FSD3944 Kansalaispulssi 10/2024

The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Kansalaispulssi 10/2024

Dataset ID Number

FSD3944

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3944
https://doi.org/10.60686/t-fsd3944

Data Type

Quantitative

Authors

  • Tilastokeskus
  • Valtioneuvoston kanslia

Abstract

Kansalaispulssi selvittää suomalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajan mielialasta ja huolenaiheista. Aineisto sisältää kysymyksiä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, varautumisesta, asumisesta maalla, kaupungissa tai saaristossa sekä teemoista, joihin maan hallituksen pitäisi kiinnittää huomiota.

Tämän kierroksen kyselyssä kartoitettiin, kuinka paljon vastaajat luottavat toisiin ihmisiin sekä eri instituutioihin. Kysyttiin myös kuinka oikeudenmukaisena he pitävät suomalaista yhteiskuntaa. Vastaajan elämäntilanteesta, elämän merkityksellisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta esitettiin väittämiä. Edelleen kysyttiin vastaajan mielialasta, luottamuksesta tulevaisuuteen, koetusta stressistä ja turvallisuudesta sekä Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksesta turvallisuuden tunteeseen. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan suomalaisten kriisimielialaa tällä hetkellä. Lisäksi vastaajat arvioivat, mihin yhteiskunnallisiin teemoihin, kuten kestävään julkiseen talouteen, yritysten toimintaedellytyksiin, ilmastotoiminen edistämiseen ja toimivaan terveydenhuoltoon, hallituksen pitäisi lähitulevaisuudessa erityisesti kiinnittää huomiota. Kysyttiin myös kuinka huolestuneita vastaajat ovat kotitaloutensa toimeentulosta sekä julkisen talouden tilanteesta.

Turvallisuustilanteeseen ja Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyen kysyttiin, huolestuttavatko sodan mahdollinen laajeneminen tai Venäjän vaikuttamispyrkimykset. Lisäksi tiedusteltiin näkemyksiä EU:n Venäjälle asettamien talouspakotteiden hyväksyttävyydestä ja Suomen toimista Venäjän vastaisella rajalla.

Häiriö- ja kriistitilanteisiin varautumiseen liittyen kysyttiin, onko uusi varautumisen opas tuttu ja miten koko väestölle suunnatut varautumisohjeet vaikuttavat vastaajan turvallisuuden tunteeseen. Lopuksi kysyttiin asumisesta eri alueilla Suomessa sekä eri alueiden vetovoimatekijöistä. Tiedusteltiin mieluisinta asuinpaikkaa sekä kuinka kauan vastaaja on asunut maalla, kaupungissa ja saaristossa.

Taustamuuttujina olivat vastauskieli, vastaajan sukupuoli, ikäryhmä, maakunta, koulutus sekä tietoja kotitalouden rakenteesta ja taloudellisesta tilanteesta.

Keywords

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022; hallituspolitiikka; hyvinvointi; instituutiot; julkinen talous; kaupungit; kriisit; luottamus; maaseutu; mieliala; turvallisuus; vaikuttaminen; varautuminen; viranomaiset

Topic Classification

Series

Kansalaispulssi

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Data Collector

  • Tilastokeskus

Time Period Covered

2024

Collection Dates

2024-12-03 – 2024-12-09

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15-74-vuotiaat mannersuomalaiset

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Tiedonkeruun otos muodostettiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksiin (rotaatiot 3 ja 5), kuluttajien luottamustutkimukseen (rotaatio 2) ja matkailututkimukseen ajalla 11.10.-28.11.2024 vastanneista mannersuomalaisista. Otoksessa oli yhteensä 4 673 henkilöä, joilla oli ajantasainen ja kriteerit täyttävä puhelinnumero.

Kyselyn otoksessa mukana olleet ovat ensin vastanneet em. tutkimuksiin ja sitten suostuneet jatkotutkimukseen. Työvoima-, luottamus- ja matkailututkimusten otokset poimitaan ositetulla satunnaisotannalla väestön keskusrekisteriin perustuvasta Tilastokeskuksen väestötietokannasta. Tutkimukset tehdään puhelin- ja verkkotiedonkeruina, joissa samaa henkilöä haastatellaan yhdestä viiteen kertaa.

Otokseen kuuluville lähetettiin tekstiviestillä kutsu ja henkilökohtainen suoralinkki verkkolomakkeelle. Tekstiviesti sisälsi linkin Tilastokeskuksen tiedonkeruusivulle, jolla vastaajia informoidaan mm. tietosuojaan liittyvistä asioista. Tiedonkeruusivulla on myös linkki tietosuojaselosteeseen. Muistutusviestit lähetettiin vastaamattomille kahden vuorokauden kuluttua sekä viimeisen keruupäivän aamuna.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: tekstiviesti- tai mobiililaitelomake (SMS tai MMS)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

34,1

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Miehet vastasivat kyselyyn naisia harvemmin. Ikäryhmittäin vähiten vastauksia saatiin 20-29-vuotiailta.

Tietoarkistoon tallennettu aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia.

Weighting

Aineisto sisältää painomuuttujan, joka painottaa aineiston vastaamaan tutkimuksen perusjoukkoa (15-74-vuotiaat mannersuomalaiset). Tilastokeskus käytti painotuksessa väestötietoina kesäkuun 2024 tietoja (4 115 203 henkilöä). Vastaajille muodostettiin korottava ja vastauskatoa oikaiseva estimointipaino. Korottavuus mahdollistaa sen, että laskettaessa kokonaismääräestimaatteja tulokset ovat tarkastelussa kohdeperusjoukon tasolla. Tällöin painokerroin voidaan tulkita niin, että tutkimukseen osallistunut henkilö edustaa painonsa osoittaman määrän henkilöitä perusjoukossa. Aineiston painotuksen lähtökohtana oli peruspainot, jotka muodostettiin jakamalla perusjoukon koko vastanneiden määrällä, eli peruspainoiksi muodostui kaikille vastanneille 4 115 203/1 593. Painojen kalibroinnissa peruspainoja muunnettiin niin, että painojen avulla kyselyyn vastanneet edustavat perusjoukkoa käytettyjen kalibrointimuuttujien suhteen. Kalibrointimuuttujina olivat sukupuoli, alue, 10-vuotisikäryhmä ja koulutusaste. Kalibrointiin käytettiin SAS-makro-ohjelmaa (Ranskassa kehitetty CALMAR2-makro).

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Tilastokeskus & Valtioneuvoston kanslia: Kansalaispulssi 10/2024 [data]. Dataversio 1.0 (2025-02-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3944; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3944

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Lisätietoja Valtioneuvoston kanslian Kansalaispulssi-sivulla.

Related Materials

Kansalaispulssi 10/2024. Tutkimusseloste 10.12.2024. Helsinki: Tilastokeskus. Tietovarannot/Tiedonkeruupalvelut.

Related Publications Tooltip

Kansalaispulssi 12.12.2024. Kansalaispulssi: 61. kierros. Verkkokysely 3.12.-9.12.2024. 15-74-vuotiaat mannersuomalaiset [verkkodokumentti]. Helsinki: Valtioneuvosto. VNK Strategiaosasto. https://valtioneuvosto.fi/kansalaispulssi/yhteenvedot [viitattu 7.2.2025].

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.