyselyissä 3 tai 6 kuukauden aikana). Lisäksi tiedustellaan käyntien määriä tai niihin kulutettua aikaa. Sosiaali- ja terveyspalveluista, toimeentulotuesta sekä yleisistä kuntapalveluista tiedustellaan vielä palvelujen saatavuudesta ja riittävyydestä. Lopussa vastaajalta kysytään terveyteen liittyviä tietoja, kuten liikunnan määrää, ruokatottumuksia, alkoholinkäyttöä ja tupakointia.
Taustamuuttujina aineistossa ovat mm. sukupuoli, syntymävuosi, tämänhetkinen tilanne, tulot, asuinalue, siviilisääty ja koulutus. Lisäksi on tieto kontrolli- tai koeryhmään kuulumisesta.
Keywords
elintavat; elämänlaatu; eriarvoisuus; huono-osaisuus; hyvinvointi; ikääntyneet; julkiset palvelut; luottamus; osallistuminen; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset suhteet; tarpeet; terveyspalvelut; toimeentulo; vanhuus; yksinäisyys
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDA Topic Classification)
- Ikääntyneet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Jyväskylän yliopisto
Funders
- Suomen Akatemia
Time Period Covered
2017 – 2018
Collection Dates
2017-03-21 – 2018-04-11
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi, Jyväskylä, Joensuu, Imatra, Outokumpu, Kuopio, Lappeenranta
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
yli 65-vuotiaat henkilöt Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän sekä Kuopion ja Jyväskylän alueilla
Time Method
Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Tutkittavat rekrytoitiin mm. lehti-ilmoituksin ja jakamalla osallistumismahdollisuudesta tietoa esimerkiksi päiväkeskuksissa, seurakunnissa ja apteekeissa. Osallistuneet satunnaistettiin koe- ja kontrolliryhmiin arpomalla. Voimalaskelman perusteella tehtiin päätös riittävästä otoskoosta.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake
Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
1.0
Related Datasets
FSD3432 PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018
FSD3433 PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018
FSD3434 PROMEQ: maahanmuuttajien hyvinvointi ja terveys 2017-2018
Completeness of Data and Restrictions
Datan alkukyselyn muuttujat ovat a-alkuisia, kolmen kuukauden seurantakyselyn muuttujat b-alkuisia ja kuuden kuukauden seurantakyselyn muuttujat c-alkuisia. Tutkimuksessa käytetyt kyselylomakkeet on nimetty vastaavasti A-, B-, ja C-lomakkeisiin. Kyselyiden täyttämisessä on saatettu tarvita ulkopuolista apua.
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä tehty seuraavat muokkaukset: syntymävuosi on luokiteltu ääripäästä (a2, c1) ja aineistosta on poistettu kaikki muu, mikä -tyyppiset avovastaukset, pois lukien b25_9a. Lisäksi on poistettu muista avovastauksista lopun yleisluontoinen palaute (a57, b34a), terveydentilaa koskeva kysymys b7a ja yhteydenottoja sekä saatua apua käsittelevät avomuuttujat b31a, c40a, b32a ja b28a. Jätetyt avovastaukset on tarvittaessa anonymisoitu ja Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Rissanen, Sari (Itä-Suomen yliopisto) & Kannasoja, Sirpa (Jyväskylän yliopisto) & Ristolainen, Hanna (Itä-Suomen yliopisto) & Tiilikainen, Elisa (Jyväskylän yliopisto) & Kivitalo, Mari (Itä-Suomen yliopisto) & Närhi, Kati (Jyväskylän yliopisto) & Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto) & Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto) & Forma, Leena (Tampereen yliopisto) & Partanen, Jussi & Klavus, Jan (Tampereen yliopisto) & Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto): PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-01-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3435
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Lisätietoa aineistossa käytetyistä mittareista löytyy yhdistelmäaineiston FSD3436 kyselylomakkeesta (quF3436_fin.pdf).
Related Publications
Närhi, Kati & Rissanen, Sari & Tiilikainen, Elisa & Kannasoja, Sirpa & Ristolainen, Hanna (2019). Ikäihmisten yksinäisyyttä voi vähentää. Palveluohjauksen käytäntöjä uudistettava [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 2 http://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/julkaistavaksi+PROMEQ_POLICY_BRIEF_WP6.pdf/90581a5e-399f-44eb-b033-e7c2ad27adf3 [viitattu 27.3.2020]
Mäki-Opas, Tomi & Vaarama, Marja & Valkonen, Tarmo & Leinonen, Jaana & Syväjärvi, Antti (2019). Työkalupakki vaikuttavaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sosiaalinen laatu, elämänlaatu, vaikuttavuusindikaattorit, hyvät käytännöt, osallistavat työmenetelmät ja kypsyysanalyysi [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 10. https://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/PROMEQ_Tyokalupakki_FINAL.pdf/8eeb01ef-112e-41bc-9c7f-be2baf1c3250 [viitattu 31.3.3020].
Rissanen, Pekka & Klavus, Jan & Forma, Leena (2019). Haavoittuvassa asemassa olevien väestöryhmien hyvinvoinnin kohentamiseen on kustannus-vaikuttavia keinoja [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 7. http://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/Haavoittuvassa+asemassa+olevien+v%C3%A4est%C3%B6ryhmien+hyvinvoinnin+kohentamiseen+on+kustannusvaikuttavia+keinoja.pdf/b32ba53d-a2ca-430b-b84c-db1af98deaff [viitattu 31.3.3020].
Mäki-Opas, T., Carter Anand J., Veszteg C. & Vaarama M. (2020) Co-production of social experiments to promote health and wellbeing among disadvantaged groups together with key stakeholders. In: Knox, K., Kubacki, K. & Rundle-Thiele, S. Stakeholder involvement in social marketing. Routledge Studies in Marketing. New York: Routledge.
Vaarama M. & Mäki-Opas T. (2020). Systeemisellä ja osallistavalla otteella parempaan yhteiskunnan sosiaaliseen laatuun ja yksilöiden elämänlaatuun. Focus Localis.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.