FSD3601 Kansalaisturvallisuus 2019
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Kansalaisturvallisuus 2019
Dataset ID Number
FSD3601
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3601https://doi.org/10.60686/t-fsd3601
Data Type
Quantitative
Authors
- Kekki, Tuula (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK))
Abstract
Tutkimuksessa kartoitettiin Suomen kansalaisten näkemyksiä ja mielipiteitä turvallisuudesta. Kysely laadittiin yhteistyössä SPEKin ja Suomen Kyselytutkimus Oy:n kesken.
Kyselyn alussa kerättiin tietoa kansalaisten henkilökohtaisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Kysyttiin, kokivatko vastaajat saavansa tarvittaessa apua hankalissa elämäntilanteissa. Sen jälkeen pelkoihin liittyen kysyttiin, kuinka huolissaan oltiin, että omassa tai läheisten arjessa kohdattaisiin erilaisia turvallisuutta heikentäviä tilanteita, kuten rikoksia tai tapaturmia.
Suomalaisen yhteiskunnan turvallisuuteen liittyen kysyttiin mielipiteitä arjen turvallisuudesta, kansalaisten tasa-arvoisesta, yhdenvertaisesta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta sekä median luomasta turvallisuudesta. Kartoitettiin esimerkiksi, koettiinko Suomi turvalliseksi maaksi elää, herättivätkö poliittiset erimielisyydet tai sosiaalisen median vihapuhe pelkoa ja oliko ihmisten eriarvoistuminen keskeinen turvattomuutta luova tekijä Suomessa. Kysyttiin myös, vaikuttivatko ihmisten erilaiset ominaisuudet siihen, miten toiseen ihmiseen luotettiin ja kuinka todennäköisenä erilaisia turvallisuuden uhkia pidettiin Suomessa seuraavan kolmen vuoden aikana.
Seuraavaksi kysyttiin yhteiskunnan tuottamiin palveluihin liittyen, kuinka suuri merkitys eri tahoilla koettiin olevan turvallisuuden lisäämisessä, ja kuinka eri palvelujen saatavuuden arveltiin muuttuvan seuraavan kolmen vuoden aikana. Lopuksi tiedusteltiin, olivatko vastaajat tai heidän perheensä asioineet viimeisen vuoden aikana poliisin, pelastustoimen, Rajavartiolaitoksen tai ensihoidon kanssa.
Taustamuuttujina aineistossa ovat sukupuoli, ikä ja ikäryhmä, äidinkieli, asuinkunta, tilastollinen kuntajako, asuinpaikka, maakunta, vanhempien syntyperä, perhemuoto, korkein koulutus, pääasiallinen toiminta ja tulojen riittävyys.
Keywords
hyvinvointi; kansallinen turvallisuus; oikeudenmukaisuus; pelko; perusturvallisuus; tasa-arvo; turvallisuus; turvattomuus; uhkakuvat; yhteiskunta
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Konfliktit, turvallisuus ja rauha (CESSDA Topic Classification)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaaliset olot ja indikaattorit (CESSDA Topic Classification)
Series
KansalaisturvallisuusDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Suomen Kyselytutkimus Oy
Time Period Covered
2019
Collection Dates
2019-06-03 – 2019-08-17
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
18 vuotta täyttäneet mannersuomalaiset henkilöt
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Otos muodostettiin yksinkertaisella satunnaisotannalla etukäteen määriteltyjen aluekiintiöiden sisällä. Tutkimuksen kokonaisotos (N) oli yhteensä 3000 suoritettua haastattelua.
Collection Mode
Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Tunnisteellisuuden vuoksi aineiston asuinkuntamuuttujasta BV2 luokiteltiin suurimmat kaupungit ja muut kunnat yhdistettiin luokkaan "muu". Samasta syystä aineistosta poistettiin jokin muu, mikä -tyyppisiä avovastauksia sisältäneet muuttujat BV10MUU, BV11MUU, BV12MUU ja BV13MUU.
Weighting
Aineistossa on painomuuttuja, jonka mukaan aineisto on painotettu vastaamaan Manner-Suomen ikäryhmä-, sukupuoli- ja tilastollista kuntaryhmäjakaumaa.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Kekki, Tuula (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)): Kansalaisturvallisuus 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-03-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3601
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Laurikainen, Henri & Nikkanen, Maija (2020) Turvassa 2019. Kansalaisturvallisuus Suomessa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Helsinki.
Kailaheimo-Lönnqvist, Sanna & Kekki, Tuula (2021) Turvassa 2021 Kansalaisturvallisuus Suomessa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Helsinki
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.