FSD1023 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: valitsijakunta
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: valitsijakunta
Aineistonumero
FSD1023
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1023https://doi.org/10.60686/t-fsd1023
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Borg, Sami (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa vertailtiin vaalien valitsijoita Suomen seitsemän suuurimman puolueen jäseniin, kunnallisvaalien 1996 ehdokkaisiin ja valtuutettuihin. Vastaajien äänestyskäyttäytymiseen liittyen heiltä kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät eduskuntavaaleissa ja mitä puoluetta he olivat äänestäneet kunnallisvaaleissa. Jos vastaajat olivat äänestäneet kunnallisvaaleissa, heitä pyydettiin perustelemaan äänestämistään sekä ehdokas- ja puoluevalintaansa. Äänestämättä jättäneitä pyydettiin myös perustelemaan valintaansa. Vastaajilta kysyttiin heidän mielipidettään tiedotusvälineiden roolista kunnallisvaaleissa sekä tietämystään kunnallisvaalien tuloksesta, kunnallisveroäyrin hinnasta ja maan hallituspuolueista. Aineistosta löytyy tietoja myös vastaajien kiinnostuksesta kunnallispolitiikkaan ja politiikkaan yleensä, kiinnostuksesta poliittiseen vaikuttamiseen, mm. puoluepolitiikkaan ja tietoja keinoista joita vastaajat mieluiten käyttäisivät ottaessaan yhteyttä oman kuntansa poliitikkoihin tai virkamiehiin. Lisäksi vastaajille esitettiin toisaalta kunnallispolitiikkaa toisaalta politiikkaa yleensä koskevia väitteitä. Heitä pyydettiin arvioimaan miten paljon kunnan-/kaupunginvaltuutettujen työtä arvostetaan, missä määrin he katsovat kunnallisvaaliehdokkaansa edustavan itseään ja miten tärkeää heidän mielestään on, että kunnanvaltuusto vastaa koostumukseltaan kunnan äänioikeutettua väestöä. Tutkimuksessa lueteltiin joukko kunnan tehtäviä ja palveluita, joiden nykytilaa ja kehittämistarpeita vastaajia pyydettiin arvoimaan. Vastaajilta kysyttiin, kenellä heidän mielestään kotikunnassaan on tosiasiallista vaikutusvaltaa ja mitkä keinot heidän mielestään ovat hyviä kunnallisen demokratian kehittämisessä. Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat sukupuoli, ikä, ammattiryhmä, ammatillinen koulutus ja työnantajan tyyppi, perhe, kotitalouden tulot, asumismuoto sekä kotikunta.
Asiasanat
eduskuntavaalit; julkiset palvelut; kunnallispolitiikka; kunnanvaltuustot; kuntavaalit; poliittinen käyttäytyminen; poliittinen osallistuminen; poliittinen toiminta; poliittiset asenteet; puolueet; puolueiden kannatus; vaikuttaminen; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Suomen Gallup
Ajallinen kattavuus
1996
Aineistonkeruun ajankohta
1996-10-21 – 1996-11-30
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Haastatteluhetkellä 18 v. täyttänyt Suomen väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Omnibus-käyntikyselyn normaalikäytäntö sekä suostumus lomakekyselyyn. Muuttujat 1-18 on saatu Omnibus-kyselyllä, muuttujat 19-50 lomakekyselynä.
Omnibus -otannassa Näyte edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Otanta on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana. Tutkimuksen edellyttämä määrä kohdehenkilöitä on jaettu alueellisesti maakunnittain. Toisessa vaiheessa on kunkin maakunnan sisällä kohdehenkilöiden määrä jaettu kuntatyypeittäin Kunnat on ryhmitelty kuntatyyppeihin siten, että kaupungit jaettiin asukasmäärän mukaan suuriin ja pieniin kaupunkeihin ja maaseutukunnat kolmeen luokkaan väestön elinkeinojakauman mukaan. Tutkimuskunnat on valittu edustavasti. Otannan kolmannessa vaiheessa jokaisesta tutkimuskunnasta poimittiin lähtöosoitteita väestömäärän edellyttämällä tavalla. Haastattelut on tehty lähtöpistejärjestel- mällä. Satunnaisesti poimituista lähtöosoitteista edeten on tehty kuusi haastattelua. Jokaisesta haastattelun kohteena olevasta taloudesta on valittu se henkilö, joka täyttää valintakortin määräämät sukupuoli- ja ikäehdot.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
260 muuttujaa ja 911 havaintoa.
Datan versio
4.0
Katso myös
FSD1021 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: ehdokkaat
FSD1022 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: puoluejäsenet
FSD1024 Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: yhdistetty aineisto
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja sekä postinumero.
Painokertoimet
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, q51 (ikä, sukupuoli) ja q58.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Borg, Sami (Tampereen yliopisto): Puolueet ja kunnallisdemokratia 1996: valitsijakunta [sähköinen tietoaineisto]. Versio 4.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1023
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Puolueet 1990-luvulla: näkökulmia suomalaiseen puoluetoimintaan (1997). Toim. Sami Borg. Turku: Turun yliopisto. Valtio-opillisia tutkimuksia; 53.
Palazzolo, Christopher A. (2007). Electoral Independence, Dependence, or Co-Dependence?: a Reassessment of Second-Order Electoral Expectations in Subnational Elections. Atlanta: Emory University. Emory University Dissertations (Ph.D.), Department of Political Science.
Oulasvirta, Lasse & Brännkärr, Christer (2001). Toimiva kunta. Helsinki: Kuntakoulutus.
Borg, Sami (1998). Puolueet ja edustuksellinen kunnallisdemokratia: tutkimus poliittisesta edustautumisesta ja legitimiteetistä. Tampere: Tampereen yliopisto. Tampereen yliopisto. Kunnallistieteiden laitos. Julkaisusarja; 1/1998.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.