FSD3819 Ikääntyneiden alueellinen terveys- ja elinolosuhdekysely (GERDA) 2021-2022
The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Ikääntyneiden alueellinen terveys- ja elinolosuhdekysely (GERDA) 2021-2022
Dataset ID Number
FSD3819
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3819https://doi.org/10.60686/t-fsd3819
Data Type
Quantitative
Authors
- Åbo Akademi
- Novian ammattikorkeakoulu
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu
- Högskolan på Åland
- Uumajan yliopisto
Abstract
Aineisto sisältää Gerontologisen alueellisen tietokannan (GERDA) keräämän kyselyn, jossa on kartoitettu yli 65-vuotiaiden terveyttä ja elinoloja. Kyselyn teemoja ovat muun muassa aktiviteetit, kansalaisaktiivisuus, sosiaaliset kontaktit sekä hyvinvointi.
Aluksi vastaajat kertoivat sosiaalisista suhteistaan ja internetin käytöstään. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä aktiviteetteja he harrastavat ja haluaisivat harrastaa, ja onko koronapandemia vaikuttanut aktiivisuuteen näissä harrastuksissa. Tämän jälkeen tiedusteltiin omaishoitajana toimimisesta sekä taloudellisesta tilanteesta.
Seuraavaksi vastaajat arvioivat, minkälainen asenne yhteiskunnassa vallitsee ikääntyneitä kohtaan ja miten he itse kokevat ikänsä. Vastaajat kertoivat äänestysaktiivisuudestaan ja luottamuksesta eri yhteiskunnan instituutioihin ja oman lähipiirin ihmisiin. Vastaajia pyydettiin kertomaan oman asuinalueensa ominaisuuksista ja mielipiteistään hyvinvointiteknologiaa kohtaan. Lopuksi esitettiin kysymyksiä liittyen terveyteen, hyvinvointiin, elämänlaatuun ja toimintakykyyn.
Taustamuuttujia aineistossa ovat sukupuoli, ikä, äidinkieli, asuinpaikka ja korkein koulutus.
Keywords
COVID-19; elämänlaatu; harrastukset; hyvinvointi; hyvinvointiteknologia; ikääntyminen; ikääntyneet; kriisit; omaishoito; osallistuminen; sosiaaliset suhteet; terveys; vanhuus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDA Topic Classification)
- Ikääntyneet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaaliset olot ja indikaattorit (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.
Data Collector
- Åbo Akademi
- Novian ammattikorkeakoulu
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu
- Högskolan på Åland
- Uumajan yliopisto
Funders
- Svensk-Österbottniska Samfundet
- Högskolestiftelsen i Österbotten
- Vaasan Aktiasäätiö
- Svenska Kulturfonden
- Etelä-Pohjanmaan liitto
- Ålands landskapsregering
Time Period Covered
2021 – 2022
Collection Dates
2021 – 2022
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Ahvenanmaa
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
Vuosina 1930, 1935, 1940, 1945, 1950 ja 1955 syntyneet Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla
Time Method
Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto
Sampling Procedure
Kokonaisaineisto
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla kysely lähetettiin kaikille vuosina 1930, 1935, 1940, 1945, 1950 ja 1955 syntyneille lukuun ottamatta Vaasan kaupunkia (Pohjanmaalla), jossa valittiin joka toinen henkilö. Etelä-Pohjanmaalla valittiin suunnilleen joka toinen vuosina 1930, 1935, 1940, 1945, 1950 ja 1955 syntyneistä henkilöistä. Kyselylomakkeita ei lähetetty ikääntyneille henkilöille, jotka asuivat pysyvästi tehostetussa palveluasumisessa, sairaaloissa tai hoivakodeissa. Kyselylomake lähetettiin suomen- tai ruotsinkielisenä riippuen vastaanottajan väestörekisteriin ilmoittamasta äidinkielestä.
Kyselylomakkeita postitettiin yhteensä 14 602 vastaanottajalle, ja analysoitavia vastauksia saatiin kaikkiaan 6 926 kappaletta. Vastausprosentti oli 47 %. Pohjanmaalla kyselylomakkeita lähetettiin yhteensä 7 272 henkilölle, joista 3 363 vastasivat. Vastausprosentti oli 46 %. Etelä-Pohjanmaalla kyselylomakkeita lähetettiin yhteensä 5 981 vastaanottajalle, ja analysoitavia vastauksia saatiin 2 732 kappaletta. Vastausprosentti oli 46 %. Ahvenanmaalla kyselylomakkeita lähetettiin yhteensä 1 349 henkilölle, joista 831 vastasivat. Vastausprosentti oli 62 %.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
47
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla on käytetty omia lomakkeita, joissa on pieniä eroavaisuuksia. Data on järjestetty Etelä-Pohjanmaan lomakkeen mukaan.
Tutkijat ovat poistaneet ahvenanmaalaisilta tarkan kuntatiedon.
Tunnisteellisuussyistä kuntamuuttuja on luokiteltu Tietoarkistossa.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Åbo Akademi & Novian ammattikorkeakoulu & Seinäjoen ammattikorkeakoulu & Högskolan på Åland & Uumajan yliopisto: Ikääntyneiden alueellinen terveys- ja elinolosuhdekysely (GERDA) 2021-2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-05-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3819
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Related Publications
Boman, E. (2023). Hälsa och livsvillkor bland äldre män och kvinnor på Åland 2022. Del 3. En delrapport med fokus på åldersuppfattning och diskriminering, fötroende för samhällsinstitutioner, delaktighet och närståendevård. Högskolan på Ålands publikationsserie nr 2023:3.
Boman, E. (2023). Hälsa och livsvillkor bland äldre män och kvinnor på Åland 2022. Del 2. Psykisk hälsa med inriktning på förutsättningar för psykiskt välbefinnande, kriser, ensamhet, nedstämdhet samt alkoholkonsumtion. Högskolan på Ålands publikationsserie nr 2023:2.
Boman, E. (2023). Hälsa och livsvillkor bland äldre män och kvinnor på Åland 2022. Del 1. Socioekonomiska variabler och hälsa i allmänhet - med inriktning på fysisk hälsa, aktivitet och sjukdomar samt användning av vård, tjänster och välfärdsteknologi. Högskolan på Ålands publikationsserie nr 2023:1.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.