FSD3544 Kansalaispulssi 7/2021

The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Kansalaispulssi 7/2021

Dataset ID Number

FSD3544

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3544
https://doi.org/10.60686/t-fsd3544

Data Type

Quantitative

Authors

  • Tilastokeskus
  • Valtioneuvoston kanslia

Abstract

Kansalaispulssi selvittää suomalaisten korona-ajan mielipiteitä viranomaisten toiminnasta, tiedonkulusta sekä vastaajan mielialasta ja huolenaiheista.

Vuoden 2021 seitsemännen kierroksen kyselyssä kartoitettiin, kuinka tyytyväisiä vastaajat ovat demokratian toimivuuteen Suomessa ja kuinka paljon he luottavat toisiin ihmisiin. Tiedusteltiin myös arvioita, kuinka hyvin viranomaiset olivat varautuneet koronan kaltaiseen tautiepidemiaan. Vastaajien mielialaa kartoitettiin kysymällä, kuinka paljon koronaepidemia sekä erilaiset terveyteen ja hyvinvointiin (esimerkiksi oma tai läheisten riski sairastua koronaan, terveydenhuoltojärjestelmän kestokyky, oman tai läheisten alkoholinkäytön hallinta) sekä toimeentuloon ja arkeen (oman tai läheisten toimeentulon riittävyys, riski joutua lomautetuksi tai työttömäksi, lasten koulunkäynti yms.) liittyvät asiat aiheuttavat huolta tällä hetkellä. Lisäksi kysyttiin luottamuksesta tulevaisuuteen ja koetusta stressistä. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan suomalaisten kriisimielialaa tällä hetkellä.

Tiedonsaantiin ja viestintään liittyen vastaajia pyydettiin arvioimaan, kuinka hyvin he ovat saaneet tietoa koronan vaikutuksista omaan arkeen sekä kuinka paljon he luottavat erilaisiin instituutioihin. Tiedusteltiin edelleen, miten tasapuolista, luotettavaa, avointa ja selkeää viranomaisten viestintä on ollut. Korona-ajan toimintaa selvitettiin kysymällä, kuinka hyvin vastaaja on noudattanut viranomaisohjeita ja koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä suosituksia. Kysyttiin myös mielipidettä rokottamisesta ja omasta aikomuksesta ottaa koronarokote. Lopuksi kysyttiin, aikooko vastaaja äänestää kuntavaaleissa ja jos aikoo, äänestääkö ennakkoon vai vaalipäivänä. Lisäksi esitettiin väittämiä kuntavaaleihin liittyen.

Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, ikäryhmä, maakunta, koulutus sekä tietoja kotitalouden rakenteesta ja taloudellisesta tilanteesta.

Keywords

COVID-19; koronavirukset; kriisit; luottamus; mieliala; terveys; tiedonkulku; toimeentulo; toimintaohjeet; viestintä; viranomaiset

Topic Classification

Series

Kansalaispulssi

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Data Collector

  • Tilastokeskus

Time Period Covered

2021

Collection Dates

2021-05-19 – 2021-05-24

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15-74-vuotiaat mannersuomalaiset

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Vuoden 2021 seitsemännen tiedonkeruun otos muodostettiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen, kuluttajien luottamustutkimukseen ja suomalaisten matkailututkimukseen ajalla 25.2. - 19.4.2021 vastanneista mannersuomalaisista kohdehenkilöistä. Otoksessa oli yhteensä 2 756 henkilöä, joille oli ajantasainen ja kriteerit täyttävä puhelinnumero. Kyselyn otoksessa mukana olleet ovat ensin vastanneet em. tutkimuksiin ja sitten suostuneet jatkotutkimukseen. Työvoima-, luottamus- ja matkailututkimusten otokset poimitaan ositetulla satunnaisotannalla väestön keskusrekisteriin perustuvasta Tilastokeskuksen väestötietokannasta.

Otokseen kuuluville lähetettiin tekstiviestillä kutsu ja henkilökohtainen suoralinkki verkkolomakkeelle. Tekstiviestissä oli myös linkki Tilastokeskuksen tiedonkeruusivulle, jolla vastaajia informoidaan mm. tietosuojaan liittyvistä asioista. Tiedonkeruusivulla on myös linkki tietosuojaselosteeseen. Muistutusviestit lähetettiin vastaamattomille vuorokauden kuluttua sekä viimeisen keruupäivän aamuna. Suurin osa vastauksista saatiin ensimmäisten kolmen vuorokauden kuluessa.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

45,8

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish and English.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

84 variables and 1261 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Miehet vastasivat kyselyyn naisia harvemmin. Ikäryhmittäin vähiten vastauksia saatiin alle 30-vuotiailta. Korkeintaan peruskoulun käyneet vastasivat hieman heikommin kuin korkea-asteen koulutuksen suorittaneet.

Weighting

Aineisto sisältää painomuuttujan, joka painottaa aineiston vastaamaan tutkimuksen perusjoukkoa (15-74-vuotiaat mannersuomalaiset). Tilastokeskus käytti painotuksessa väestötietoina toukokuun alun 2021 tietoja (4 074 068 henkilöä). Vastaajille muodostettiin korottava ja vastauskatoa oikaiseva estimointipaino. Korottavuus mahdollistaa sen, että laskettaessa kokonaismääräestimaatteja tulokset ovat tarkastelussa kohdeperusjoukon tasolla. Tällöin painokerroin voidaan tulkita niin, että tutkimukseen osallistunut henkilö edustaa painonsa osoittaman määrän henkilöitä perusjoukossa. Aineiston painotuksen lähtökohtana oli peruspainot, jotka muodostettiin jakamalla perusjoukon koko vastanneiden määrällä, eli peruspainoiksi muodostui kaikille vastanneille 4 074 068/1 261. Painojen kalibroinnissa peruspainoja muunnettiin niin, että painojen avulla kyselyyn vastanneet edustavat perusjoukkoa käytettyjen kalibrointimuuttujien suhteen. Kalibrointimuuttujina olivat sukupuoli, alue, 10-vuotisikäryhmä ja koulutusaste. Kalibrointiin käytettiin SAS-makro-ohjelmaa (Ranskassa kehitetty CALMAR2-makro).

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Tilastokeskus & Valtioneuvoston kanslia: Kansalaispulssi 7/2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-06-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3544

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Lisätietoja Tilastokeskuksen Kansalaispulssi-sivulla.

Related Materials

Kansalaispulssi 7/2021. Tutkimusseloste 26.5.2021 [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus.Tietovarannot/Tiedonkeruupalvelut. https://www.stat.fi/static/media/uploads/tup/htpalvelut/kansalaispulssi/kansalaispulssi_07_2021_tutkimusseloste.pdf [viitattu 6.10.2021]

Related Publications Tooltip

Kansalaispulssi 7/2021. Tutkimusseloste 26.5.2021 [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus.Tietovarannot/Tiedonkeruupalvelut. https://www.stat.fi/static/media/uploads/tup/htpalvelut/kansalaispulssi/kansalaispulssi_07_2021_tutkimusseloste.pdf [viitattu 6.10.2021]

Kansalaispulssi 26.5.2021. Kansalaispulssi: 21. kierros. Verkkokysely 19.-24.5.2021. 15-74-vuotiaat mannersuomalaiset. [verkkodokumentti]. Helsinki: Valtioneuvosto. VNK Strategiaosasto. https://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/kansalaispulssi/yhteenvedot [viitattu 1.12.2022].

Niskanen, Ville-Pekka (2023). Instituutioihin kohdistuvan luottamuksen ja koronapandemiaan liittyvien rajoitustoimenpiteiden dynamiikat Suomessa. Hallinnon Tutkimus, 42(2). https://doi.org/10.37450/ht.122204

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.