FSD3550 Kouluterveyskysely: perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat 2019

Study title

Kouluterveyskysely: perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat 2019

Dataset ID Number

FSD3550

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3550
https://doi.org/10.60686/t-fsd3550

Data Type

Quantitative

Authors

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Abstract

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskysely tuottaa tietoa eri ikäisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä sekä avun saamisesta. Tämä aineisto sisältää 4. ja 5. luokkien oppilaiden vastaukset vuoden 2019 kyselyyn. Kyselyyn on vastattu luokassa koulupäivän aikana ja kielivaihtoehtoina ovat olleet suomi, ruotsi, venäjä, englanti ja pohjoissaame.

Kyselyn alussa kartoitettiin mielipiteitä koulunkäynnistä ja luokan yhteishengestä. Lisäksi koulunkäyntiin liittyen kysyttiin oppimisvaikeuksista, kiusaamisesta ja oppimista häiritsevistä tekijöistä. Vastaajilta kysyttiin, millaiseksi he kokevat terveydentilansa niin fyysisesti kuin psyykkisesti, sekä ovatko he kokeilleet tupakkatuotteita tai alkoholia. Kysely kattoi myös avunsaannin esimerkiksi kouluterveydenhoitajalla, -kuraattorilla tai -psykologilla. Lisäksi tiedusteltiin, onko vastaajalla ystäviä, millaiseksi vastaaja kokee perhesuhteensa sekä miten hän viettää vapaa-aikaansa. Vapaa-aikaan liittyen kysyttiin muun muassa kulttuurista, liikunnasta ja internetin käytöstä. Edelleen kyselyssä selvitettiin, onko vastaaja kokenut henkistä väkivaltaa, fyysistä väkivaltaa tai seksuaalista häirintää yleisesti tai perheessään.

Taustamuuttujina ovat maakunta, vastaajan sukupuoli, luokka-aste, asumisjärjestelyt luokiteltuna, syntyperä luokiteltuna syntymämaan sekä vanhempien syntymämaiden perusteella sekä tieto siitä, kauanko vastaaja on asunut Suomessa.

Keywords

alakoulu; hyvinvointi; koettu terveys; koulukiusaaminen; koululaiset; koulunkäynti; lapset (ikäryhmät); luottamus; perheet; perheväkivalta; peruskoulu; päihteet; sosiaaliset suhteet; vanhempi-lapsisuhde; väkivalta

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Data Collector

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Time Period Covered

2019

Collection Dates

2019-03-01 – 2019-03-31

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Kyselyyn vastattiin koulupäivän aikana opettajan valvonnassa. Kyselyn ulkopuolelle jäivät kyselypäivänä koulusta esimerkiksi sairauden, matkan tai luvattomien poissaolojen takia poissaolevat sekä kotikoulua käyvät oppilaat.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

82

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3551 Kouluterveyskysely: perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 2019

Completeness of Data and Restrictions

Tutkijat ovat poistaneet tunnisteellisuussyistä kaikki maakuntatasoa tarkemmat aluetiedot sekä vastaajan yksilöivät tunnisteet. Lisäksi on poistettu muuttujat q39, q45 ja q49 liittyen siihen, kuka on tehnyt vastaajalle väkivaltaa. Myös muuttuja q60 (Miksi asut isovanhempien tai muiden sukulaisten kanssa?) on poistettu. Tutkija on lisäksi luokitellut muuttujan q59 (Asumisjärjestelyt) sekä muodostanut muuttujan q62 (vastaajan ja vanhempien syntymämaa) pohjalta kolme luokiteltua muuttujaa (tausta syntymämaan mukaan 4-, 3- ja 2-luokkaisena). Tietoarkistossa muuttujista q62_1 ja q62_2 (4- ja 3-luokkaiset muuttujat) poistettiin kainuulaisten ja eteläpohjanmaalaisten arvot. Lisäksi yhdistettiin muuttujan q63 (Kauanko olet asunut Suomessa?) alimmat arvot.

Arkistoitu aineisto ei sisällä muuttujia q70-q83, jotka liittyvät asumiseen sukulaisten luona, sijaisperheessä, perhekodissa tai lastensuojelulaitoksessa. Myös selkokielisellä lomakkeella vastanneet puuttuvat arkistoidusta aineistosta.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Kouluterveyskysely: perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-10-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3550

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Aineistoa voi saada (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön).

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Tilastoraportti: Lasten ja nuorten hyvinvointi - Kouluterveyskysely 2019

Raportista löytyy tarkempi kuvaus aineistonkeruusta.

Kouluterveyskyselyn verkkosivut

Verkkosivuilta löytyy lisätietoa aineistosta sekä julkaisuluettelo.

Related Materials

Ikonen, Riikka & Helakorpi, Satu (2019) Lasten ja nuorten hyvinvointi - Kouluterveyskysely 2019. Tilastoraportti. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019091528281.

Related Publications Tooltip

Ikonen R, Eriksson P, Heino T: Sijoitettujen lasten ja nuorten hyvinvointi ja palvelukokemukset. Kouluterveyskyselyn tuloksia. Työpaperi 35/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Ikonen R, Helakorpi S: Välbefinnandet bland barn och unga - Enkäten Hälsa i skolan 2019. Statistik rapport 46/2020. THL, 2020.

Ikonen R, Helakorpi S: Well-being of children and young people - School Health Promotion Study 2019. Statistical report 47/2020. THL, 2020.

Kivimäki H, Hietanen-Peltola M, Ikonen R: Opiskeluhuoltopalveluiden käyttö ja saatavuus perusopetuksen oppilaiden kokemana. Kouluterveyskysely 2019. Tutkimuksesta tiiviisti 39/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Ikonen R, Helakorpi S: Lasten ja nuorten hyvinvointi - Kouluterveyskysely 2019. Tilastoraportti 33/2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2019.

Saariluoma L, Heino T, Eriksson P, Utriainen S: Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja teini-ikäisten väkivaltakokemukset sekä päihteiden käyttö. Tutkimuksesta tiiviisti 73/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2021.

Saari, Sini (2022). Neljäs- ja viidesluokkalaisten oppilaiden perhetaustekijöiden yhteys kiusatuksi tulemiseen. Tutkimusaineistona Kouluterveyskysely 2019. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kasvatustieteiden maisteriohjelma. Luokanopettajan opintosuunta. Kasvatuspsykologian pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202206293120

Eskelinen, Petter (2023). Alakoulun 4. ja 5. luokan oppilaiden liiallinen internetin käyttö - yhteys itsearvioituun masennusoireiluun ja vertaissuhteisiin koulussa. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto.

Hanna Muli (2024). 4. ja 5. luokkalaisten elämäntyytyväisyyteen yhteydessä olevat tekijät alakoulussa. Kasvatustieteiden Pro Gradu -tutkielma. Turun yliopisto: Rauma. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024060646625

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.